VMVT 2010-uosius metus skelbia maisto kokybės metais

VMVT 2010-uosius metus skelbia maisto kokybės metais

Šiandien vartotojui neužtenka valgyti saugų produktą, jam rūpi produktų kokybė. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) sėkmingai vykdo maisto saugos valstybinę kontrolę, dauguma Lietuvos maisto gamintojų atitinka aukščiausius maisto produktų saugos reikalavimus. Tačiau atliekant nuolatinę valstybinę kontrolę visoje maisto grandinėje, nustatoma vis daugiau kokybės reikalavimų pažeidimų, taip pat maisto klastojimo atvejų. Tenka konstatuoti faktą, jog gamintojai, deja, kartais „pro pirštus“ žiūri į gaminamos maisto produkcijos kokybę.

„Verslo subjektai, siekdami didesnio pelno, kartais klaidina vartotojus ir „aukščiausios“ rūšies produktų gamyboje naudoja prastesnės kokybės žaliavas. Be to, maisto inspektoriai patikrinimų metu nustato atvejų, kai produktų kokybės rodikliai neatitinka deklaruojamų. Todėl siekiant apsaugoti vartotojų interesus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba 2010-uosius metus skelbia maisto kokybės metais ir šių metų kontrolės prioritetas yra maisto produktų kokybė“, - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Kazimieras Lukauskas.

Produkto sauga ir kokybė turi rūpėti tiek parduodančiam, tiek perkančiam. Dauguma mūsų šalies vartotojų jau nebesižavi įmantriais maisto produktais ar įspūdingomis pakuotėmis, o ieško įprasto, lietuviško, natūralaus maisto. Tai liudija ir ūkininkų turgelių sėkmingas įsitvirtinimas didžiuosiuose miestuose.

Maisto produktų saugos ir kokybės užtikrinimas reiškia vartotojų lūkesčius pateisinimą. Už maisto produktų kokybę atsako gamintojas, visos maisto tvarkymo įmonės vykdo savikontrolės programas, pagal rizikos grupes tikrinamos VMVT inspektorių. 2010 metais VMVT vykdoma valstybinė kontrolė bus nukreipta į gamintojų atsakomybės už produkcijos kokybę didinimą. Taip pat daug dėmesio bus skiriama maisto ženklinimo pažeidimų ir vartotojų apgaulės atvejų nustatymui (t. y. maisto klastojimo, neteisingos kilmės nurodymo, tinkamumo vartoti terminų kontrolei), inspekcinių patikrinimų metu dažniau bus kontroliuojamos gaminių receptūros. Pasak K.Lukausko, netikėti maisto produktų kokybinių rodiklių laboratoriniai tyrimai bei vartotojų apgaulės atvejų viešinimas sustiprins maisto gamintojų ir tvarkytojų atsakomybę vartotojui.

Plečiantis globalizacijai, maisto rinkoje konkurencija nuolat didėja, o pagrindinis Lietuvos gamintojų ginklas prieš pigias trečiųjų pasaulio šalių prekes – maisto kokybė ir jo tradicinių skoninių savybių išsaugojimas. Europos Komisijos parengtoje Žaliojoje knygoje nurodyta, kad veiksmingiausias gamintojų ir ūkininkų ginklas – kokybė ir aukštas maisto saugos lygis visoje grandinėje.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kontroliuoja 3089 gyvūninio maisto tvarkymo subjektus, iš jų 408 gamybos, perdirbimo ir sandėliavimo subjektų, 2681 pirminių produktų gamintoją ir 26 tūkst. negyvūninio maisto tvarkymo subjektų.

2009 m. 408 gyvūninės kilmės produktų gamybos, perdirbimo ir sandėliavimo subjektuose buvo atlikti 1148 patikrinimai, iš jų 508 pagal planą ir 641 neplaniniai patikrinimai. Vidutinis patikrinimų dažnumas vienai įmonei sudaro 2,8 karto per metus. Dažniausiai buvo pažeidžiami higienos ir produktų ženklinimo reikalavimai. 170 kartų maisto inspektoriai nustatė pažeidimus (15 proc.), už kuriuos įmonėms buvo taikytos sankcijos: 17 kartų buvo uždrausta ar apribota veikla, 18 kartų buvo laikinai sustabdyta gamyba, 53 kartus skirti įspėjimai, 82 kartą buvo taikytos piniginės baudos. Patikrinimų metu bendri higienos, savikontrolės, produktų pažeidimai nustatyti 49 proc. negyvūninės kilmės maisto produktų gamybos, viešojo maitinimo, prekybos įmonėse. Už pažeidimus skirtos 3408 nuobaudos: 3022 baudos, 386 įspėjimai,įmonių veikla sustabdyta 273 atvejais, uždrausta -39 atvejais.

VMVT informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną