Vienas populiariausių pasaulio gėrimų – aromatingoji kava

Vienas populiariausių pasaulio gėrimų – aromatingoji kava

Daugybė žmonių pasaulyje savo rytus pradeda su garuojančiu puodeliu kavos. Be šio gėrimo neįsivaizduojami ir pasimatymai su draugais, darbiniai susitikimai ar pertraukėlės darbe. Todėl nenuostabu, kad kasdien pasaulyje išgeriama 2,25 mlrd. kavos puodelių, o už kavą populiaresnis gėrimas yra tik vienas – vanduo.

Kava yra kilusi iš tropinės Afrikos – pirmiausia Etiopijos, kur kavamedžiai augdavo natūralioje aplinkoje, o vėliau išplito į arabų šalis, likusią Afriką, Aziją, kol galiausiai pasiekė Europą ir Ameriką. Pirmieji rašytiniai įrodymai apie kavos vartojimą ateina iš XV a. Jemeno – ten ją gerdavo sufistų vienuolynuose.

Šiandien kava yra auginama virš 70 pasaulio šalių, daugiausiai Pietų Amerikoje, Afrikoje, pietryčių Azijoje ir Indijoje. Įdomu tai, kad kavą daugiausiai augina (ir dažnai net nevartoja) besivystančios pasaulio šalys, tuo tarpu didžiausi vartotojai yra išsivysčiusių ir turtingų šalių gyventojai.

KAVOS RŪŠYS: ARABICA AR ROBUSTA?

Nors pasaulyje yra virš 100 skirtingų kavos pupelių rūšių, dažniausiai vartojamos ir populiariausios yra dvi – tai arabica ir robusta, kurios skiriasi savo skoniu, auginimo sąlygomis ir kaina. Arabicos pupelės paprastai yra labiau vertinamos ir laikomos kokybiškesnėmis, bet iš tiesų tai yra tiesiog skonio reikalas.

Arabicos pupelės yra saldesnės, mat turi daugiau cukraus, ir pasižymi švelnesniu skoniu, tačiau taip pat yra sunkiau užauginamos: jos yra jautrios oro sąlygoms, kenkėjams, ir gali augti tik aukštai kalnuose. Tuo tarpu robusta turi stipresnį skonį, dvigubai daugiau kofeino nei arabica, ir gali augti atšiauresnėmis sąlygomis. Robustos pupelės noksta greičiau ir pats kavamedis užaugina daugiau vaisių, tad nenuostabu, kad ir kaina šios kavos yra žemesnė, nei arabicos.

Didžiausias robustos augintojas pasaulyje yra Vietnamas, taip pat ji auginama Afrikoje, Indonezijoje, Indijoje. Tuo tarpu arabica daugiausiai auginama Pietų Amerikoje, ypač Kolumbijoje ir Brazilijoje, taip pat Afrikoje ir Papua Naujojoje Gvinėjoje.

BRANGIAUSIA PASAULYJE KAVA

Kad ir kaip sunkiai yra išauginama arabica, tai toli gražu nėra brangiausia kava pasaulyje. Brangiausios kavos titulą užsitarnavo „Kopi Luwak“ – kava, auginama Indonezijoje ir turinti be galo įdomų ir nevisai apetitą žadinantį paruošimo būdą.

Ypatingą skonį ši kava įgauna, kai praeina pro palminio mustango – nedidelio Indonezijoje gyvenančio žvėrelio – žarnyrą. Šie mustangai be galo mėgsta krimsti kavos pupelės, kurių dalis nesusivirškina ir pasišalina iš organizmo. Sunku įsivaizduoti kaip, tačiau indoneziečiai atrado, jog mustango suėstos ir nesuvirškintos pupelės įgauna neįprastą skonį, ir pradėjo jas rinkti tiesiog iš gyvūnų išmatų.

Surinktos pupelės yra nuplaunamos, džiovinamos, kepinamos ir pardavinėjamos gurmanams už nemažus pinigus: kilogramas šios kavos gali kainuoti nuo 200 iki 1000 Eur. Šiandien Indonezijoje yra įkurtos ir specialios fermos, kur palminiai mustangai auginami būtent tam, kad „gamintų“ kavą. Tačiau kadangi gyvūnai gali suėsti tik tam tikrą ribotą kiekį kavos pupelių, pagaminamos kavos kiekis taip pat yra ribotas: dėl to „Kopi Luwak“ yra tokia brangi.

SKIRTINGI KAVOS PARUOŠIMO BŪDAI

Kaip ir kavos pupelių rūšys, pasaulyje egzistuoja ir skirtingi kavos paruošimo būdai. Daugelis šalių pasaulyje didžiuojasi savo gaminama kava, tituluoja save kavos šalimi ir mano, kad būtent jų paruošimo būdas yra teisingiausias.

Štai italai neįsivaizduoja kitokios kavos, kaip tik savo mėgstamos espresso, kurią dažniausiai ruošia specialiame aliuminiame kavinuke, vadinamame moka. Kavinukas yra sudarytas iš trijų indų: į pirmąjį pilamas vanduo, į antrajį dedama malta kava, o trečiajame, viršutiniame inde, kylant garams, susidaro aromatingasis espresso.

Kavinėse ir restoranuose espresso dažniausiai gaminama naudojant espresso kavos aparatą, o jos gamybai labiausiai tinka robusta kavos pupelės, kurios yra stipresnio skonio. Nors patys italai kavos net neaugina, itališka kava yra laikoma viena geriausių ir žymiausių pasaulyje.

Espresso kavai naudojamos gana stambiai sumaltos kavos pupelės, tuo tarpu Azijoje ar Afrikoje naudojama labai smulkiai malta kava. Tokią kavą galima virti arba tiesiog užpilti karštu vandeniu, o kavos nuosėdų beveik nejausite. Pavyzdžiui, Turkijoje ir daugelyje Artimųjų Rytų šalių yra naudojamas kavinukas, vadinamas finjan: tai tiesiog aliuminis puodelis ilga rankena, kuriame pastačius ant ugnies verdama kava.

Kolumbija taip pat didžiuojasi savo kava: šioje šalyje auginamos tik arabica kavos pupelės, kurios eksportuojamos į visą pasaulį. Patys kolumbiečiai kavą geria saldžią: vietoje įprastinio vandens, kavos ruošimui naudojamos cukranendrių sultys. Jeigu norite kažko įprastesnio, Kolumbijoje paragaukite paprastos cafe con leche – kavos su pienu.

***

Be minėtų šalių, puikią kavą rasite ir kitose šalyse Pietų Amerikoje, pietryčių Azijoje (ypač Vietname), kavos gimtinėje Etijopijoje ar Maroke. Šis gėrimas yra populiarus beveik visur, mat turi išskirtinį stiprų skonį ir puikų aromatą, be to, kavai priskiriama daug naudingų savybių: manoma, kad kava suteikia energijos, turi antioksidacinių savybių ir net padeda deginti riebalus. Tad nieko nelaukite ir pasimėgaukite puodeliu kavos!

Akvile Ben Haim @Meniu.lt
 

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną