Naujienos

Aleksandras Pogrebnojus: „Jeigu būtų gyvybės ar mirties klausimas, valgyčiau viską“
Žinomas Lietuvos rūbų dizaineris Aleksandras Pogrebnojus gyvenime nesivadovauja jokiomis taisyklėmis, nevalgo kiaulienos, nemėgsta kinų virtuvės...

Žinomas Lietuvos rūbų dizaineris Aleksandras Pogrebnojus gyvenime nesivadovauja jokiomis taisyklėmis, nevalgo kiaulienos, nemėgsta kinų virtuvės, nes mano, jog žuvies skonio vištiena yra visiška nesąmonė, o gamindamas niekada nesinaudoja jokiomis receptų knygomis.

Negalintis pakęsti naujų gigantiškų stiklinių pastatų, mados kūrėjas geriausiai jaučiasi Vilniaus senamiestyje, tarp Aušros vartų ir Katedros. Dizainerį dažniausiai galima sutikti keturiose vietose: kavinėje „Meksika“, nes yra šalia jo namų, „In Vino“ ir „Cozy“, nes ten gera atmosfera, bei kavinėje „Skonis ir kvapas“, kur siūlomos skaniausios arbatos, kava ir pyragai. „Čia lankosi mano draugai, renkasi gera publika ir yra prieinamos kainos – daugiau man nieko nereikia“, – prisipažįsta dizaineris.

Mėgstantis gaminti A. Pogrebnojus yra neišrankus maistui. Eidamas į parduotuvę dažniausiai nežino, ką valgys ir kokius produktus pirks, tačiau niekada neperka maisto kelioms dienoms iš karto. Nusipirkęs keletą derančių produktų, mados kūrėjas jais virtuvėje eksperimentuoja: „Labiausiai nepatinka, kai iš maisto daromas kultas. Pavyzdžiui, neseniai viriau bulvių košę su trintu brokoliu. Išėjo žalia – tokia visai nieko. Savaitgalį su draugais žvejojom kaime, pagavom daug žuvies. Prisiminiau, kaip bobutė kaime kepdavo žuvies kotletus – tokius pat pabandėme pasigaminti ir mes. Buvo labai skanu. Sunkiausia, bet ir įdomiausia gaminti, kai daug ko nėra, tada atsiveria plačios erdvės improvizacijai.“

Apsilankęs viename restorane, A. Pogrebnojus nustebo pamatęs ten dirbantį jauną, vos 20 metų sulaukusį, virtuvės šefą. „Ar jaunas žmogus negali būti geras specialistas?“, – pasiteiraujame. „Būna išimčių, kuriomis aš netikiu, nes Lietuvoje nėra „mokyklos“. Jeigu jis mokėsi Anglijoje ar Prancūzijoje, tada nelabai suprantu, ką jis čia veikia. Lietuvoje eidamas į prabangią vietą nesi garantuotas, kad gausi skanų ir kokybišką maistą. Tose vietose, kur aš vaikštau, yra 2-3 patiekalai, iš kurių visada ir renkuosi. Nenoriu eksperimentuoti.“

Pasak A. Pogrebnojaus, žmogus negali valgyti bet ko. „Kažkada netinkama mityba vis tiek „atsilieps“, bet jau bus per vėlu kažką keisti. Amerikoje žmonės sunkesni 10 kilogramų nei Lietuvoje ne todėl, kad mažiau juda, bet todėl, kad nesveikai maitinasi“. Rūbų dizaineris pastebi, kad žmonių valgymo įpročiai kardinaliai pasikeitė. Jeigu anksčiau pusryčiams rinkdavosi sotesnį maistą: dešreles, kiaušinienę ar sumuštinius, šiandien neretai rytą pradeda jogurtu bei sausais pusryčiais.

Dizaineris pažymi, kad Lietuvoje aptarnavimo sferoje dažniausiai dirba žmonės iki 25 metų. „Užsienyje situacija visai kita. Pavyzdžiui, Paryžiuje 50 metų veikiantis restoranas turi savo tradicijas ir jas puoselėja. Virėjai ir padavėjai kartu susensta su restoranu. Nors Lietuvoje aptarnauja žymiai geriau, nei Maskvoje ar Suomijoje, bet daug blogiau nei Paryžiuje.“

Be maisto ir aptarnavimo, restoranuose ir kavinėse A. Pogrebnojui labai svarbi ten skambanti muzika bei interjeras. „Restorane muzika neturi dominuoti – geriausia, kai jos iš viso nesigirdi.“ Jeigu pačiam dizaineriui tektų kurti restorano interjerą, padarytų kažką, kaip jis sako, nenormalaus: „Man labai nepatinka „bekvapiai“ interjerai, kurie neturi istorijos, interjero detalės nesisieja viena su kita. Visi atsidarę greitojo maitinimo tinklai – sintetika, „McDonald's“ pakaitalas. Padaryti „bekvapį“ interjerą labai lengva, nes tu niekuo nerizikuoji. Padaryti kažką įmantraus – brangu ir didelė rizika suklysti. Interjeras turi būti su pelėsiu. Pavyzdžiui, vyninėse „Petit Marseill“ ir „Saint Germen“ pelėsio yra, bet aš jo dar pridėčiau. Be to, manau, kad kiekviename restorane turėtų būti patefonas ar pianinas.“

Ačiū už pokalbį.

Živilė Kleivaitė
Pauliaus Gasiūno nuotr.
Meniu.lt informacija

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

„Jeigu reikėtų pasirinkti paskutinės vakarienės meniu, ką valgytumėte?“ – tokio klausimo vasario 20 dieną teiravosi vaikinas iš auditorijos, kuri į Kauno kolegiją susirinko pasiklausyti garsaus JAV virtuvės meistro M. Laiskonis paskaitos. Pasisemti patirties... Skaityti daugiau
Trejus metus iš eilės geriausio restorano titulas, laikytas daniško restorano „Noma“ įkūrėjo Rene Redzepi rankose, šiemet perduotas ispanų broliams Roca. Pagal „The World's 50 best Restaurant awards“ rinkimus, geriausiu 2013-ųjų restoranu buvo pripažintas... Skaityti daugiau
Justas Ščiukas (kapitonas), Justinas Gečys (antrasis šefas), pagalbininkai – Aurimas Zakšauskas ir Klaidas Paškevičius pristato save kaip muškietininkus, kuriuos vienija aistra maistui bei pralietas prakaitas, pažymėtas iešmais. Tapę 2012-ųjų metų Lietuvos... Skaityti daugiau
Lietuvos restoranų ir kavinių kulinarijos istorija vystėsi kartu su šiuo šefu. Jis įkūrė ir šiandien veikiančias kelias gerai žinomas profesines asociacijas, sukūrė per 5000 patiekalų receptūrų įvairiuose restoranuose visoje Lietuvoje ir užsienyje, atidarė... Skaityti daugiau
Pagaliau ir Kaune bus galima naudotis paslauga, kuria Vakaruose naudojasi tiek verslininkai, tiek studentai, tiek Seimo nariai ar banko tarnautojai. Po 4 mėnesių veiklos Vilniuje , jaunų lietuvių, grįžusių po studijų užsienyje, kartu su danais, turinčiais 10 metų... Skaityti daugiau
Ne taip jau seniai, t.y. lygiai prieš 19 dienų grįžau iš Tailando ir Kambodžos. Šalys tolimos, bet lietuvių gana mėgstamos. Gal dėl to, kad sąlyginai pigios. Eilinis lietuvis Kambodžoje gali pasijausti net labai turtingu. Skaityti daugiau
Praėjusį savaitgalį Vilniuje praūžusiose Kavos kultūros dienose buvo išrinkti Lietuvos kavos ruošimo ir ragavimo čempionato nugalėtojai. Jais tapo „Šviežios kavos“ baristai Tomas Rudys ir Eglė Neverauskaitė. Pasak Vytauto Kratulio, UAB „Šviežia kava“... Skaityti daugiau
„Įsivaizduokite, atėjęs į kavinę iš padavėjo išgirstate, jog jums tiktų suvalgyti špinatų sriubos ir vištienos, o kava mėgautis nerekomenduojama“, - sakė KTU Maisto technologijos katedros profesorius Rimantas Venskutonis, pridurdamas, jog tai – visai realus... Skaityti daugiau
Didžiosios metų šventės Lietuviams pirmiausia asocijuojasi su gausiai vaišėmis nukrautu stalu. Deja, neretai „šventinės dietos“ baigiasi ne tokia džiugia savijauta. Dažną kankina virškinimo sutrikimai, energijos trūkumas, sunkumo jausmas. Ne gana to,... Skaityti daugiau
Artėjant šventėms, visos maitinimo įstaigos lyg išprotėjusios suka galvą, kaip pradžiuginti ir kuo nustebinti savo klientus. Daug šventinio valgiaraščio idėjų bei 5 patiekalų simfonija skambėjo Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių... Skaityti daugiau
Mažiau nei prieš savaitę išlydėjome Lietuvos virtuvės olimpiečių komandą į Erfurte vykstančią kulinarinę olimpiadą. Turime ir pirmą medalį - Honorata Lyndo laimėjo bronzą, kiti trys individualiai dalyvaujantys šefai gavo diplomus už pateiktus patiekalus. Skaityti daugiau
Lietuvos virtuvės olimpiečių komanda vakar atlaikė savo pirmąją spaudos konferenciją ir jau pakuojasi daiktus į kelionę. Jau rytoj komandos autobusiukas su didžiuliu bagažu išvažiuos į Erfurtą, o tuo tarpu, kapitonė Aldona Gečienė ir jos komandos nariai... Skaityti daugiau
Kodėl šiandien Lietuvoje mes kepsnius ant iešmo vadiname klajoklių tautos - kalmukų žodžiu - „šašlyku“? „Šaš-lyk“ - tai tiurkų-iraniečių žodis, reiškiantis šešis dantis (ir iešmus). Uzbekų kalboje tridantės šakės vadinamos „uč-lyk“,... Skaityti daugiau
Birželio 14-ąją buvo minimos tarptautinės tinklaraštininkų dienos proga rengiamo tradicinio kulinarinio vakarėlio metu buvo ne tik išrinktas skaniausias teminis patiekalas, bet ir apdovanoti geriausių 2011/2012 kulinarinių tinklaraščių autoriai. Skaityti daugiau
Paklaustas, negi garsiausias britų virtuvės šefas Jamies Oliveris (36) niekada gyvenime nėra persivalgęs, keturių vaikų tėvas plačiai nusišypsojęs atsakė: „Taip atsitinka per kiekvienas šventes, kuomet stalai lūžta nuo įvairiausių gardumynų.“ Skaityti daugiau