Vasaros švenčių vaišės – nuo subtilių kanape iki aromatingų kepsnių ant žarijų

Vasaros švenčių vaišės – nuo subtilių kanape iki aromatingų kepsnių ant žarijų

Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) nariai prasidėjus vasarai susirūpino, kaip išradingai paruošti vaišes asmeninėms šventėms, piknikui ar kolektyvo iškylai į gamtą ir sukvietė virėjus į renginį-prezentaciją „Vasaros švenčių vaišės – nuo subtilių kanape iki aromatingų kepsnių ant žarijų“.

Prisiminus praėjusiais metais vykusias inscenizuotas LRVVKA vestuves, buvo nutarta priminti kitos svarbios šeimos šventės – krikštynų – papročius ir apeigas. Modernėjančioje visuomenėje daugeliui gražesnės ir ryškesnės atrodo svetimtaučių šventės, tačiau pastaruoju metu vis dažniau gręžiamasi į praeitį, kur nuo seno Lietuvoje buvo puoselėjamos įvairios apeigos, ritualai ir ceremonijos. Renginio vedėjai priminė senuosius lietuviškų krikštynų papročius ir apeigas, kuriuose gausu maginių, simbolinių vaizdinių, o krikštynų puota jau nuo senų laikų buvo didelė šventė visam kaimui. Todėl didžiausias dėmesys, kaip ir dera virėjams, buvo skiriamas patiekalams. Inscenizuotų krikštynų svečiai buvo pasitikti Linos Grafės mieliniais blyneliais, prie kurių puikiai derėjo kompanijos „Sangaida“ siūlomas braškinis toppingas ir braškiniu „Monin“ sirupu pagardinta bei „Sangaida“ siūlomu prietaisu – sifonu – išplakta grietinėlė. Taip pat buvo vaišinama tradiciniu pasitikimo užkandžiu – puikiais kanape, pagamintais iš didžiulio asortimento „Vilniaus duonos“ gaminių – „Močiutės“ duonos, „Toste“ klasikinės, „Turtingos“ su avižiniais dribsniais. „Turtingos“ su ruginiais grūdais, „Sveikuolių“ kvietinės, „Sveikuolių“ grūdų, kompanijos „Aktrija“ pasiūlytų mėsos gaminių – karštai rūkytos mentės ąžuolo dūme, šaltai rūkytos skilandinės dešros ir karštai rūkytos Panevėžio filė – ir „Rama Cream Bonjour“. Buvo siūloma atsigaivinti įvairių skonių puikiais „Nestle“ ledais su „Sangaida“ užpilais (angl. topping). Troškulį numalšinti buvo siūloma duonos gira, pagaminta iš puikiai šiam gėrimui tinkančios „Vilniaus“ duonos. Sužvarbusiems kompanija „Unilever“ siūlė karštos aukščiausios kokybės „Lipton“ arbatos.

Virėjų fantazija šį kartą buvo nukreipta į įvairių vertinimų sulaukiančią žuvį – karpį, iš kurio buvo gaminami įvairūs patiekalai, tinkantys krikštynų vaišėms. Aldona Gečienė siūlė atgaivinti primirštą patiekalą – įdarytą karpį drebučiuose, Liucija Makovska gamino tailandietiškas karpio salotas su „Santa maria“ žuvies padažu ir „Unilever“ žolelių dresingu, o Vytautas Vadeiša – banketinį patiekalą – karpio teriną. Ruslanas Bolgov visus nustebino puikaus skonio karpio užkepėle su daržovėmis, o Stanislavas Kizenevič priminė, kaip pasigaminti karpį lietuviškai su agurkais ir grietine. Mielai krikštamote inscenizuotoje šventėje sutikusi pabūti Dalytė Ruzgienė krikštynoms siūlė banketinį patiekalą iš „Reaton“ ančių šlaunelių ir „Aktrija“ kalakutienos filė. „Unilever“ konsultantas Edvinas Genys demonstravo, kaip galima paįvairinti „Unilever“ baravykų sriubą, ją paskaninant rūkytu kumpiu.

Nors oras renginio dalyvių nelepino, iš lauko netruko pakvipti kepsnių aromatais. O lauke vyko nuostabiausi dalykai! Kompanijos „Reaton“ atstovai tiesiai nuo kepsninės grotelių visus vaišino puikaus skonio Niurnbergo dešrelėmis, skrudinta itališka duona Ciabatta su įvairiausiomis užtepėlėmis, itališkais kumpiais ir krevetėmis. Įdomiausia buvo stebėti, kaip Vytautas Vadeiša, prie kepsninės pritvirtinęs lentas su išdorotais ir „Santa Maria“ prieskoniuose marinuotais karpiais, juos rūkė skandinavišku būdu. Ruslanas Bolgov ant griliaus kepė ne tik „Reaton“ ančių šlauneles, bet ir daržovių lazaniją. Rytis Kairys ir Artūras Braslauskas demonstravo greitus ir skanius užkandžius iš „Vilniaus duonos“ armėniško lavašo, „Bonduelle“ grilyje paskrudintų cukinijų ir baklažanų ir „Santa Maria“ meksikietiškų tortilijų, o Tomas Rimydis sugalvojo ant kepsninės pagaminti desertą iš „Vilniaus duonos“ armėniško lavašo ir vaisių, prie kurio derino „Sangaida“ grietinėlę, paskanintą „Monin“ sirupu. Renginio dalyviai susidomėję stebėjo 4-ojo „Atviro Lietuvos grilio čempionato“ prizininkų Ruslano Bolgov, Dalytės Ruzgienės ir Tomo Rimydžio pasirodymą. Jie pademonstravo grilio čempionate gamintus patiekalus iš „Reaton“ sviestažuvės, kurią marinavo „Knorr“ žuvies marinade, „Aktrija“ kiaulienos sprandinės ir „Aktrija“ kalakutienos filė. Prie šių patiekalų renginio dalyviai galėjo ragauti įvairių rūšių „Farm Frites“ bulvių gaminių, „Bonduelle“ daržovių mišinių „Europa“ ir „Mokykla“, prie kurių puikiai derėjo „Unilever“ padažai.

Pagal krikštynų papročius šventėje turi būti gausu saldumynų. O geriausi vaikų saldumynai – tai uogienė ir ledai. Kompanija „Nordic Sugar“ siūlė puikų produktą vasarai – uogienių cukrų, kurio dėka uogienę galima išvirti net iš pomidorų! Renginio metu „Nordic Sugar“ naujų produktų vadybininkė Vilija Dulksnienė visus vaišino abrikosų uogiene, prie kurios puikiai tiko „Vilniaus duonos“ „Sostinės“ batonas. Kompanijos „Nestle“ atstovė Pabaltijo šalims Renata Jaskevičienė paskelbė „Geriausio ledų deserto“ konkursą, kurio dalyvius apdovanojo puikiomis „Nestle“ dovanomis. Ir buvo už ką! LRVVKA nariai vasaros vaišėms siūlė puikiausių ledų desertų. Išradingi virėjai prie ledų derino vaisius, gėles, puikius „Dasita“ papuošimus ledams, ledus kepė orkaitėje ir riebaluose, pateikė įvairių formų „Sangaida“ induose. Nepamiršti buvo ir pyragų ir klasikinių desertų mėgėjai. Kompanija „Dasita“ siūlė ragauti puikaus skonio varškės pyrago, Cream Briule ir įvairiausių formų keksiukų, kuriuose buvo galima rasti šventinių palinkėjimų.

Renginys buvo linksmas, su dainomis ir žaidimais, į kuriuos buvo įtraukti visi renginio dalyviai. „Dasita“ atstovai surengė komandinę estafetę „Suvalgyk greičiau Cream Briule“, o už keksiuke rastą linkėjimą visus apdovanojo atminimo dovanėlėmis. „Sangaida“ pakvietė į piešimo ant lėkščių su užpilais (topping‘ais) konkursą, o dalyvis, kuris užrištomis akimis atspėjo „Monin“ sirupų rūšis, buvo pripažintas „Geriausiu „Monin“ žinovu Lietuvoje“.

Inscenizuotose LRVVKA krikštynose netrūko linksmybių ir vaišių, renginio dalyviai galėjo išragauti gausybę siūlomų patiekalų, bet pagrindinių krikštynų valgių – košės ar kiaušinienės – jiems taip ir neteko paragauti...

Renginio nuotraukų galerija >>

LRVVKA informacija ir nuotraukos

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną