Vitaminai ir kalcis mažina krūties vėžio tikimybę (sveikata)

Vitaminai ir kalcis mažina krūties vėžio tikimybę (sveikata)

Krūties vėžys – klastinga liga. Remiantis Vėžio informacijos centro duomenimis, Lietuvoje kasmet nustatoma apie 1300 naujų šios ligos atvejų. Krūties vėžys – dažniausia onkologinė moterų liga ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje Europos šalių, o taip pat JAV, Kanadoje bei Australijoje. Šia onkologine liga gali susirgti viena iš devynių moterų. Jaunoms moterims šios ligos rizika mažesnė, o vyresnėms rizika didėja.

Rizikos faktoriai

Yra keletas veiksnių, kurie didina krūties vėžio susirgimo riziką. Tai anksčiau buvęs vienos krūties vėžys, vaikų neturėjimas, nemaitinimas krūtimi, kontraceptinių tablečių vartojimas, gerybiniai krūties navikai, krūties vėžio atvejai šeimos ligos istorijoje. Padidėjusią krūties vėžio riziką   taip pat lemia antsvoris moterims, kurios jau yra menopauzė bei pakaitinės terapijos (PHT) vartojimas menopauzės metu.

Vitaminai ir kalcis

Naujo tyrimo duomenimis, vitaminų ir kalcio vartojimas gali ženkliai sumažinti krūties vėžio riziką. Pasak Jaime Matta, profesoriaus iš Ponce medicinos mokyklos, Puerto Rike, efektas juntamas ilgainiui vartojant vitaminus bei kalcį.

Profesorius teigia, kad kalcis padeda atstatyti DNR, kas yra būtina, siekiant išlaikyti genomo stabilumą. Tuo tarpu šio proceso sutrikimas veda prie mutacijų, DNR sekos pokyčių, ir lemia vėžio susirgimus. Tyrimo rėmuose ištirtos 268 moterų ligos istorijų, sergančių krūties vėžiu, o taip pat 457 sveikų moterų, kurios sudarė kontrolinę grupę. Remiantis tyrimo rezultatais, mitybą praturtinus vitaminais, krūties vėžio rizika sumažėja 30 procentų, tuo tarpu kalcio vartojimas šią riziką sumažina net 40 procentų.

Pasak profesoriaus J.Matta, nėra kalbama apie didelių vitaminų dozių ir kalcio vartojimą, tad tai vienas iš metodų, kuris padeda ženkliai sumažinti krūties vėžio riziką.

Obuoliai padeda kovoti su krūties vėžiu>>

Žuvų taukai

Kito tyrimo duomenimis, kurį atliko amerikiečių mokslininkai, šios ligos riziką taip pat mažina žuvų taukai. Tyrime dalyvavo 35 tūkstančiai menopauzę išgyvenančių moterų. Mokslininkai nustatė, kad šešių metų laikotarpiui, reguliariai vartojant žuvų taukus, moterims krūties vėžio rizika sumažėja trečdaliu. Pasak mokslininkų, reikalingi tolesni klinikiniai tyrimai.

Daugiau apie krūties vėžį>>

Elena Germanovič
Šaltinis: living.oneindia.in; dailymail.co.uk; vuoi.lt
Nuotraukos:
MENIU.LT informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną