Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Vaikai maistą sau auginsis patys

2011-05-02
Paskelbk savo straipsnį

Balandžio 27 d. startavo sveikos ir saugios  aplinkos kūrimo akcija  „Žalia stotelė“,  kurios metu šimtai vaikų visoje Lietuvoje puoš miestų ir miestelių erdves: sodins vejas ir gėlynus, įsirengs daržovių lysves. Per vasarą vaikai, konsultuodamiesi su akcijos organizatoriais, prižiūrės savo sukurtas žaliąsias zonas. Pusę metų trunkanti akcija  baigsis ekologiškai išaugintų daržovių derliaus nuėmimu, ekologiškomis vaišėmis bei kitų metų apželdinimo darbų planavimu.

 

Šią tęstinę, jau antrąjį kartą vyksiančią akciją organizuoja ekologinio jaunimo švietimo projekto „Ekokarta“ iniciatyvinė grupė kartu su UAB agrofirma „Sėklos“.

Į „Žaliųjų stotelių“ kūrimą įsitraukė apie 40 įstaigų – mokyklų ir vaikų globos namų iš įvairiausių Lietuvos miestų ir rajonų: Elektrėnų, Jonavos, Jurbarko, Kaišiadorių, Kauno, Klaipėdos, Kupiškio, Marijampolės, Molėtų, Švenčionių, Panevėžio, Plungės, Raseinių,Rietavo, Rokiškio, Šakių, Šiaulių, Šilutės, Širvintų, Tauragės, Telšių ir Trakų.

Akcijos metu planuojama apsodinti  250 000  kv.m teritorijos. Dažniausiai tai mokyklų ar vaikų globos namų aplinka. Akcija siekiama paskatinti vaikus ir jaunimą geriau pažinti juos supančią gyvąją aplinką, suteikti praktinių aplinkosaugos ir ekologijos žinių,  leisti patiems išbandyti žemės darbus: aplinkos dekoravimą augalais, ekologinį daržininkavimą, suteikti žinių apie sveiką maistą bei sveikos mitybos įpročių.

Pasak akcijos organizatorės Giedrės Kisielės (Ekokarta), darbas, draugystė su gėlėmis atskleidžia gražiausias vaikų savybes: skatina rūpintis ir jaustis atsakingais, būti kantriais, skatina smalsumą ir domėjimąsi, nes šios gyvosios dekoracijos keičiasi kasdien.
„Augalais dekoruoti aplinką, kurti gėlių paveikslus reikalauja daug meilės, kantrybės ir lakios vaizduotės. Rezultatas matomas ne iš karto, tačiau jis nuolat atsinaujina ir kaskart vis labiau džiugina“ , – mintimis dalinasi UAB agrofirmos „Sėklos“ atstovė Irena Mikšytė.
Meniu.lt atstovės Ievos Malaiškaitės nuomone, sveiko maitinimosi įpročiai stipriausiai formuojasi vaikystėje. Paragavę savo užaugintų morkų, krapų, kopūstų vaikai jų skonio nepamirš ilgai.

Planuojamų įrengti „Žaliųjų stotelių“ labai daug, o sėjai skirtas laikas ribotas, todėl kiekviename mieste laukiami savanoriai galintys padėti organizuoti sodinimo darbus savo mieste. Registracija: projektai@ozonas.lt

 

Pirmąjame metų piknike - kepti varškės sūriai

 

Deja, bet ne visuose vaikų globos įstaigose egzistuoja galimybė vaikams patiems eksperimentuoti virtuvėje. Dažnai maistą jiems ruošia valgyklos darbuotojai ar auklėtojos. Todėl kiekvienas vizitas vaikų namuose būna paskanintas kulinariniu prieskoniu. Kas kartą tai nauji patiekalai, kurių gaminimo įgūdžiais, jau antrus metus, su vaikais dalinasi Meniu.lt. Šį kartą kartu su vaikais buvo gaminamas ant laužo keptas varškės sūris ir gilių kava.

 

Receptas labai paprastas bet kartu ir gurmaniškas, bei atveriantis galimybes eksperimentuoti. Jei norite pasigaminti patiekalą, kurį šį savaitgalį įvertino daugiau nei 100 vaikų, Jums reikės:

 

varškės sūrio, alyvuogių aliejaus, česnako, kmynų, mėgstamų žolelių ar kitų priedų. Kol kepsninėje kaista žarijos - iš abiejų pusių aptepkite sūrį aliejumi, apibarstykite kapotais česnakais, kmynais, žolelėmis ir standžiai apvyniokite folija. Kartu su šiais priedais, skaninti galite bet kuo, kas Jums patinka: čili pipirais, rūkyta dešra, kuminu ir t.t. Sūrį ant žarijų kepkite po keletą minučių ant kiekvienos pusės. Ištraukę išvyniokite, leiskite minutėlę praaušti, supjaustykite ir būtinai prieš tai nusiplaukite rankas, nes tikrai norėsite jas nulaižyti!

 

MENIU.LT informacija
Nuotraukos: Ieva Malaiškaitė

2011 05 02