Naujienos

Apie britų alinių kultūrą: vieta, kur galioja savos taisyklės
Daug alaus, daug vyrų, daug triukšmo ir garsių kalbų. Tai klasikinis britiškos alinės vaizdelis. Laisvalaikio leidimas alinėje – vienas iš mėgiamiausių britų užsiėmimų. Britams alinė (angl. pub) yra ta vieta, kur galima ne tik išgerti alaus, bet ir susitikti su draugais, pabendrauti bei užkąsti. Taigi ir alines šioje šalyje pamatysite ant kiekvieno kampo – ir didžiuosiuose miestuose, ir mažyčiuose miesteliuose. Netgi teigiama, kad 75% britų bent kartą per savaitę užsuka į alinę. Tiesa, skirtingai nei anksčiau, alinėse šiandien lankosi ir moterys.
Šiek tiek istorijos

Alinių kultūra taip įaugusi į britų kasdienybę, kaip, pavyzdžiui, vyno tradicijos Prancūzijoje. Angliškasis „pub‘as“ – tai dviejų žodžių, public house, santrumpa. Išvertus ją į lietuvių kalbą tai reikštų viešieji, arba visuomenės namai. Tuo būtent pabrėžiama, kad į šią vietą gali užsukti bet kas – ir kostiumuoti verslininkai, ir paprasti darbininkai, ir menininkai. Iš tiesų angliškasis „pub‘as“ primena lietuvišką smuklę ar užeigą.

Aiškumo dėlei reiktų paminėti, kad anglai taipogi turi barus (angl. bar), tačiau ši įstaiga jų laikoma kiek aukštesnio lygio vieta negu „pub‘as“. Be to, barai orientuoti į įvairesnius gėrimus, ne tik alų ar vyną, kas yra įprasta „pub‘uose“. Vis tik, patys britai pabrėžia, kad skirtumai tarp  „pub‘ų“ ir barų po truputį nyksta.

Šiuolaikinė alinių kultūra gimė, kuomet darbininkų klasės atstovai prieš kelis šimtmečius ėmė burtis po darbų kartu išgerti alaus bei pasišnekučiuoti, aptarti naujienas. Vis tik, alaus ir alinių istorija prasidėjo kur kas seniau.

Didžiosios Britanijos gyventojai alų gamino ir gėrė jau bronzos amžiuje, o pirmosios užeigos, t.y. tavernos, šalyje ėmė rastis į šiuos kraštus atklydus romėnams, kurie sukūrė kelių sistemą. O prie kelių, jungiančių atskirus regionus, buvo reikalingos ir užeigos, kur keliautojai galėtų pailsėti ir pasistiprinti.

Vėliau alaus užeigos ėmė kurtis kiekvienuose namuose, kuriuose buvo gaminamas naminis alus. O kur alus, ten ir gera kompanija. Alaus užeigos tapo svarbia bendruomenės susitikimų vieta. Seniausia alinė Jungtinėje Karalystėje (beje, įrašyta ir į Gineso rekordų knygą) – tai Ye Olde Fighting Cocks, esanti St.Albans miestelyje. Šios alinės istorija siekia XI a.

Be Jungtinės Karalystės, alinių kultūra turi ypatingą socialinę ir istorinę reikšmę Airijoje, taip pat buvo steigiamos ten,kur kadaise plūdo imigrantai iš Didžiosios Britanijos, t.y. Australijoje bei Šiaurės Amerikoje.

Tradicinė alinė


Nors Jungtinėje Karalystėje esama per 50 000 alinių, jų vis mažėja. Teigiama, kad jau maždaug pusė mažesnių miestelių nebeturi savo vietinės alinės. Be to, senoviniai alinių pavadinimai jau tampa retenybe. Mat tradicines alines „išstumia“ komerciniai alinių tinklai.
Apie klasikinius alinių pavadinimus turbūt reiktų kone atskirą straipsnį rašyti. „Karališkasis ąžuolas“, „Baltasis arklys“, „Raudonasis liūtas“, „Besipešantys gaidžiai“, „Baltoji širdis“  – vargu ar šiuolaikiškas restoranas pasirinktų tokį vardą, o va alinėms tai tiesiog dera. Paminėti alinių pavadinimai yra gana populiarūs ir neretai atspindi vieną ar kitą istorinį įvykį. Pavyzdžiui, alines imta masiškai vadinti „Karališkuoju ąžuolu“, kuomet Anglijos monarchas Čarlzas II pilietinio karo metu paspruko nuo priešų besislapstydamas už ąžuolo.

Paprastai alinių interjeras dvelkia senove. Ir kasdien į jas užsukantiems britams visai nė motais, kad daugumos alinių baldai jau ne pirmą dešimtmetį skaičiuoja ir yra nusidėvėję – tai taip neatsiejama nuo senos geros alinės,kaip ir kitas būtinas interjero elementas – židinys, kurį, beje, rasite ir visuose senoviniuose britų namuose. Ir nebūtinai alinėse ar būstuose įrengti tikri veikiantys židiniai – dažnai tai tiesiog butaforija ar dujomis kūrenamas ir židinio imitacijos funkciją atliekantis įrenginys. Anksčiau alinių langai buvo nepermatomi, taip siekiant išsaugoti jose besilankančių asmenų privatumą. Tikroje alinėje neretai būna įrengti du barai: vienas skirtas triukšmingiesiems klientams, kitas – norintiems ramiau praleisti laiką. Alinės – įprasta vieta, kur aistruoliai susirenka stebėti transliuojamų futbolo varžybų.

Didelis alaus pasirinkimas


Britiškos alinės yra ta vieta, kurioje siūlomas platus alaus asortimentas – paprastai galima pasirinkti iš kokių 20 alaus rūšių. Dažnai alinės priklauso vienai ar kitai alaus daryklai ir alus čia parduodamas pilstomas. Tačiau ne kaip įprasta pas mus pusės litro bokalais, o pintomis. Viena pinta yra lygi 0,57 litro. Tiesa, galima užsisakyti ir pusę pintos (angl. half).

Jungtinėje Karalystėje alui apibūdinti naudojami keli pavadinimai: silpnas šviesusis alus – angl. lager, šviesusis alus – elis (angl. ale), stiprus porteris – angl. stout, o kartusis alus vadinamas angl. bitter. Anglijoje alaus gamyba ir vartojimas turi senas tradicijas. Viduramžiais, kuomet miestuose švarus geriamas vanduo buvo didžiulė retenybė, alus buvo pagrindinis gėrimas, ir, greičiausiai, kur kas sveikesnis nei vanduo. Netgi vaikams buvo duodama gerti alaus. Tiesa, silpnesnio nei įprasta.

Alinės turi savo taisykles bei etiketą

Alinėse nusistovėjusios tam tikros elgesio taisyklės: paprastai į tam tikrą alinę užsuka tie patys nuolatiniai klientai, vieni kitus gerai pažįstantys, tad užėjus į kitą alinę patartina neišsišokti. Ir, nors britai garsėja kaip ne itin mėgstantys leistis į kalbas su nepažįstamaisiais, alinė turbūt yra vienintelė vieta, kur ši taisyklė negalioja.

Alinėse paprastai neaptarnaujama prie staliukų, gėrimus ir užkandžius reikia užsisakyti patiems prie baro. Beje, iš karto ir susimokama. Kadangi alinė yra draugų susibūrimo ir bendravimo vieta, paprastai čia užsukama ne po vieną, o grupelėmis. Egzistuoja nerašyta taisyklė, kad prie vieno stalo susėdusiai grupelei gėrimus užsakinėja (ir, žinoma, už juos sumoka) kiekvienas kompanijos narys paeiliui. Atsisakę tokios praktikos greičiausiai būsite nesuprastas. Beje, ši tvarka ir savo pavadinimą turi – angliškai tai vadinama rounds, t.y. eilė.

Gavęs arbatpinigių alinės barmenas gali ir įsižeisti. Tokioje vietoje įprasta palikti ne arbatpinigių, o nupirkti ir jam bokalą alaus – juk visi lygūs. Greičiausiai savąjį bokalą barmenas išgers po darbo, tačiau tokiu būdu nesijaus alinės lankytojų tarnas.   

Grįžti atgal

407084

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Balandžio 22-23 d. Druskininkuose vyks jau antrasis Lietuvoje tarptautinis plovo virimo čempionatas į kurį kviečiami dalyvauti visi, kam plovas - ne tik ryžių patiekalas, tiek gero maisto mėgėjai, teik profesionalūs šefai. Čempionato metu plovą virs ne tik... Skaityti daugiau
Tiekėjai kelia kainas, konkurentai plečiasi, keičiasi vartotojų skonis, įpročiai, o Jūs liekate tokie patys? Dažnai ne restoranai sustoja vietoje, o jų savininkai atsiremia į fantazijos ir ryžto ribas. Jūsų restoranas pasiekė ribas. Lankytojų visada turite,... Skaityti daugiau
Etninės, istorinės lietuvių virtuvės augantį populiarumą įrodo vis daugiau naujų restoranų pristatančių tikrąją lietuvių virtuvę, neturinčia nieko bendro su kugeliu ir cepelinais. Tarp geriausių Lietuvos šefų vyksta nemažai „kulinarinių... Skaityti daugiau
Kas sugalvojo, kad Meilės dienos negalima švęsti pavyzdžiui Vasario 17-18 d.? Penktadienį, po darbų, su savo mylimiausiais žmonėmis lėkti prie jūros - pripažinkite tai, ko gero, geriausias pasirinkimas. Šiemet atsidaręs, bet jau tapęs vienu populiariausių,... Skaityti daugiau
Rytoj laukia ypatingų vakarienių metas. Leiskite sau leistis į nedidelį kulinarinį nuotykį ar net eksperimentą. Įsivaizduokite, jog restorano meniu pagrindiniais patiekalais tapo...desertai. Užsisakykite desertą "į priekį", arba skirkite ištisą vakarienę... Skaityti daugiau
Kvapas yra vienas svarbiausių skonio įvertinimo ir formavimo kriterijų. Kai kurių tyrimų duomenimis, tinkamas kvapas sudaro 75 proc. patiekalo sėkmės. Tačiau uoslė, kaip ir skonis, mums atrodo toks įprastas dalykas, jog net nesusimąstome, kaip vyksta pats užuodimo... Skaityti daugiau
Restoranas Pilialaukis - tikri įsimintinų renginių organizavimo ekspertai. Jauki aplinka, įdomus valgių ir gėrimų meniu ir romantiška vakaro programa - viskas Jūsų įsimintinam Valentino vakarui. Na, o nusprendę pratęsti šventę ir savaitgalį - užsukite, čia... Skaityti daugiau
Vilniuje įsikūrusi "Alaus studija" apipinta ir legendomis, ir gandais, ir apkalbomis... Truputį atitrauksime miglos šydą ir įvesime šiek tiek aiškumo, nes tai viena iš nedaugelio teisingų Vilniaus vietų, kur mažai kas keičiasi arba visai nesikeičia! Skaityti daugiau
Lietuvos vyriausiųjų virėjų asociacija kviečia Jus vasario 19 d. 11 val. į profesinio meistriškumo kėlimo kursus: „Augalinio maisto gaminimo pamoka – daiginimas restorano virtuvėje“. Augalinio maisto technologė Ona Jurkšienė supažindins su paprastais... Skaityti daugiau
Pasiruoškite skaityti saldžiai. Apie tai, kas sustabdo tą akimirką žavingą ir pasaldina kasdienybę. Desertams neabejingi visų rasių, visų lyčių, visų religijų bei visų politinių pažiūrių atstovai. Tačiau neretai desertai vis dar vertinami tik, kaip ne itin... Skaityti daugiau
Prieš akis – visų įsimylėjėlių šventė, kuriai skaniausiai pasiruošti gali padėti „Mažosios Ragainės“ meistrai, kurie pasirūpins ne tik skania, bet ir estetiškai gražia kulinarine dovana šia proga. Skaityti daugiau
Likus 2 dienoms iki užgavėnių, sostinės Meze restoranas kvies pasisemti įkvėpimo, kulinariniuose kursuose, kad blynų šventė būtų dar sotesnė ir skanesnė. Užsiėmimų metu gaminsite 2 tipų blynus ir 3 pasakiškai skanius įdarus. Šį kartą kviečiami... Skaityti daugiau
Ar kada galvojote, kiek kainuoja gera vakarienė namuose? Receptų paieška, kelionė į kelias parduotuves, kad gauti viską, ko reikia patiekalui, nepraktiški pirkiniai, kai reikia tik „žiupsnelio“...O dabar įsivaizduokite, kad grįžus į namus, jau viskas būtų... Skaityti daugiau
Sostinės senamiesčio širdyje įsikūrę šampano ir austrių namai "Epernay" dvelkia tikra Prancūzijos regiono "Champagne" dvasia. Nuo išskirtinio įrengimo ir subtilių interjero detalių iki kruopščiai apgalvotų Prancūzijos simbolių - pasijusite lyg įžengę į... Skaityti daugiau
Ronnefeldt - aukščiausios rūšies ir pripažinto vardo arbatos Jūsų restorane arba viešbutyje! Solidžių svečių priėmimas, vėlyvieji pusryčiai, išskirtinių desertų ir angliškos arbatėlės stalas bei pobūviai, solidūs pusryčiai viešbutyje -... Skaityti daugiau