Veganų festivalyje – mugė, paskaitos, maisto gaminimo pamokos, degustacijos ir filmai

Veganų festivalyje – mugė, paskaitos, maisto gaminimo pamokos, degustacijos ir filmai

Už dviejų mėnesių – birželio 10 d. Vilniuje, VCUP prekybos ir pramogų centro penkto aukšto terasoje vyks „Vegfest LT“ vasaros festivalis. Tai jau trečiasis šio ciklo renginys ir pirmasis atvirame ore. „Vegfest LT“ skirtas visiems, norintiems daugiau sužinoti apie veganizmą bei augalinę mitybą.

„Vegfest LT“ vasaros festivalis, anot organizatorės Ventės Viteikaitės, bus didžiausias iš visų iki šiol vykusių veganams skirtų renginių. Veiks veganiškų prekių mugė, vyks paskaitos, maisto gaminimo pamokos, degustacijos, filmų peržiūros. Mugėje produkciją pristatys beveik šimtas gamintojų. „Šį kartą mugėje dalyvaus ypač daug dalyvių iš užsienio – kaimyninės Latvijos, Estijos, Lenkijos bei tolimesnių šalių“,  – žadėjo V.Viteikaitė. Mugės lankytojai galės paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų, gėrimų, paragauti įvairių pieno ir mėsos produktų pakaitalų, įsigyti ekologiškų produktų, veganiškos kosmetikos, parfumerijos, literatūros apie sveiką gyvenseną ir augalinę mitybą, papuošalų, aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams. Savo veiklą renginyje pristatys Lietuvos gyvūnų teisių organizacijos, vyks įvairias temas aprėpianti paskaitų programa. Rytų kultūros tyrinėtojas ir populiarintojas Tadas Snuviškis pasakos apie veganizmo ištakas Indijos filosofijoje, augalinės mitybos žinovė ir knygų autorė Kotryna Cikanauskienė kalbės apie tai, kodėl veganizmas – ateities mityba, o treneris Ignas Bakėjus patars kokį maistą rinktis intensyviai sportuojantiems. Taip pat vyks maisto gaminimo demonstracijos, naujų veganiškų produktų degustacijos, rodomi filmai. Renginio savaitę veganiškos bei veganams draugiškos užkandinės siūlys įvairių nuolaidų.

„Veganizmas laikomas sparčiausiai pasaulyje plintančiu judėjimu – veganų skaičius auga ne dienomis, o valandomis, ši tendencija neaplenkia ir Lietuvos“, - sakė „Vegfest LT“ renginių sumanytoja Ventė Viteikaitė. Jungtinėje Karalystėje, kur gyvena mergina, veganų skaičius per paskutinius keletą metų išaugo daugiau nei dešimtį kartų ir siekia pusę milijono, panašus skaičius ir Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas gyventojų skaičiui – didžiausias pasaulyje, jau viršijo milijoną. Kiek veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu vienija daugiau nei 17.000 narių – tai pagrindinė šalies veganų platforma internete.

Idėją organizuoti „vegfestą“ Ventė atsivežė iš užsienio – Vakaruose panašūs renginiai organizuojami jau daugiau nei trisdešimt metų ir sutraukia tūkstančius lankytojų. Ypač didelį įspūdį Ventei paliko Londone organizuojamas „Vegfest UK“ festivalis – dvi dienas trunkantis renginys sutraukia milžiniškas minias, o norint papulti į vidų, reikia daugiau nei valandą stovėti eilėje. Be to nuo pernai organizuojama ir tik verslo kontaktams užmegzti skirta „Vegfest UK Trade“ paroda.

„Pajutau, kad ir Lietuvoje veganų skaičius jau pakankamai didelis, taigi, panašiam renginiui jau atėjo laikas ir čia“,  – sakė mergina. Organizuoti „Vegfest LT“ ją paskatino noras su veganišku gyvenimo būdu supažindinti dar daugiau žmonių bei paskatinti veganiškus verslus, padėti jiems pasiekti pirkėją. Praėjusį rugsėjį buvo surengta „Vegfest LT“ rudeninė, o gruodį – kalėdinė mugės, abi sulaukusios didelio susidomėjimo.

Daugiau nei prieš penkerius metus veganišką gyvenimo būdą pasirinkusi Ventė, teigė, kad jis – pigesnis, sveikesnis, mažiau žalingas aplinkai. „Pakeitus mitybą atsirado daugiau energijos, pagerėjo miegas, sumažėjo peršalimų,  – vardijo pašnekovė. – Be to veganiška mityba – itin įvairi ir skani. Ateikite į mugę ir patys tuo įsitikinsite!“. Pasak merginos, daug kas perėję prie augalinės mitybos, atrado maisto gaminimo džiaugsmą bei daugybę naujų produktų, apie kuriuos iki tol nė nebuvo girdėję.

„Vegfest LT” vasaros festivalis vyks nuo 10 iki 18 val. Įėjimas nemokamas.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną