Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

„Vis daugiau žmonių serga vėžiu, nes valgo nesveiką maistą“

2010-05-18
Paskelbk savo straipsnį

Gegužės ir birželio mėnesiais „Eko karta“ iniciatyvinė grupė kartu su agrofirmos „Sėklos“ specialistais ir socialiniu partneriu Meniu.lt keliauja į vaikų globos namus visoje Lietuvoje. Kiekvienų vaikų globos namų auklėtinių laukia programa, kurios metu vaikai, kartu su organizatoriais, diskutuoja aktualiomis ekologijos bei sveikos mitybos temomis, sodina daržoves ir prieskonius bei iškylauja piknike. Tuo tarpu vaikai ir jaunimas labiausiai laukia naujų žmonių, žinių, dėmesio ir noriai mokosi, kaip tausoti gamtą.

3 būdai valgyti tikrai sveiką maistą

„Vis daugiau žmonių serga vėžiu, nes valgo nesveiką maistą“ – tai viena iš Kupiškio vaikų globos namų auklėtinių minčių. Sakoma, kad vaikų lūpomis kalba tiesa, tad kaip šiandieninėje, nuolat dygstančių prekybos centrų, globalizacijos, cheminės pramonės ir akivaizdžios bei paslėptos reklamos prisotintoje aplinkoje gyventi sveikai?
Ekologiškos kultūros gido „Ozonas“ direktorius ir vienas iš portalo Meniu.lt įkūrėjų Artūras Nečejauskas vaikų globos namuose provokavo diskusiją apie ekologišką gyvenimo būdą ir sveiką mitybą, klausdamas koks maistas yra tikrai sveikas. Pirmiausia vaikų globos namų auklėtiniai išpyškindavo savo žinias apie kenksminguosius „e“ - „Reikia skaityti etiketes. Kai kurie „e“ nėra labai kenksmingi, bet geriau ieškot maisto be „e“. Taip pat vaikai žinojo, kad egzistuoja ekologiški maisto produktai, kuriuos galima nusipirkti, tačiau nežinojo, kaip tokius produktus atskirti ir niekaip negalėjo nustoti stebėtis „kodėl ant etiketės užrašyta ekologiškas arba natūralus, o sveiku maistu ten net nekvepia?“. Galiausiai visi prisiminė močiučių keptą duoną, naminį pieną ir kiaušinius. Tačiau iš kur gauti patį sveikiausią maistą, vien diskutuodami vaikai ir jaunimas nesugalvojo. Todėl kiekvienas į rankas gavo po kastuvą, grėblį ar kauptuką bei skirtingų sėklų ir... „išėjo pagalvoti į lysves“.

Svogūnai aukštyn kojomis  

„Sveikos mitybos kompetencija geriausiai ugdoma per praktinę veiklą ir pažinimą. Todėl, kai vaikai savo rankomis į žemę sodina ekologiškas sėklas, ne mes jiems pasakojame, kas tai ir „su kuo valgoma“, o jie patys domisi, klausinėja, gilinasi. Pamatę trąšas pasako griežtą – ne, „jokios chemijos, juk aš paskui tai valgysiu“, tačiau sužinoję, kad tai natūralios trąšos atlyžta ir tęsią darbus“ – pasakoja ekologinio švietimo projekto „Eko karta“ vadovė Ieva Malaiškaitė.
Nors kai kurie svogūnai į žemę pateko aukštyn kojomis, sodinimo akcijoje dalyvavę vaikai ir jaunimas kantriai viską darė patys, klausė, kaip daržoves reikės prižiūrėti ir domėjosi, kada jau galės valgyti. Po „sunkių“ darbų organizatoriai sukvietė vaikų globos namų auklėtinius į pikniką, kur toliau šnekėjo ir valgė sveiką maistą. Tik šį kartą paklausti „koks maistas pats sveikiausias“ vaikai pilnomis burnomis atsaką – „pačių užaugintas“.

Prisijunkite prie judėjimo!

„Eko karta“ keliauja į skirtinguose Lietuvos miestuose esančius vaikų namus, pasidalinti žiniomis apie ekologiją, pamokyti, kaip užsiauginti sveiką maistą bei paragauti ekologiško maisto piknike. Jau aplankyti Kupiškio, Kauno ir Vilniaus vaikų globos namai, dar laukia Raseinių, Rokiškio, Telšių, Klaipėdos, Kretingos, Mažeikių vaikų namai ir jų auklėtiniai. Darbo daug, todėl visus galinčius prisidėti pri šios iniciatyvos kviečiame prisijungti culture@ozonas.lt

„Eko karta“ informacija
Plačiau apie veiklas www.ekokarta.lt