Viduržemio virtuvė gali prailginti gyvenimą

Viduržemio virtuvė gali prailginti gyvenimą

Ne paslaptis, kad koreguojant mitybą galima išvengti kai kurių ligų. Pasirodo, tokiu būdu galima gerokai prailginti gyvenimą bei pagerinti jo kokybę. Italų mokslininkai tikina, jog Viduržemių jūros virtuvės patiekalai sumažina daugelio senatvės ligų susirgimo tikimybę ir vakarietiško gyvenimo būdo įpročių pasekmes. Prie jos priskiriamos: Graikijos, Kipro, Italijos, Ispanijos, Turkijos, pietinės Prancūzijos ir kiti kraštai, išsidriekę prie Viduržemio jūros. Ši virtuvė garsėja produktų bei maisto paruošimo būdų įvairove.

Žuvis, vaisiai, daržovės, makaronai bei alyvuogių aliejus sumažina širdies ligų riziką 9, vėžio susirgimo riziką – 6, Alzhaimerio bei Parkinsono ligų – 13 procentų. Tokias išvadas padarė vieno Florencijos universiteto mokslininkai. Tai pirmas toks didžiulis projektas. Mokslininkų komanda, kuriai vadovavo Francesco Sofi, apibendrino 12 naujausių tyrimų duomenis; tiriamųjų skaičius siekia apie 1,5 mln. žmonių. Straipsnis publikuotas „British Medical Journal“. Pasak mokslininkų, žmonių, kurie laikėsi Viduržemio jūros virtuvės dietos, bendra susirgimų rizika sumažėjo 9 procentais. Francesco Sofi komanda taip pat pateikė koreliacijos koeficientus tarp susirgimų rizikos bei to, kaip griežtai pacientai laikėsi dietos.

Elena Germanovič
Šaltinis: italymag.co.uk
Nuotraukos: www.flickr.com; www.sxc.hu
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną