Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Žalia dieta - atsargiai

2012-01-24
Paskelbk savo straipsnį
Daržovėse daug vitaminų ir kitų maistinių medžiagų, bet jos negali būti maisto šaltinis ilgesnį laiką. Kai laikotės šviežių daržovių dietos, jūs atsisakote, o jūsų organizmas negauna jam reikalingų riebalų, baltymų ir kalorijų. Reikia suprasti, kad dieta, tai tam tikras mitybos būdas tam tikrą laiką. Jeigu esate pilnoki, t.y. turite antsvorį, be abejo vieną dieną į savaitę ar savaitę per mėnesį pasimaitinti daržovėmis bus tik į sveikatą. Bet norėdami laikytis šviežių daržovių dietos, jeigu esate normalaus svorio ir kūno sudėjimo padarysite klaidą, ypač jei esate dar ne senjorai ir ypač reprodukcinio amžiaus. Visada pasitarkite su savo gydytoju arba dietologu, ar ši dieta nepakenks jūsų sveikatai.

Riebalai
 Žinoma, kad sočiąsias riebiąsias rūgštis reikėtų smarkiai apriboti žmogaus maisto racione, ypač tų kurie nesportuoja ir mažai juda. Bet visiškas riebalų atsisakymas gali sukelti rimtas sveikatos problemas. Riebalai yra geras energijos šaltinis, kuris naudojamas visą parą. Riebalai būtini medžiagų apykaitai, be jų sutrinka hormonų, tame tarpe ir lytinių gamyba. Daržovėse nėra riebalų, o jų trūkstant, organizmas naudoja riebalų atsargas ir raumenis kaip kurą. Riebalai yra pieno produktuose, žuvyse, kiaušiniuose, mėsoje. Valgant vien šviežias daržoves, organizmas pradeda badauti, sulėtėja medžiagų apykaita.

Baltymai
Baltymai taip pat reikalingi energijai, raumenų atstatymui, hormonų gamybai, imuninės sistemos stiprinimui. Pagal Harvard'o visuomenės sveikatos mokyklos duomenis, trūkstant baltymų maiste gali sumažėti raumenų masė, susilpnėti imuninė sistema, gali atsirasti kvėpavimo sistemos sutrikimų. Baltymai reikalingi sveikai odai, plaukams, nagams. Nepamirškite, kad kosmetikos gamintojai nori jus įtikinti, kad šampūnai, kremai ir t.t. pagerins odos ar plaukų būklę, bet nepamirškite, kad plaukai, nagai, ragai ir oda auga iš vidaus, ir kokias medžiagas gaus organizmas, tokios būklės bus jūsų oda. Baltymų gausu žuvyse, pieno produktuose, kiaušiniuose, mėsoje. Jų taipogi yra ir kai kuriose daržovėse: špinatuose, šparaguose, pupelėse, žirniuose, kukurūzuose, bet labai maži kiekiai. Pagal Pasaulio Sveikatos Organizacijos duomenis kasdien jūs turite gauti su maistu apie 1 gramą baltymų vienam kilogramui kūno svorio.  Nepamirškite, kad Pasaulio Sveikatos Organizacija remiasi visais moksliniais tyrimais atliktais pasaulyje.

Kalorijos
Kadangi pasaulyje nutukusių žmonių daugėja, kalorijos mityboje įgyja neigiamą įvaizdį. Vis tik, kasdien vidutinės konstitucijos moteriai, kad būtų palaikoma energija, reikia apie 2000 kilokalorijų, vyrui – atitinkamai apie 2500 kilokalorijų. Jeigu dirbamas fizinis darbas arba sportuojama kasdienis energijos poreikis gali išaugti iki 3500, net iki 5000 (profesionaliai sportuojant ) kilokalorijų per dieną. Pagal Amerikos širdies asociacijos duomenis, kasdien mes turime suvartoti tiek kalorijų, kiek sudeginame. Kitokiu atveju vystysis viršsvoris. Daržovėse yra nedaug kalorijų, ir reikia labai didelio jų kiekio, kad patenkintume dienos kalorijų poreikį. Kai mes fiziškai dirbame, einame, juokiamės, eikvojasi kalorijos. Net kai miegame eikvojasi kalorijos reikalingos pagrindinei organizmo veiklai palaikyti. Kaip rašyta anksčiau, kalorijų trūkumas priverčia organizmą badauti, tada jis pradeda deginti riebalų atsargas, vėliau raumenis. O tai jau pavojinga. Žinoma, jeigu turite viršsvorį, vartokite daugiau daržovių, kurios pagal Harvardo visuomenės sveikatos mokyklą, procentaliai sudaro didžiausią dienos raciono dalį. Kiek mažiau rekomenduojama baltymų, neapdorotų grūdų ir vaisių. Rekomenduojama naudoti sveikus aliejus ir neužmiršti vandens.

Labai keista, kada išsilavinę įvairiose srityse žmonės, puola į kraštutinumus pasirinkdami įvairius mitybos būdus. Pavyzdžiui, kaip minėtas, kuris rekomenduoja misti vien šviežiomis daržovėmis. O kiti žalio maisto šalininkai šalia daržovių rekomenduoja vartoti žalią žuvį ir žalią mėsą. Kai kurie jogai rekomenduoja misti tik termiškai apdorotomis daržovėmis ir jokiu būdu nevartoti grybų. O japonų ir kinų mityboje grybai užima garbingą vietą – juose gausu mikroelementų, yra baltymų. Taigi dirbdami pagal specialybę žmonės remiasi moksliniais duomenimis, o maitindamiesi – netikrais pranašais. Taigi mano patarimas – rinkdamiesi mitybos būdą, remkitės mokslu, susiraskite galų gale Pasaulio Sveikatos Organizacijos jus dominančius duomenis. Juk dirbdami pagal specialybę, remiatės specialia literatūra, o ne kaimynų pasakojimais, kad girdėjau, „kad labai sveika“.

Su pagarba   Gyd. Liutauras Markevičius

Literatūra:
  • The Complete Idiot's Guide to Eating Raw; Mark Reinfield, Bo Rinaldi and Jennifer Murray; July 2008
  • Protein: Moving Closer to Center Stage; Harvard School of Public Health

Nuotrauka: sxc.hu