Vyno ir desertų derinių čempionate laurus nuskynė klaipėdiečiai

Vyno ir desertų derinių čempionate laurus nuskynė klaipėdiečiai
Po įtemptos šešiolikos komandų kovos geriausiu pripažintas Klaipėdos restorano „La Cle“ virtuvės šefo Vytauto Samavičiaus ir „Vyno klubo“ atstovo Andriaus Valčiuko sukurtas deserto ir vyno duetas. Komisijai antrąją vietą teko skirti dviems komandoms ir abi jos taip pat iš uostamiesčio: „Ararat“ restorano komandai Jurijui Suchopalovui ir Arsenijui Diominui, kurių desertą ir vyną pristatė dizaineris Seržas Gandžumianas, bei Klaipėdos kulinarijos studijos virtuvės šefui Ronaldui Nagrockiui ir bendrovės „Liviko“ atstovui Albertui Koncijalovui. Garbinga trečioji vieta atiteko Vilniaus restorano „Steakhouse Helios“ virtuvės šefei Honoratai Lyndo bei „Vyno klubo“ ekspertui, penkiskart Lietuvos someljė čempionui Arminui Darasevičiui.  Laimėtojų deriniai – nuotraukose.

Kaip ir prieš metus vykusiose varžybose šiemet rungėsi ne tik išradingos virėjų ir someljė poros, bet ir mėgėjų duetai, šeimyninės komandos, kurios išdrįso paruošti ir vertinimo komisijai pristatyti vyno ir deserto derinį. Komisijos nariai pastebėjo, kad keletas mėgėjų desertų buvo labai profesionalūs ir įdomūs. Deja, kai kuriuos itin gerus, subtilius ir įdomius patiekalus gerokai pagadino netinkamai parinktas vynas, o viena tituluota čempionato dalyvė po renginio pripažino supratusi, kaip svarbu teisingas gėrimo parinkimas, kuris dažnai desertą pakylėja į didesnes aukštumas.

Renginio organizatoriai džiaugėsi, kad čempionate sutiko dalyvauti ne vieną tarptautinį apdovanojimą bei darbo patirtį užsienio restoranuose turintys virtuvės šefai ir Baltijos šalių, Europos bei Pasaulio čempionatuose gerai pasirodantys profesionalūs someljė.

Desertus bei vyno derinius vertino Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arūnas Starkus, 
Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos tarybos narė Ona Jurkšienė, žurnalistai Beatričė Laurinavičienė („Verslo žinios“), Artūras Nečejauskas (Meniu.Lt), Aistė Misevičiūtė („Moteris“), kuri gyvena Paryžiuje, rašo apie geriausius pasaulio restoranus ir jau treti metai dalyvauja 50 geriausių pasaulio restoranų rinkimų komisijoje („The World‘s 50 Best Restaurans“) ir televizijos laidų vedėjas Rolandas Maskoliūnas.

Jie vertino deserto ir vyno pristatymo profesionalumą bei meniškumą, deserto estetiką, vyno parinkimo pagrindimą, vyno ir deserto išvaizdą, skonio ir kvapo derėjimą.

Pagrindinis renginio rėmėjas – legendinis sūris „Džiugas“. Čempionato vanduo – „S. Pellegrino& Acqua Panna“. 

Antrojo Vyno ir desertų čempionato dalyviai:

  1. Alfas Ivanauskas, Martynas Praškevičius („Virtuvės mitų griovėjai“) ir Einoras Kabašinskas („Cognac boutique“). Žalios arbatos biskvitas su azotu, šokolado trupiniais, gervuogių padažu, šilauogėmis ir baltojo šokolado bei žaliosios arbatos sniegas. Vynas - „Chateau Langlois 2009“.
  2. Asta Žemaitienė (restoranas „Šturmų švyturys“). Morkų pyragas su šlakio ikrais, bruknių padažu. Vynas – „Duval Leroy Brut“.
  3. Diana Banuškevičiūtė (restoranas "Verkiai") ir  Žydrūnas Krapukaitis („Bennet Distributors“). „Atgaiva sielai“. Vynas – „Martini Asti DOCG“.
  4. Gražina Gylienė („Šokolado meistrai“) ir Tomas Skunčikas („Bennet Distributors“). „Monastrelio šokis su šokoladine vyšnaite“. Vynas – „Castano Dulce Monastrell 2004“.
  5. Gediminas Švenčionis (restoranas „Saint Germain“) ir Narimantas Miežys („Saint Germain). Biskvitas su klevų sirupu ir graikiniais riešutais bei sūrio kremas. Vynas – „Ca Dei Mandorli Brachetto d'Acqui“.
  6. Ronaldas Nagrockis (Klaipėdos kulinarijos studija) ir  Albertas Koncijalovas ("Liviko). „Penki pojūčiai“. Vynas – „Marques de Ceceres Reserva 2005“.
  7. Mėgėjos Agnė Strolytė ir Lilija Strolienė. "Kalėdinė kriaušė". Vynas – „Capanna Moscadello di Montalcino 2009“.
  8. Jurijus Suchopalovas ir Arsenijus Diominas (restoranas „Arrarat“) ir Seržas Gardžiumianas. "Rudeninė melodija" iš moliūgų uogienės, kavos ir šokolado biskvito, naminės brindzos bei migdolų. Vynas – „Winar white Pino“.
  9. Mėgėjai Irina Miler, Dariušas Miler. Baltojo šokolado miusas ir raudonųjų apelsinų ledai aviečių padaže. Vynas – „Ca Dei Mandorli Brachetto d'Acqui“. 
  10. Mėgėja Jelena Blocha ir Stanislavas Smolskij („Eugesta“). Figų štrudelis su maskarpone ir grapos ledais bei ‘Pinot Noir‘ vyno padažu. Vynas – „Riefle Cremant d'Alsace Brut Rose“.
  11. Lietuvos virėjų asociacijos narė Aldona Gečienė ir Albertas Koncijalovas ("Liviko“). "Dvi paslaptys" – apelsino putėsiai su laimu. Vynas – „Satropezo Icewine 2007“.
  12. Deivydas Praspaliauskas (restoranas "Aero Gallery") ir vyno mėgėja Julija Cikockaitė. "Spanguolių šėlionės": baltojo šokolado, spanguolių putėsiai, japoniška duona. Vynas – „Barton & Guestier Rose d'Anjou“.
  13. Emilija Rentauskaitė, Gintarė Babrauskaitė, Andrej Lisovskij („Sasha song Jazz Club“). Baklažanas šokolade ir šokoladinis tortas su graikiniais riešutais, sluoksniuotos tešlos ryšulėliai su kario baklažano įdaru. Vynas – „Bovin Alexander Macedonia“.
  14. Darius Dabrovolskas (restoranas "Neringa") ir Žydrė Šatienė („Neringa“). Šokoladinis desertas, ledai su kardamonu, vaisių tyrė su baziliku, morengai, gervuogė. Vynas – „San jacopo de Vicchiomaggio in Santo Trebbiano Malvasia“.  
  15. Honorata Lyndo (restoranas „Steakhouse Helios“) ir Arminas Darasevičius („Vyno klubas“). "Auksinis ruduo" iš dvylikos lietuviškų ingredientų, kuriame dominuoja moliūgas, kriaušės, medus, obuoliai ir mėta. Vynas – „Maculan Dindarello 2005“.
  16. Vytautas Samavičius (restoranas „La Cle“) ir Andrius Valčiukas („Vyno klubas“). Žemoje temperatrūroje virtas persimonas, persimono ledai bei sirupas, grietinėlė ir morengai. Vynas – „Ca dei Mandorli Moscato d'Asti DOCG 2007“.

Dėl daugiau informacijos apie čempionatą ir dėl nuotraukų prašome kreiptis:
Arūnas Starkus
Lietuvos someljė asociacijos prezidentas
Tel.: 8 698 34297
a.starkus@somelje.lt
www.somelje.lt


Apie LIETUVOS SOMELJĖ ASOCIACIJĄ

LIETUVOS SOMELJĖ ASOCIACIJA (LSA, įsteigta 2005 m.) vienija someljė ir someljė studentus, vyno žurnalistus ir vyno ekspertus, bei asocijuotus narius – įmones, kurie suinteresuoti profesijos ir kartu vyno kultūros plėtojimu Lietuvoje. LSA kasmet organizuoja Lietuvos someljė čempionatą, Lietuvos vyno čempionatą ir Desertų ir vyno derinimo varžybas. LSA yra Tarptautinės someljė asociacijos (ASI) narys.
Someljė yra profesionalus restorano darbuotojas, atsakingas už restorano vyno meniu sudarymą, atsargų priežiūrą, svečių aptarnavimą, parenkant vyną ir kitus gėrimus prie patiekalų. Lietuvoje someljė ruošia LSA Someljė mokykla.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną