Naujienos

Įdomios restoranų koncepcijos iš užsienio II
Vieno stalo restoranas. „La Tete dans les Olives“ – alyvuogių aliejaus butikas, kuris be didelių sunkumų transformuojasi į vieno staliuko restoraną, kuriame tarp nuostabių alyvuogių aliejaus aromatų pietauti ar vakarieniauti gali 6 svečiai. Sicilietis butiko-restorano šeimininkas Cédric Casanova surengia teatrališką maisto gamybos ir pateikimo reginį, ruošdamas Viduržemio jūros virtuvės patiekalus ir neatskleisdamas vakarienės meniu iki pat jos pradžios.

Sparnuotosios sūpynės ir masažas

Ar dar prisimenate, kiek džiaugsmo ir krykštavimų sukeldavo kiekvienas atsisėdimas ir pasisiūbavimas sūpynėse vaikystėje? Sur un Arbre perché (liet. „Užsilipus medyje“) restoranas Paryžiuje atgaivina tą vaikišką džiaugsmo ir laisvės pojūtį. Čia lankytojai sodinami į sūpuokles, pakabintas ant butaforinio medžio šakos, o vakarienės ar pietų metu galima mėgautis Shiatsu masažu. Masažas paprastai atliekamas prieš patiekiant maistą ir gali trukti 15 minučių arba valandą. Restorano šeimininkai siūlo užsakyti „masažą-siurprizą“ savo vakarienės kompanionams.
http://www.surunarbreperche.com

Image00003


Elegantiškas baltas spektaklis
Prieš 25-erius metus Paryžiuje įvyko pirmoji didžiulės apimties flashmob'as-vakarienė Le Dîner en Blanc (liet. „vakarienė baltai“). Dabar kiekvienais metais ji vyksta daugelyje pasaulio šalių. Paryžiuje susirenka daugiau nei dešimt tūkstančių baltai apsirengusių žmonių ir vakarieniauja prie Eifelio bokšto, Luvro ar Noterdamo katedros. Visi vakarienės dalyviai atsineša savo maistą ir gėrimus. Kiekvienais metais renginys vyksta vis kitoje vietoje ir yra kruopščiai slepiamas nuo Paryžiaus valdininkų, todėl vakarienės vieta paaiškėja tik likus pusvalandžiui iki pradžios. Įstoti į „baltąjį vakarienės klubą“ galima tik gavus kvietimą iš jame jau esančio nario.

Image00003_1

Maistas kūnui ir sielai

„Maistas ir knygos“ – skelbia didžiulė iškaba prie The Traveler Restaurant Konektikute (JAV). Knygų mėgėjai čia jaučiasi kaip namuose, restorano lentynos nukrautos knygomis, kurios dovanojamos visiems, užsisakiusiems maisto. Kiekvienais metais padovanojama daugiau nei 100 tūkst. knygų. Restoranas knygas dovanojimui perka bibliotekų išpardavimuose, aukcionuose, „blusturgiuose“, knygų mugėse ir pan. Ieškant tos ypatingosios knygos, laikas belaukiant užsisakytų patiekalų prabėga nepastebimai.
Knygų mylėtojus traukia ne tik nuo knygų „lūžtančios“ lentynos, bet ir sienos, kurios dekoruotos literatūrine tematika. Restorano šeimininkas – knygų kolekcionierius ir restorano verslą susiejo ne tik su knygų dalinimu, bet ir su pardavimu. Senų knygų knygynėlis įsikūręs restorano rūsyje.

Image00003_2

Vizitinė restorano kortelė – ožkos ant stogo
Al Johnson’s – autentiškas švediškų tradicijų šeimos restoranas Viskonsine (JAV), kur galima pamatyti ožkas, besiganančias tiesiog ant restorano stogo. Įdomus vaizdelis, išgarsinęs restoraną visoje šalyje, nors viduje tai tiesiog įprastas restoranas su tradiciniais švediškos virtuvės patiekalais. Restorano šeimininkas Al Johnson viename interviu pasakojo apie ožkų indėlį populiarinant restoraną: „Nesvarbu, kur nuvažiuočiau – visame pasaulyje visi žino apie ožkas. Jei kam užsimenu, kad esu iš Viskonsino, Door apygardos, visuomet sulaukiu klausimo: „A, iš tos vietos, kur ožkos ganosi ant stogų?“ Visi mūsų lankytojai tiesiog įsimyli ožkas ir visuomet labai rūpinasi jų sveikata ir saugumu. Klausinėja, kaip jos kiekvieną dieną patenka ant stogo, kur jos nakvoja, ar jos nenukris nuo stogo“. Restorane įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, tiesiogiai transliuojančios ožkų ganyklas, kad restorano svečiai net namuose galėtų stebėti, ar ožkytės sveikos ir gyvos.
http://www.aljohnsons.com

Image00001_3

Wall street’as prie baro

Baras Exchange Niujorke, ko gero, yra vienintelis pasaulyje, kur prie baro, realiu laiku veikia gėrimų birža. Čia, kaip ir tikroje biržoje, gėrimų kainos svyruoja priklausomai nuo to, koks yra pasiūlos ir paklausos santykis. Lankytojai stebi ir laukia momento, kuomet niekas neužsisakinėja jų mėgstamo gėrimo, „čiumpa“ sulaukę akimirkos, kai kaina nukrenta (kartais net iki neįtikėtinai mažos), arba gali pasinaudoti „slaptais“ informatoriais, kad sužinotų apie „rinkos žlugimą“, kada visi gėrimai išparduodami pusvelčiui.
http://www.exchangebarandgrill.com

Image00003_4

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Tiekėjai kelia kainas, konkurentai plečiasi, keičiasi vartotojų skonis, įpročiai, o Jūs liekate tokie patys? Dažnai ne restoranai sustoja vietoje, o jų savininkai atsiremia į fantazijos ir ryžto ribas. Jūsų restoranas pasiekė ribas. Lankytojų visada turite,... Skaityti daugiau
Etninės, istorinės lietuvių virtuvės augantį populiarumą įrodo vis daugiau naujų restoranų pristatančių tikrąją lietuvių virtuvę, neturinčia nieko bendro su kugeliu ir cepelinais. Tarp geriausių Lietuvos šefų vyksta nemažai „kulinarinių... Skaityti daugiau
Rytoj laukia ypatingų vakarienių metas. Leiskite sau leistis į nedidelį kulinarinį nuotykį ar net eksperimentą. Įsivaizduokite, jog restorano meniu pagrindiniais patiekalais tapo...desertai. Užsisakykite desertą "į priekį", arba skirkite ištisą vakarienę... Skaityti daugiau
Kvapas yra vienas svarbiausių skonio įvertinimo ir formavimo kriterijų. Kai kurių tyrimų duomenimis, tinkamas kvapas sudaro 75 proc. patiekalo sėkmės. Tačiau uoslė, kaip ir skonis, mums atrodo toks įprastas dalykas, jog net nesusimąstome, kaip vyksta pats užuodimo... Skaityti daugiau
„Didelės porcijos“, „Sočiai ir nebrangiai“, „Daug ir skaniai“ – vos prieš keletą metų tai buvo pagrindiniai reklaminiai restoranų šūkiai. Šiandien raktiniai žodžiai – „ūkininkų produktai“, „sezoninės žaliavos“, „šviežia ir skanu“.... Skaityti daugiau
Metų pradžoje pasipila viso pasaulio gastronomijos ekspertų, konsultantų, šefų spėjamos, numatomos ir jau rinką spėjusios užvaldyti maisto, gėrimų ir restoranų tendencijos. Kai kurios iš jų įsitvirtina ilgam ir tampa išties reikšmingos ir sektinos, kitos taip... Skaityti daugiau
Išėjus pro restorano duris į lauką yra tik 2 sprendimai arba 2 minutės, kuomet Jūsų svečias nuspręs, ar jis grįš pas Jus, ar užbrauks kryžiuką. Visa tai jis padaro greitai ir tiksliai, „pasižymi“ tai savo ilgalaikėje atmintyje. Jei Jūs jo lūkesčius... Skaityti daugiau
Jau išleistas ir platinamas naujas žurnalo „Restoranų verslas“ numeris. Žurnalas skirtas tiek restoranų, bei kitų maitinimo įstaigų, darbuotojams ir vadovams, tiek jų lankytojams. Naujausiame numeryje skaitykite apie: Neurogastronomiją, Etninę virtuvę, Kap... Skaityti daugiau
Lietuva dar tik pradeda kulinarinio paveldo puoselėjimo epochą. Šia tema Lietuvoje išleistos kelios knygos vis labiau atskleidžia vietinės virtuvės paslaptis (R. Laužikas, N. Marcinkevičienė). Istoriniai mūsų krašto diduomenės valgyti patiekalai, tokie kaip... Skaityti daugiau
Kasmet stebime naujai atsidarančių ir užsidarančių restoranų bei kavinių „karuselę“. Taip, yra vietų Lietuvoje, kurios gyvuoja ir daugiau nei 20 metų, tačiau daug ir tokių, kurioms restoranų verslas pasibaigia vos prasidėjęs, tarsi trumpalaikis iššūkis.... Skaityti daugiau
Draugiškas aplinkai meniu, draugiški gyvūnams restoranai, o kaip su „Draugiškas vaikams meniu“? Lietuvoje tokiais meniu, deja, rūpinasi vos keletas restoranų, o juk auga naujoji klientų karta. Sveiki pasirinkimai ir padidintas dėmesys alergenams vaikų meniu –... Skaityti daugiau
Daugeliui pažįstama situacija, kai tenka pasijausti nejaukiai, nes negali palikti arbatpinigių arba tenka ieškoti artimiausio bankomato, kad išgrynintum pinigus. Ką gi, netolimoje ateityje galima bus pamiršti šią problemą. Skaityti daugiau
Cukrus, druska ir riebalai. Ši trijulė, ko gero, dažniausiai linksniuojama dietologų, gydytojų, sveikos gyvensenos propaguotojų. Ir jei druska ar riebalai kartais dar randa "išteisinimą", cukrus - niekada. Išvengti cukraus – nauja gastronominė tendencija pasaulio... Skaityti daugiau
"Zero waste" (be atliekų) virtuvių restoranuose judėjimas aktyviai plinta dviem kryptimis: maisto atliekų vengimas ir panaudojimas, bei pakuočių bei kitų atliekų vengimas ir perdirbimas. Ši atsakingo restoranų verslo banga labiausiai plinta įkvepiančių šefų... Skaityti daugiau
Azija ir Lotynų Amerika dar neužleidžia pirmaujančių pozicijų, bet į kulinarinių ieškojimų sceną žengia Afrika su visu savo karščiu (aštrusis harissa padažas, riešutų ir prieskonių pagardas dukkah) bei žydų virtuvė, žinoma, su beigeliais priekinėje... Skaityti daugiau