Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Žydų mitybos ypatumai

2005-08-25
Paskelbk savo straipsnį

Ilgus amžius žydai klajojo po pasaulį, taip perimdami vienas tradicijas iš vienos šalies, kitas – iš kitos, o savo papročius perduodavo iš kartos į kartą. Būtent todėl šios tautos virtuvė nuo kitų skiriasi didele įvairove, savitu patiekalų derinimu ir maisto ruošimo tradicijomis.

Žydai skirstomi į sefardus ir aškenazus – šios dvi grupės atkeliavo iš skirtingų kraštų, todėl jų pomėgiai ir valgio tradicijos skiriasi. Pirmieji naudoja alyvuogių aliejų, ispaniškus pipirus, baklažanus, aštrius ryžius, o antrieji gali pasigirdi didele produktų įvairove: pradedant mėgiama žąsies mėsa, varškės gaminiais ir baigiant didžiuliu skanumynų pasirinkimu.

Žydų tautos žmonės visada laikėsi taisyklių, surašytų Biblijoje.

Puikiai žinoma, kad žydai nevalgo kiaulienos, nes tai draudžia maisto įstatymai „Kašrut“, nuo kurių ir kilo žodis „košer“. Nevalgo ši tauta ir gyvūnų, kurie vadinami „nešvariais“, todėl toleruojama tik karvės ir avies mėsa. Žydai nevartoja produktų, kurių sudėtyje yra nors mažas kiekis nepageidaujamos mėsos sultinio, želatinos ar riebalų.

Iš kitų tautų žydai išsiskiria ir duonos rūšių įvairove. Bagel – tradicinė apvali žydų duona, kuri visuomet pabarstoma sezamo sėklomis, aguonomis, svogūnais, česnaku. Chala – klasikinė žydų duona, vartojama kasdien, kepama įvairių formų, dydžių, bet dažniausiai pynėmis. Maca – plona traškanti duona iš miltų ir vandens. Duona pitta kepama iš baltų arba rudų miltų.

Žydai mėgsta įvairius riešutus: pistacijos valgomos kaip užkandis, graikiniai riešutai kartais naudojami vietoje miltų desertams, kedro riešutais skaninama aviena arba plovas.

Mėgstamiausi pieno produktai – pienas, grietinėlė arba jogurtas niekada nepatiekiami kartu su mėsa. Žydai sako : „Nevirk oželio jo motinos piene“. Šios tautos žmonės naudoja visus produktus, kurie yra pažymėti „košer“ ženklu. Produktai neturintys šio ženklo žydams atrodo nepatikimi ir prieštaraujantys mitybos tradicijoms.

Būtina pabrėžti, kad žydai nevartoja daug alkoholio, o geri pietūs, šventė, šeimyninė vakarienė visų pirma jiems siejasi su geru maistu.

Pagal užsienio spaudą
Meniu.lt informacija