Vynas iš Sibiro – realybė

Vynas iš Sibiro – realybė

Iš tikrųjų vynuogės jau seniai auga Sibire – čia esti nedideli vyno ūkiai, o ateityje planuojama plėsti vynuogynų plotus...

Rusijos valdžia remia projektą, kurio rėmuose remiami ūkininkai, norintys auginti vynuoges Sibiro krašte. 2002 metais regione įkurtas Vynuogių auginimo centras – jame atliekami tyrimai, kurių pagalba siekiama atrasti tinkamas auginti Sibiro krašte. Siekiama maksimalių rezultatų, t.y. tikimasi, kad pastarosios vynuogės atvers kelią į pramoninę vyno gamybą. Būtent šią idėją siekia įgyvendinti alkoholio kompanija „Altajspirtprom“, kuri nusprendė įkurti 3 hektarų vyno ūkį. Sodinukai turi atkeliauti jau šį rudenį – spalio mėnesį ir bus atgabenti iš Prancūzijos, Franche-Comté regiono.

Pesimistų abejonės
Kai kuriems ekspertams pastarasis faktas sukelia abejonių. Kaip žinia, Sibiro žiemos – labai rūsčios, todėl reikėtų sodinti vynuoges, atsparias šalčiams.  Nors Franche-Comté regionas yra netoli Alpių ir čia kartais iškrenta sniegas, sunku šį klimatą prilyginti Sibiro sąlygoms. Kur kas logiškiau būtų vynuogių krūmus atsivežti iš Kanados, kurioje klimatas kur kas atšiauresnis. Čia galima būtų įžvelgti Rusijoje vyraujantį stereotipą, jog Prancūziški vynai – geriausi. Vis dėlto rusai gina savo sprendimą ir teigia, kad storas sniego sluoksnis apsaugos bet kurią vynuogių rūšį nuo užšalimo. Trumpam įsivaizudokime, kad iš tikrųjų vynuogių krūmai peržiemoja, tačiau vėl kyla klausimas, ar vegetacijos periodas bus pakankamas sunokti vynuogėms?

Yra ir dar vienas netikslumas – remiantis vieno rusiško šaltinio duomenimis, ruošiamasi užsodinti 3 hektarų plotą, tuo tarpu prancūzai tikina, kad gavo užsakymą 1000 sodinukų. Taigi vienam hektarui tenka vos 330 sodinukų, t.y. bent dvidešimt kartų mažiau nei įprasta. 

Optimistiškas žvilgsnis
Žvelgiant iš kitos pusės ir įsigilinus į mokslo pasaulį, galimybė ateityje mėgautis vynais iš Sibiro ne iš piršto laužta. Jau prieš daugiau nei metus klimato pokyčius tiriantis geografas Gregory Jones iš Pietų Oregono universiteto  paskelbė, kad iki 2050 metų vynuogininkystės plotai gali prasiplėsti net 288 kilometrų nuo polių. Teoriškai, tai atvertų vartus į naują vyno pasaulį – šalims, kurios jau seniai puoselėjo vyno gamybos kultūrą tektų kovoti ar prisitaikyti prie klimato pokyčių, keliant vynuogyno plotus į kitus regionus ar papildomai drėkinant žemes. Tuo tarpu kitos šalys, kuriose vynas buvo tik importuojama prekė atsirastų galimybė gaminti vyną patiems. Vartotojams būtų pasiūlyti nauji vynai, iš keistų šalių, pvz. Belgijos. Rusijos mokslininkai mano, kad Pietvakarių Sibiras – realus regionas, kuriame galima būtų gaminti prekinius vynus. Matyt, klimato atšilimo faktorius atremtų ir skeptikų bei pesimistų argumentus dėl vynuogių krūmų išgyvenimo žiemos metu bei vegetacijos periodo. Žengti pirmieji žingsniai, taigi laukiame rezultatų.
 
Elena Germanovič
Šaltinis: kurdesz.pl
Nuotraukos: corbis.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną