Vestuvinio torto istorija (II dalis)

Vestuvinio torto istorija (II dalis)

Palaipsniui duonos paplotėliai ir kitokie vestuviniai kepiniai pradėjo panašėti į šiandieninį tortą. Pavyzdys – angliškas vestuvių kepinys „krokembuš“, kurį 1660 metais, karaliaujant jo didenybei Čarlzui II, pagamino prancūzų konditeris, pamatęs netvarkingą, neestetišką anglų vestuvių pyragą. Jis beformį vestuvių simbolį pakeitė į vaizdžiai atrodantį piramidės formos kepinį su kreminiu pertepimu, papuošė šviežiomis bei cukruotomis gėlėmis, riešutais.

Iki XVII amžiaus atrodę labai skurdžiai, vėliau šioje šalyje vestuviniai tortai pradėjo gražėti, aristokratų vestuvėse stalus puošė daugiaaukščiai tortai. Nors kai kur rašoma, jog tokį daugiaaukštį tortą sukūrė tas pats prancūzų konditeris, paruošęs „krokembuš“, tačiau visgi manoma, kad tokio modelio vestuvinis skanėstas buvo sukurtas XVIII amžiuje. Jo autorius – Londono bakalėjininkas. Jam norėjosi sukurti kažką labai nepaprasto, tačiau ką – niekaip nesugalvojo. Idėja gimė pamačius St. Bride cerkvės, esančios Flyt gatvėje, kupolą.

Kitose Europos šalyse nuo XVII amžiaus vestuvėms buvo pradėti ruošti du tortai – vienas jaunajai, kitas – jaunajam. Pagrindinis puošniojo balto jaunosios torto akcentas buvo kepinyje paslėptas stiklinis žiedas. Buvo tikima, kad mergina, kuri besivaišindama rasdavo žiedą, artimiausiu metu ištekės. Jaunojo tortas buvo kiek kuklesnis, bet gerokai didesnis. Dažniausiai tai būdavo vaisinis tortas. Jaunojo tortą iš anksto supjaustydavo į gabalėlius, sudėdavo į baltas dėžutes, aprišdavo baltu arba sidabro spalvos kaspinu arba „užrašydavo“ jaunųjų inicialus ir padėdavo prie išėjimo. Svečiai galėdavo pasiimti dėžutes ir parnešti tiems, kurie neatvyko į vestuvių puotą arba tiesiog suvalgyti patys.

Lietuvoje vestuvių simboliu taip pat laikomas karvojus. Karvojus yra būsimos jaunavedžių gerovės, buities, gyvenimo ir duonos simbolis. Paprastai karvojus kepamas porą dienų prieš vestuves. Jį kepa ištekėjusios moterys, kartais vyrai. Išminčiai senoliai sako, jog karvojų reikia kepti saulėtą dieną. Kai kuriose apylinkėse karvojus kepamas naktį, iki pat aušros. Šiandieniniai vestuvių tortai – tikri meno kūriniai: kelių aukštų, įvairių formų ir spalvų, su figūrėlėmis, gyvomis ar cukruotomis gėlėmis ir kitokiais papuošimais.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną