Vegetarai mažiau rizikuoja sirgti vėžiu

Vegetarai mažiau rizikuoja sirgti vėžiu

Žmonės, nevalgantys mėsos yra mažesnėje pavojaus zonoje susirgti vėžiu, tačiau tai liečia ne visas šios ligos formas. Tai liudija atlikto tyrimo rezultatai.

Oksfordo universiteto mokslininkai teigia, jog atsisakymas mėsos mažina kai kurių vėžinių susirgimų riziką beveik 2 kartus. 10 metų laikotarpiu specialistai tyrė daugiau nei 60 tūkstančių britų. Rezultatai parodė, jog vegetarai 12% mažiau pažeisti vėžinių ląstelių už valgančių mėsą. O riziką sirgti leukemija, skrandžio bei šlapimo pūslės vėžiu sumažėjo net 45%.

Be to, pirmenybę teikiantiems žuviai, onkologiniai susirgimai pasireiškė 18% rečiau nei mesėdžiams.

Tyrimo rezultatai buvo publikuoti žurnale „British Journal of Cancer“ taip pat kalbama, jog apsauginis vegetarizmo efektas greičiausiai yra dėl to, kad žarnyno vėžinės ląstelės neplinta, nuo kurio ir miršta daugiausiai žmonių. O štai gimdos kaklelio vėžiu atvejai pasitaikė du kartus dažniau vegetaramas ir valgantiems žuvį, palyginus su mėsėdžiais.

Profesorius Tim Key, vadovavęs tyrimui, pareiškė, jog jo teiginiais vienareikšmių išvadų negalima daryti. „Tyrimo išvados, nėra pakankamai tvirtos ir galutinės, tad siūlyti rimtus bei griežtus mitybos pokyčius tiems, kurie laikosi vidutiniškai subalansuotos dietos skubėti kol kas nereikia“, - kalbėjo jis.

Raminta Skripkaitė
Šaltinis: Bbc.co.uk
Nuotrauka: corbis.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną