VMVT tobulina įmonių tikrinimo sistemą

VMVT tobulina įmonių tikrinimo sistemą

Kontroliuojančių institucijų patikrinimai, leidžiantys užtikrinti, kad vartotojams teikiamas saugus ir kokybiškas maistas ir su maisto tiekimu susiję paslaugos, tuo pačiu yra ir nemaža administracinė našta verslui, ypač smulkiąjam, ar tik pradedančiam savo veiklą. Todėl Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nuolat ieško būdų, kaip optimizuoti valstybinės kontrolės organizavimą ir sumažinti naštą verslui. Šių metų rugpjūčio mėnesį patvirtinta nauja maisto tvarkymo subjektų suskirstymo į rizikos grupes tvarka.

„Pagal atnaujintą tvarką, maisto tvarkymo subjektai dabar skirstomi į labai mažos, mažos, vidutinės ir padidintos rizikos grupes, pagal tai nustatomas jų tikrinimo dažnumas. Naujas grupavimas atliekamas atsižvelgiant į įmonių pajėgumus, maisto gamybos būdus ir rūšis, o taip pat į savikontrolės sistemos būklę bei paskutinių patikrinimų rezultatus. Platesnis įmonių suskirstymo spektras padės racionaliau planuoti patikrinimų dažnumą. Anksčiau reguliariai peržiūrėdavome ir atnaujindavome taip vadinamų „nesąžiningų“ įmonių sąrašą. Nuo ateinančių metų sausio 1 dienos sąrašo nebeliks – jį pakeis du naujai sudaryti patikimų ir nepatikimų įmonių sąrašai. Sudarant patikimų maisto tvarkymo subjektų sąrašą, bus siekiama mažinti gerai besitvarkančių verslininkų ar įmonių patikrinimų skaičių, o sustiprinti labiau rizikingų kontrolę“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Strateginio planavimo ir kokybės valdymo skyriaus vedėja Ingrida Miliūtė.

Specialistės teigimu, labai mažos ir mažos rizikos grupių maisto tvarkymo subjektų skaičius turėtų didėti, nes retesni patikrinimai ir viešas įmonės priskyrimas „patikimųjų“ sąrašui verslininkams ir įmonėms turėtų tapti stimulu geriau organizuoti maisto tvarkymą. Baigus ūkio subjektų kontrolės duomenų peržiūrą ir vertinimą, kiekvienas besidomintis asmuo galės rasti informaciją Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tinklapyje, o konkretus ūkio subjektas galės sužinoti, kokiai rizikos grupei priskirtas ir kaip dažnai turėtų būti tikrinamas. Ten pat bus galima rasti ir aiškius kriterijus, kuriais vadovaujantis ūkio subjektas priskiriamas atitinkamai rizikos grupei ar įtraukiamas į patikimų ar nepatikimų įmonių sąrašus.

2012 pirmame pusmetyje Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kontroliavo daugiau nei 160 tūkstančių subjektų. Iš jų labai mažos ir mažos rizikos – 142 037, vidutinės – 14 321, padidintos rizikos – 815. Naujus patikimų ir nepatikimų įmonių sąrašus numatoma paskelbti 2013 metų sausio mėnesį.

Mažos ir labai mažos rizikos subjektai tikrinami 1 kartą per 2 metus, vidutinės – 1 kartą per metus, padidintos rizikos – 2 kartus per metus.

Daugiau informacijos: http://vmvt.lt/lt/top/veikla/ukio.subjektu.prieziura/


VMVT informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną