Vitaminai už dyką - sula

Vitaminai už dyką - sula

Suloje yra per 20 įvairiausių medžiagų. Beržų suloje – iki 2 proc. vynuogių cukraus (gliukozės ir fruktozės), eterinių aliejų, įvairių mineralinių (kalio, kalcio, magnio, geležies ir kt.), rauginių medžiagų, fermentų, vitaminų ir kitų gydomųjų medžiagų. Klevų sula skanesnė, saldesnė (4 proc. cukraus), savo chemine sudėtimi mažai skiriasi nuo beržų. Šių gėrimų saldumas priklauso nuo to, kiek praėjusiais metais šaknyse, stiebuose sukaupta krakmolo. Skleidžiantis lapams cukraus sumažėja, o vasarą suloje lieka tik mineralinės medžiagos. Jei praėję metai buvo sausi, pavasarį sula saldesnė. Tokia ji teka ir po šaltos žiemos iš sausesnėse vietose augančių medžių. Daugiausia cukraus – viduryje sulos sezono (ji teka apie mėnesį).

Sula gali pakeisti vitaminus

Antrojo pasaulinio karo metais ligoninėse sula ir beržų lapų užpilai naudoti kaip dietinis gėrimas vaikams ir sužeistiems ligoniams stiprinti. Šis gėrimas gerina kraują, medžiagų apykaitą, padeda pašalinti iš organizmo šlakus, druskas esant sutrikusiai vandens ir druskų apykaitai (osteochondrozė, inkstų akmenligė, pabrinkimai, podagra ir kt.). Sula padeda atsinaujinti raumenų ir kaulų audiniams, mažina kraujospūdį (geriama 3 kartus per dieną po stiklinę). Taip pat dezinfekuoja žaizdas, jos yra nudegimus gydančių vaistų sudėtyje. Sergantiesiems chroniška sloga kiekvieną rytą reikėtų išgerti po stiklinę sulos. Peršalus, stipriai kosint geriau ją pašildyti, įmaišyti pieno ir truputį krakmolo. Sula padeda atsikratyti antsvorio be specialių dietų. Jos galima gerti neribotą kiekį.

Sula odai ir plaukam

Sula gerai nuvalo, atgaivina bet kurio tipo veido odą. Ypač tinka inkštiruotai, spuoguotai, strazdanotai odai, esant pigmentinių dėmių. Sula skalaujame plaukus, kad šie geriau augtų, išnyktų pleiskanos. Plaukams stiprinti į sulą dera įmaišyti medetkų žiedų, keletą gvazdikėlių, įberti cinamono (ilgiau išlieka šviežia) ir gautu mišiniu įtrinti galvos odą. Tokį mišinį laikome šaltai sandariame inde. Sula vertingiausia šviežia. Galima gerti vieną arba paskaninti spanguolių sultimis, citrina. Dar vertingesnė bus įmaišius bruknių ir dilgėlių lapų (2:1) ar erškėtuogių ir čiobrelių (1:1) užpilo. Ilgiau išlaikysime plastikiniame inde užšaldę šaldiklyje. Ją galima pasterizuoti ar pasiruošti sirupo.

Sveikatinančios savybės

Beržų pumpuruose ir lapuose yra flavonoidų, eterinio aliejaus, dervų, vitamino C, cukraus, saponinų, organinių rūgščių, mikrobus naikinančių medžiagų. Pumpurai turi baktericidinių, skausmą malšinančių, uždegimą gydančių medžiagų.

Pumpurų nuoviras (2 šaukšteliai stiklinei verdančio vandens) gydo skrandžio negalavimus, malšina spazminius skausmus. Beržų pumpurų kompresai šalina akių nuovargį. Pumpurų nuoviras ar spiritinis užpilas valo organizmą: varo tulžį, šlapimą, skatina prakaitavimą, lengvina atsikosėjimą, slopina uždegimą, aterosklerozę, širdies nepakankamumą ir odos ligas Veidui valyti tinka nuoviras, paruoštas iš šaukšto pumpurų (šviežių ar džiovintų) ir stiklinės verdančio vandens. Galvos odą, plaukus naudinga skalauti beržo pumpurų nuoviru (stiklinė šviežių pumpurų ar lapų užpilama litru verdančio vandens, po pusvalandžio perkošiama). Pumpuruose esantys saponinai valo riebios odos poras nuo suragėjusių ląstelių, eterinis aliejus skatina kraujo apytaką, rauginės medžiagos sutraukia odos poras, stiprina plaukų šaknis. Beržo pumpuruose ar žievėje esantis betulolas skatina plaukų augimą. Plaukai, perplauti pumpurų nuoviru, maloniai kvepia. Stipresnės koncentracijos nuoviras plaukams suteikia gelsvą spalvą. Beržų lapų dedama į daugelio vaistažolių mišinius. Lapai gydo avitaminozę, stiprina ir valo organizmą, gerina virškinimą. Beržo lapų terapiją puikiai žino garinės pirties mėgėjai. Kvapi beržinė vanta šalina stresą, nuovargį, gerina kraujo apytaką, atšviežina odą geriau už bet kokias kitas kosmetikos priemones ir procedūras. Jaunus žalius lapelius Skandinavijos šalių gyventojai deda į salotas.

Nuotrauka: inmagine.com
Parengė: Aušra Laumakė, Rima Kupraitė
Šaltinis: www.valstietis.lt

2011 03 22

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną