Naujienos

Italija. Burbuliukai. Prosecco
Virtuvė: Italų
Prosecco – gėlių aromatais ir originaliu skoniu išsiskiriantis itališkas putojantis vynas. Nepaisant to, jog Prosecco gaminamas ne tradiciniu „Méthode Champenoise“ metodu, kaip prancūziškasis šampanas ar ispaniškoji cava, 2013 metais šio putojančio vyno pasaulyje parduota daugiau nei žymiojo šampano. Kodėl? Geras skonis? Skonio universalumas? Gera kaina? O gal – viskas kartu?

Italų išrastas putojančio vyno gamybos metodas

Putojančio vyno gamyba Italijoje siekia Romos imperijos laikus. Jau tuomet romėnai mokėjo išgauti ir išsaugoti burbuliukus vyne. Šiandien Prosecco, putojantis vynas, pasižymintis gėlių ir vaisiškais aromatais, dažnai su obuolių, kriaušių, persikų ir abrikosų užuominomis kvape, gaminamas Charmat metodu (taip pat žinomu kaip Metodo Martinotti, taip pavadintu jo išradėjo italo Federico Martinotti garbei). Taikant šį metodą, putojantis vynas turi pereiti dvi fermentacijas, tačiau antrinė fermentacija vyksta ne buteliuose (kaip gaminant šampaną ar cava putojančius vynus), o didelėse plieninėse talpose. Būtent antrinės fermentacijos metu vyne ir gimsta burbuliukai.

Charmat gamybos būdas leidžia maksimaliai išsaugoti vynuogių skonines savybes ir aromatą. Paprastesnė gamybos technologija lemia ir konkurencinį pranašumą – mažesnę nei šampano ar cava putojančių vynų kainą.

Prosecco vynuogė
Prosecco – tai ir vynuogių, kurios naudojamos gaminti putojančiam vynui, pavadinimas (už Prosecco apeliacijos ribų jos dar žinomos kaip Glera). Teigiama, jog tai viena seniausių Itališkų baltųjų vynuogių veislių. Geriausieji Prosecco putojantys vynai gaminami vien tik iš Prosecco veislės vynuogių, vertinamų dėl savo delikataus skonio ir aromato. Tiesa, taisyklės leidžia vyno sudėtyje naudoti iki 15 proc. Chardonnay, Pinot Grigio, Pinot Bianco ar Verdiso veislės vynuogių.

Geriausias Prosecco gaminamas Italijos šiaurės rytuose, Veneto regione, Valdobbiadene ir Conegliano miestų apylinkėse. Šių vietovių klimatas švelnus, jos išsiskiria vidutinio aukštumo metine temperatūra, dažnais ir gausiais krituliais. Kalvų šlaituose daug saulės ir puiki, molinga dirva vynuogėms.

Prosecco pateikimas

Prosecco pasižymi išraiškingu pirminiu aromatu, todėl puikiai tinka aperityvui, bet savo skoniu dera ir prie pagrindinių patiekalų ar net desertų.
Lyginant su kitais putojančiais vynais, Prosecco dažniausiai turi kiek mažiau alkoholio – 11-12 proc. Dažniausiai Prosecco pateikiamas atšaldytas iki 6-8 laipsnių. Nors įprasta ragauti vieną, Prosecco taip pat naudojamas ir maišant kokteilius – visame pasaulyje žinomą Bellini (su persikų nektaru), Spritz (su campari ir gazuotu mineraliniu vandeniu), Mimosa (jame Prosecco gali pakeisti šampaną).

Su Prosecco skoniu puikiai dera itališki užkandžiai: prosciutto, įdaryti grybai, migdolai, jūros gėrybės. Tačiau dėl skonio universalumo jis derinamas ir prie aštrių Azijos virtuvės užkandžių ar net naminių bulvių traškučių ir sviestu pagardintų spragėsių.
Prosecco putojančio vyno skonis taip pat puikiai tinka gaminant maistą (kaip ingredientas padažuose, sriubose ar gardinant daugiaryžį (risotto)).


Prosecco Lietuvoje

Rekomenduojame paragauti sauso Botter Prosecco Spumante DOC iš Veneto regiono, Treviso provincijos, kur vyndaryste nuo 1928 m. užsiima trečioji Casa Vinicola Botter vyndarių karta. Šis putojantis vynas pagamintas vien tik iš  Prosecco (Glera) vynuogių, yra žvilgančios šviesiai gelsvos spalvos, švelnaus vaisių bei gėlių aromato, gerai subalansuoto skonio. Patiekiamas atšaldytas, tinka prie įvairių užkandžių, ypač jūros gėrybių; galima vartoti ir vieną.

ABBI (Baltijos gėrimų pramonės aljansas), vykdydamas ilgalaikį kokybiško Europos vyno populiarinimo projektą Baltijos šalyse, organizuoja straipsnių ciklą vartotojams. Šių straipsnių tikslas – supažindinti vartotojus su ES vynų sistema, didinti vynų, pagamintų konkrečiuose regionuose ar iš konkrečių vynuogių veislių, žinomumą, skatinti atsakingą vartojimą Baltijos šalyse.
zenklai


Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Ronnefeldt - aukščiausios rūšies ir pripažinto vardo arbatos Jūsų restorane arba viešbutyje! Solidžių svečių priėmimas, vėlyvieji pusryčiai, išskirtinių desertų ir angliškos arbatėlės stalas bei pobūviai, solidūs pusryčiai viešbutyje -... Skaityti daugiau
Pristatome Jums vienintelį geriausių vynų sąrašą, kuriame rasite vyno ekspertų, Vynai.com komandos atrinktus ir sureitinguotus vynus, iki 12 Eur. Remiantis JAV ir Didžiosios Britanijos vyno žurnalų praktika, vynai buvo vertinami 100-bale skale. Pagrįstai galima... Skaityti daugiau
Kokteilių gamyboje vis daugiau technologijų ateina iš virtuvės, kurioje skrupulingai derinami skirtingi ingredientai. Ne ką mažiau svarbiais elementais tampa ir pamatiniai, gerai visiems pažįstami skoniai bei sezoniški produktai. Tokiomis įžvalgomis apie naujausias... Skaityti daugiau
Kaip ir kiekvienais metais Vynai.com portalo komanda išrinko geriausius lentynose pasirodžiusius vynus Lietuvoje 2016 metais. Vynus tradiciškai buvo vertinami dvejose kategorijose: gerų vynų (iki 12 Eur) ir proginių vynų (iki 30 Eur). Remiantis JAV ir Didžiosios... Skaityti daugiau
„Tai buvo trečias kartas mano gyvenime, kai verkiau iš džiaugsmo. Pirmieji du buvo gimus mano vaikams, o trečiasis šiandien – iškovojus geriausio Baltijos šalių someljė titulą. Tai kainavo man daugybę pastangų, o jausmas būti pripažintu geriausiu tarp... Skaityti daugiau
Sidras žinomas jau nuo senovės egiptiečių laikų. Tačiau pastaruoju metu šis gėrimas labiau asocijuojamas su susintetintų salstelėjusiu ir užgazuotu skonio gėrimu skardinėse. Iš tikrųjų natūralus ir tikras sidras visiškai skiriasi nuo pramoninio gazuoto... Skaityti daugiau
Karpis daugeliu kalbų vadinasi vienodai (carpe – pranc., carp – angl., карп – rus. ir pan.), nacionalinius jo paruošimo būdus turi kiekviena tauta: a la polonaise (lenkiškai) – šviesiame aluje su daugybe saldžių prieskonių, a la moldavienne (moldaviškai)... Skaityti daugiau
Dėmesio – šiame straipsnyje įtartinai daug kartų naudojamas žodis „kraft“. Pasak kalbininkų, tai yra „amatininkų alus“, ką pavadinčiau pačiu mistiškiausiu žodžiu šiuolaikinėje alaus rinkoje. Kai aludariai paklausia kalbininkų, kaip tuomet reikėtų... Skaityti daugiau
Gruzijos nacionalinė vyno agentūra ir Jos Ekscelencija Gruzijos ambasadorė Khatuna Salukvadze kviečia į edukacinį Gruzijos raudonojo vyno seminarą. Seminaras Balandžio 4 d. 15 val. vyks Vilniuje, Naručio viešbutyje, o balandžio 5d. 10 val. Kaune, Daugirdo viešbutyje. Skaityti daugiau
Visi tik kalba apie burbuliukų kultą ir erą. Visi tik derina šampaną ir kitus putojančius gėrimus prie ko netingi. Visi tik lanko putojančio vyno ir šampano paskaitas ir pildo šiais gėrimais savo vyno šaldytuvus. Tačiau norintiems būti dar vienu žingsneliu... Skaityti daugiau
Jau 14 metų, vynai.com portalas renka geriausius šiemet Lietuvoje pasirodžiusius naujus vynus. Šį kartą pristatome geriausius “Proginius vynus”, kurių kaina svyruoja nuo 12 iki 30 Eur. Sąraše rasite vyno vietą, balą (iš 100), pavadinimą, kilmės šalį, kainą. Skaityti daugiau
Tradiciškai, jau 14 metų iš eilės, vynai.com portalas renka geriausius tais metais Lietuvoje pasirodžiusius naujus vynus. Tam yra išskirtos dvi katgorijos – „Geri vynai“ (iki 12 Eur) bei “Proginiai vynai” (iki 30 Eur). Bendradarbiaujant su vyno platintojais,... Skaityti daugiau
Šaltą žiemos vakarą mėgstantys vyną ir maistą buvo pakviesti į „Gerard Bertrand“ vyno degustaciją. Šių metų Lietuvos vyno čempionate metų vynine tapusios vyninės atvyko pristatyti atstovė iš Prancūzijos Laura Perez-Garrigue. Vakaro metu buvo degustuojami... Skaityti daugiau
Lietuvos someljė asociacija rugsėjo pabaigoje paminėjo someljė profesijos atsiradimo Lietuvoje ir Someljė asociacijos įkūrimo dešimtmetį. Nuo 2005 metų, vadovaujant asociacijos įkūrėjams Rasai ir Arūnui Starkams, Lietuvoje atsirado per du šimtus someljė... Skaityti daugiau
Neseniai paskambino vienas aludaris, sako – turiu naują alų, padėk „išstumti“. Klausiu – su medumi? Atsako – taip, iš kur žinai? Na, po velnių, aludariai. Kur jūsų fantazija? Pasaulyje yra klasifikuojama virš 70 alaus stilių ir postilių. Vien Lietuvoje... Skaityti daugiau