Viešnagė Ceilono arbatos gamyklėlėje (I dalis)

Viešnagė Ceilono arbatos gamyklėlėje (I dalis)

Šalia Indijos esanti mažytė sala Šri Lanka savo plotu yra vos didesnė už Lietuvą. Tačiau čia galima išvysti visko: nuo neįžengiamų džiunglių, kuriose knibždėte knibžda egzotiški gyvūnai, iki gyvenimu verdančios sostinės Kolombo. 19,5 milijonų Šri Lankos gyventojų kuriasi tiesiog prie pagrindinių šalies kelių, taip paversdami kelionę po salą nuolatiniu važiavimu per vieną nesibaigiantį kaimą. Čiabuviai verčiasi viskuo: siūlo sultingų, nuo šalia augančios palmės nuskintų vaisių, mėgina įpiršti spalvingos batikos audinių ar suvenyrų, ar tiesiog jaučiasi nusipelnę atlygio atvykėliui padėję pereiti per neaiškios kilmės transportu užkimštą gatvę. Skurdžiai gyvenantiems žmonėms tai viltis prie šeimos biudžeto pridurti keletą iš turisto gautų dolerių.

Iki 1972-ųjų metų europiečių kolonistų vadinta Ceilao, Zeylan (Ceilonu), sala buvo pervadinta į Ši Lanką. Sinhalų kalboje šis pavadinimas reiškia „palaimintųjų žemė“. Politiniame pasaulio žemėlapyje Šri Lanka panaši į šalia Indijos pusiasalio pakibusią ašarą, kurią vietiniai gyventojai švelniai vadina arbatos lašu. Didžiosios kaimynės Indijos kultūra Šri lankoje itin jaučiama, tačiau nemanykite, kad vykstate į mažytę šios šalies kopiją...

Pasaulyje Šri Lanka žinoma kaip nebrangaus ir pakankamai gerai išvystyto turizmo šalis bei kaip viena didžiausių arbatos eksportuotojų. Tobulas klimatas bei palanki geografinė padėtis leidžia šalyje auginti ištisas arbatos plantacijas. Vietiniai ypač didžiuojasi gyvendami arbatos tėvynėje. Prieš nepilnus 40 metų pakeistas šalies pavadinimas šimtmečius garsiam gėrimui nepadarė jokio poveikio – pasaulis ir toliau mėgaujasi Ceilono arbata.

Pagrindinės saloje esančios arbatos plantacijos yra 300–2500 m virš jūros lygio. Jos išsidėsčiusios rytinėje (Uva) ir vakarinėje šalies dalyje (Dimbula) bei kalnyne (Nuwara Eliya). Į pastarąsias plantacijas mums užsukti sutrukdė prieš keletą dienų salos kalnus užklupusios liūtys, užliejusios kelius ir privertusios mus aplenkti pietvakarinę Šri lankos dalį bei pasitenkinti apsilankymu arbatos apdorojimo gamyklėlėje, esančioje antrame pagal dydį Kandy mieste, kur pamatėme visą jau nuskintos arbatos kelią iki pat garuojančio ir kvepiančio tamsios, sodrios spalvos gėrimo puodelio.

Specialiai Meniu.lt iš Šri Lankos – Indrė Ramanavičienė
Nuotraukose:
pirmoje: gidas Seneka rodo, kur šviežiai surinkti arbatos lapai guldomi ir ruošiami džiovinimui;
antroje: Ceilono arbatos gamyklėlės, kaip ir visa šalis, ypatingu sterilumu nepasižymi;
trečioje: tokiose „pavyzdžių“ dėžutėse galima pamatyti skirtingas arbatos rūšis, pagamintas iš tų pačių arbatos lapų;
ketvirtoje: gido itin modernia vadinama arbatžolių rūšiavimo mašina.
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną