Žaliasis maistas. Už ar prieš? (I dalis)

Žaliasis maistas. Už ar prieš? (I dalis)

Ar ką nors girdėjote apie žaliąjį maistą (angl. raw food)? Vis daugiau žmonių valgo termiškai neapdorotus produktus, t. y. nevirtus, nekeptus ir t. t. Dažniausiai šie produktai sudaro nuo 75 iki 100 procentų dienos raciono. Nors daugumai žaliasis maistas dažniausiai asocijuojasi su veganizmu, ne visi laikosi tokios griežtos mitybos (žalieji vegetarai). Yra valgančių net ir mėsą.
Žaliojo maisto šalininkai mano, kad kuo daugiau jo suvalgys, tuo bus sveikesni. Iš tiesų termiškai apdorotos daržovės praranda daug naudingų savybių, vitaminų, todėl žalios jos kur kas naudingesnės – iš jų organizmas gauna daugiau antioksidantų, vitaminų, mineralų bei enzimų, kurie maistą apdorojant termiškai sunaikinami. Mitybos ekspertas Edas Douglasas iš Amerikos gyvo maisto instituto teigia, kad žmogus, kaip ir kitos gyvos būtybės, yra sutvertas valgyti žalią maistą. Oponentai tvirtina, kad žalią maistą valgantis žmogus negauna visų organizmui reikalingų vitaminų, be to, vartodamas žalią mėsą ir daržoves, gali susirgti įvairiomis ligomis.

Nepaisant prieštaringų nuomonių, ir Lietuvos internetiniuose dienoraščiuose galima rasti žmonių nuomonių apie kitokį maitinimosi būdą. Viena moteris pasakoja, kad per savaitę atsikratė net 2 kilogramų nereikalingo svorio, pagerėjo nuotaika, atsirado daugiau energijos, pradėjo valytis organizmas, tačiau pripažįsta, kad įprasto maisto vis dar neatsisakė.

Elena Germanovič
Šaltiniai: planetraw.com, rawfooddiet.wetpaint.com, en.wikipadia.com
Nuotraukos: planetraw.com, yogamaia.com, blog.nutritiondata.com, healthwellnesspost.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną