Vilnius jungiasi prie pasaulinės restoranų dienos

Vilnius jungiasi prie pasaulinės restoranų dienos

Restoranų diena gimė 2011 m. balandį Helsinkyje (Suomija). Trys draugai kalbėjosi apie svajonę atidaryti savo restoraną ir nusprendė, kad atėjo metas veikti. Jiems kilo mintis atidaryti vienos dienos restoraną. Savo idėja jie pasidalijo „Facebook“ paskyroje, sulaukė didžiulio palaikymo ir gegužę įvyko pirmoji Restoranų diena. Idėja išplito žaibiškai. Tų pačių metų rugpjūtį surengtoje antrojoje Restoranų dienoje jau dalyvavo 200 vienadienių restoranų visoje Suomijoje, o 2012-ųjų vasarą – net 782 restoranai Suomijoje, Lenkijoje, Jungtinėje Karalystėje, Islandijoje, Japonijoje, Kanadoje. Dabar šios šventės vyksta keturis kartus per metus – vieną kartą per sezoną.

„Apie Restoranų dieną sužinojau užvakar visai atsitiktinai – naršydama internete. Pamaniau, kad tai labai smagu. Žmonės, mėgstantys valgyti ir gaminti gerą, skanų maistą, visame pasaulyje, vieną dieną pardavinėja jį tiesiog gatvėse ar savo sode, visi eina vieni pas kitus į svečius, aplanko išskirtinius, tik vieną dieną gyvuojančius restoranus, vaišinasi, ragauja, bendrauja, žodžiu, švenčia gyvenimą. Pasikalbėjau su visais „Menai & Renginiai” kolegomis ir nusprendėme padaryti ekspromtinį- eksperimentinį vienos dienos užkandžių restoraną tiesiog savo bute - biure!“, – pasakoja Erika Purauskytė „Menai & Renginiai“ režisierė.

Kadangi pasiruošti Restoranų dienai „Menai & Renginiai“ komanda Erika Purauskytė, Rūta Čekytė, Toma Žadvydaitė ir Rapolas Bernotas neturi daug laiko, nusprendė gaminti nesudėtingus, bet, be abejo,  gardžius patiekalus: įvairius užkandžius, panini, punšą. Užkandžiai ir kokteiliai šiame restorane neturės jokios tikslios kainos – kiekvienas susimokės tiek, kiek, jo nuomone, vaišės buvo vertos.

„Šio renginio tikslas nėra pelnas. Tai tiesiog gero maisto ir bendravimo šventė, kai žmonės dalijasi su kitais savo aistra gaminti, džiaugiasi smagia kompanija. Tikiuosi, kad ši idėja patiks vilniečiams ir per kitą Restoranų dieną, kuri bus žiemą, prie mūsų prisijungs ir daugiau gero maisto mylėtojų“, – sako E. Purauskytė.

Kai Erika apie šį vienos dienos restoraną ir restoranų dieną Vilniuje paskelbė „Facebook“, nesitikėjo, kad tai susilauks tokio didelio susidomėjimo ir palaikymo. Pradėję įgyvendinti fix idėją, organizatoriai pamatė, kad reikia papildomų jėgų ir pagalbą pasikvietė profesionalius barmenus Mantą Viniką ir Raimondą Tekorių, kurie atvažiuos pas mus su savo nuosavu eMVi mobiliu koktelių baru ir plaks pasaulyje mėgiamiausius kokteilius. Tai profesionalūs ir patyrę barmenai, kurie save vadina ne tik kokteilių kultūros skleidėjais, bet netgi ir jos pradininkais Lietuvoje. Improvizuotame restorane didžėjaus muzikantas Rimas Šapauskas, kuris sako: „Bus skanu“.

Į Vilniaus senamiestyje, Didžioji g. 10 įsikūrsiantį ir šeštadienį nuo 19 - 23 val. veiksiantį užkandžių restoraną galės užsukti ne kiekvienas. Reikia iš anksto užsiregistruoti restorano „Facebook“ Restourant day Vilnius paskyros renginyje ( www.facebook.com/RestaurantDayVilnius ) arba šventės oficialiame puslapyje www.restaurantday.org nurodytais kontaktais. Be po registracijos atsiųsto kodo į biurą-restoraną nebus galima patekti.

Renginio organizatoriai visiems linki skanaus šeštadienio ir ragina prisijungti prie iniciatyvos: užsukti į „Menai & Renginiai“ kolektyvo užkandžių ir kokteilių restoraną arba atidaryti savo vienos dienos restoraną savo erdvėje.

Daugiau apie renginį:
http://www.facebook.com/RestaurantDayVilnius

Pasižiūrėkite, kaip restoranų diena švenčiama kitose šalyse:

Vienos dienos improvizuotame užkandžių ir gėrimų restorane ketina apsilankyti ir nemažai Lietuvos pramogų pasaulio žvaigždžių: tituluota gražuolė Garbrielė Martirosionaitė, laidų ir renginių vedėjai Jonas Radzevičius ir Eglė Skrolytė, magas Mantas Wizard, ex Bavaras Juozas Liesis, aktorė Aušra Štukytė su savo sužadėtiniu, šokėjai Šarūna Kirdeikis su seserimi, Andrius Butkus, Kristina Tina Navickaitė su šokių partneriu Tadu Rimgaila, laidų prodiuseris Samas, aktorius Dominykas Vaitiekūnas, žurnalistas Saugirdas Vaitulionis, viešūjų ryšių ekspertas Alkas Paltarokas, kompozitorius D. Zvonkus, dainininkė Natalija Bunkė su savo grupės merginomis, „Humoro klubo“ komanda : Justinas Jankevičius, Mantas Katleris ir Paulius Ambrazevičius, net virtuvės šefai Linas Samėnas ir Ruslanas Bolgovas ir daugelis kitų pramogų pasaulio žvaigždžių. Idėją palaiko ir legendomis apipintas maisto kritikas, žurnalistas Andrius Užkalnis.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną