Užgavėnių tradicijos (svetur)

Užgavėnių tradicijos (svetur)

Lenkija

Riebusis antradienis panašus į lietuviškas Užgavėnes, tačiau švenčiamas tik Lenkijoje ir katalikiškoje Vokietijos dalyje. Tai paskutinis ketvirtadienis prieš Pelenų trečiadienį. Šią dieną būtina prisivalgyti, nes tai paskutinė proga pasmaguriauti prieš pasninką.

Riebusis antradienis - Užgavėnių karnavalo kulminacija. Jo tradicijos į Lenkiją atkeliavo iš senovės: romėnai triukšmingai sutikdavo pavasarį, džiaugėsi bundančia gamta. Iki šiol karnavalai išlaikė senovinius papročius – tai vis dar linksmybių bei džiaugsmo metas. Tikėtina, kad mūsų kaimynai Riebųjį ketvirtadienį pradėjo švęsti XVI amžiuje, karalienės Bonos laikais. Šią dieną buvo valgomi riebūs patiekalai – tiek saldumynai, tiek mėsos valgiai. Senovėje spurgos buvo dviejų kumščių dydžio, gaminamos iš duoninės tešlos, su įvairiais įdarais. Dabar Riebųjį ketvirtadienį dažniausiai valgomos spurgos bei žagarėliai. Pastarieji anksčiau buvo gaminami iš trapios (pagal vienuolių arba italų, prancūzų virtuvių tradicijas) arba iš mielinės tešlos. Pastarieji užaugdavo dideli ir būdavo gerovės, laimės bei meilės simbolis.

Spurgų valgymo tradicijos atėjo iš senovės – viskas, kas buvo apvalios formos, simbolizavo gyvybę bei greitą pavasario atėjimą. Nors žagarėliai nėra idealios formos, karnavalo metu laužomoms tradicijoms jie puikiai tiko. Riebiojo ketvirtadienio data priklauso nuo Velykų ir nėra pastovi. Lenkijoje Užgavėnių karnavalas vyksta nuo Trijų karalių iki Pelenų dienos.

Italija

Daugiau nei 32 tūkstančiai turistų per Riebųjį ketvirtadienį linksmindavosi Venecijoje, kur vykdavo tradicinis karnavalas. Žmonės šią dieną šventė ir kituose Italijos miestuose. Drag Queen paradą šv. Marko aikštėje stebėdavo daugiau nei 3 tūkstančiai žmonių. Deja, šiemet karnavalas vyks trumpiau – iki Pelenų trečiadienio. Milane karnavalą žmonės galės stebėti iki vasario 9 dienos, taigi jis baigsis Gavėnios metu. Šiemet Užgavėnių globėju pasirinktas Leonardas da Vinčis – miesto gatvėmis važiuoja vežimai, sukonstruoti pagal šio renesanso genijaus brėžinius.

Elena Germanovič
Šaltinis: lodzcity.pl; tur-info.pl
Nuotraukos: kqed.org; lodzcity.pl
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną