Vertingi, skanūs ir verti atsidurti restoranų meniu

Vertingi, skanūs ir verti atsidurti restoranų meniu


Suteikia energijos

Topinambai, skirtingai nei kitų šakniavaisiai, turi daug inulino ir fruktooligosacharidų (o dauguma šakniavaisių – krakmolo). Topinambų gumbuose gausu kalio (150–650 mg) ir skaidulinių medžiagų, mineralinių druskų – geležies, silicio, cinko, magnio, fosforo, kalcio,  įvairių vitaminų, pektinų, aminorūgščių ir organinių rūgščių.
Inulinas padeda atkurti žarnyno mikroflorą, reguliuoja angliavandenių metabolizmą, mažina cholesterolio kiekį, nutukimu sergantiems žmonėms padeda reguliuoti kūno svorį. Nustatyta, kad topinambai padeda reguliuoti kraujo spaudimą ir virškinimo trakto veiklą, saugo kepenis ir inkstus, stiprina organizmo imunitetą, padeda įveikti įvairias infekcijas, stresą, suteikia organizmui energijos.

Topinambus galima valgyti žalius, virtus, keptus, troškintus, netgi konservuotus. Ruošiant maistui gumbus, jų skusti nebūtina, pakanka gerai nuplauti. Iš šakniagumbių gaminamas nekaloringas cukrus, sultys, gira, vynas, ruošiamos salotos, košės, kepami blynai ir apkepai. Pjaustytus ar tarkuotus topinambų gumbus, kad greitai nepajuostų, būtina apšlakstyti citrinų sultimis.

Ką galima pagaminti

Kava.  Plonus gumbų gabalėlius apdžiovinkite, paskrudinkite orkaitėje, kartu su keliomis kardamonų sėklomis sumalkite kavamale. Gėrimą ruoškite kaip paprastą kavą.

Pikantiškos salotos. Sutarkuokite 5–6 topinambų gumbus, žalią morką, rūgštų obuolį, česnakų skiltelę. Pasūdykite, paskaninkite grietine, majonezu, prieskoniais (petražolėmis, krapais). Vietoje morkos galite įdėti 2 šaukštus virtų ryžių ar saują šviežiai tarkuotų kopūstų.

Sveikuolių salotos.  Sutarkuokite 5–6 topinambų gumbus, žalią morką, rūgštų obuolį. Pasūdykite, užberkite šaukštelį fruktozės.

Žiemos salotos . Sutarkuokite 5–6 gumbus, įdėkite 2 šaukštus raugintų kopūstų, paskaninkite spanguolėmis, šaldytomis bruknėmis, juodaisiais serbentais, apšlakstykite aliejumi.

Mėgstamiausios salotos. Sutarkuokite kelis gumbus topinambų ir japoninių arba juodųjų ridikų. Paskaninkite grietine arba citrinų sultimis ir aliejumi.

Kotletai.  1 kg topinambų gumbų išvirkite, pertrinkite per sietelį, įdėkite 4 šaukštus kvietinių miltų, 1 šaukštą sviesto, 2 kiaušinius. Viskas išmaišykite, suformuokite kotletus ir iškepkite aliejuje. Patiekite paskaninę grietine.

rodykl__

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną