„Zahiro“ meniu – smaguriautojams ir darboholikams (Vilnius)

„Zahiro“ meniu – smaguriautojams ir darboholikams (Vilnius)

Vilniaus Trakų gatvėje (Trakų g. 11/2) įsikūręs baras „Zahiras“ traukia ne tik potencialius baro šeimininkus (baro verslo savininku taps akcijos-žaidimo „Tavo baras“ laimėtojas). Tai vieta, į kurią renkasi smaguriautojai – tie, kurie moka mėgautis gėrimais ir maistu. Be to, „Zahire“ po truputį formuojasi naujas reiškinys Lietuvoje – „podarbinė“ baro kultūra.

Virtuvė, kurioje laužomi standartai
Vargu, ar „Zahire“ pavyks surasti bent vieną Lietuvos restoranuose populiarų patiekalą – atsivertus meniu akį patraukia „tunas su japoniškų krienų padažu“, „kalmaras-žudikas su čili pipirų įdaru“, „dorada“ ir kiti nemažiau originaliai skambantys ir intriguojantys patiekalai. Nors žuvies ir jūrų gėrybių mėgėjai čia ypač laukiami, bare gausu ir skanių alternatyvų – mėsos, paukštienos, vegetariškų patiekalų.

Kiekvieną darbo dieną „Zahire“ siūlomi dienos pietūs – ale naminės sriubytės ir kasdien vis kitokia dienos žuvis (dienos pietų kaina žmogui – apie 20 litų). Virtuvės „arkliukas“ – netradiciniai patiekalai, įdomūs sprendimai: sluoksniuota sriuba dviems permatomame dubenyje, šviežia itališka duona su įvairiais pagardais (baziliko ir česnakų sviestu bei alyvuogėmis, pomidorais ir krevetėmis, naminiu paštetu arba šviežiu vištienos/žalumynų vyniotiniu).

Visi „Zahiro“ patiekalai gimsta čia pat, mažytėje „Zahiro“ virtuvėlėje. Jų autorius – aistra dalintis maistu degantis Robertas Skiauteris. Virtuvės ideologas, kaip pats save vadina Robertas, idėjų semiasi skirtingose virtuvėse, eksperimentuoja, ieško savitų, originalių sprendimų. Labai svarbus ir požiūris į patiekalų gaminimą, nauji vėjai. „Vadovaudamas virtuvei, siekiu išmokyti virėjus laužyti standartus, griauti per metų metus nusistovėjusius dėsnius, paskatinti, kad jie išmoktų eksperimentuoti su patiekalais ir padažais. Pastebiu, kad „atmuštą ranką“ po truputį keičia į naujus patiekalus įdedama širdis, o virėjai džiaugiasi naujais atradimais“, – sako R. Skiauteris.

Po darbo – bokalas alaus ir burnoje tirpstantys užkandžiai
„Zahiras“ savitas tuo, jog čia labai laukiami dirbantys, šiuolaikiški žmonės. Bene vieninteliame bare Vilniuje formuojama tokia „podarbinė“ kultūra – čia užsukama po darbo išlenkti bokalo alaus su lengvais užkandžiais, persimesti vienu kitu žodeliu su kolegomis, aptarti bendrų rūpesčių ir džiaugsmų.

Tokie pasisėdėjimai po darbo ypač populiarūs kai kuriose pasaulio šalyse – ten seniai įprasta prieš einant namo valandėlei kitai užsukti į pub‘ą ar barą su kolegomis. Tai ne tik nuima per dieną susikaupusią įtampą, skatinamas bendrumo jausmas, suteikiama neformalumo santykiams – vyksta tarsi malonus „persijungimas“ nuo darbinių rūpesčių.

„Zahire“ ne tik sukurta patogi atmosfera maloniam ir neformaliam bendravimui, bet ir rengiami specialūs pasiūlymai po darbo norintiems atsipalaiduoti ir „skaniai“ praleisti laiką žmonėms. Pavyzdžiui, kiekvieną darbo dieną, užsukus į barą nuo 17 iki 19 valandos ir užsisakius alaus, ypatingi užkandžiai – pelėsiniu sūriu įdaryta bulvė, krevetėmis įdarytas pomidoras, traškios bulvių skiltelės su majonezo ir sūrio padažu, kepti kalmarų ir svogūnų žiedai – tik už 3 litus. Tikros užkandžiautojų laimės valandos. Trečiadieniais „Zahire“ skelbiama „Savaitės vidurio iškrovos diena“ – taikoma 30 proc. nuolaida kitam delikatesui – įvairiuose padažuose troškintiems daniškiems moliuskams.

Alaus kokteiliai – retenybė Lietuvoje
Prie visų patiekalų siūloma bene visų rūšių „Švyturio“ alaus. Tačiau turbūt didžiausias baro išskirtinumas – su sultimis ir įvairiais sirupais maišomi alaus kokteiliai: „Baltas“ – su apelsinų, bananų sultimis, laimo ir greipfruto skiltelėmis, aviečių sirupu, tamsusis „Baltijos“ – su vyšnių likeriu, riešutų sirupu, tamsiu romu, egzotiškas žalias kokteilis su mėtų sirupu, kokteilis su cinamonu ir daugybė kitų.

BVRG / Baltijos viešųjų ryšių grupė

Daugiau>>

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną