Už pieną mokėsime brangiau

Už pieną mokėsime brangiau

Pieno produktų kainos didės – apie tai oficialiai ketvirtadienį paskelbė trys didžiausios pieno perdirbimo bendrovės.

Linas Sasnauskas, bendrovės „Pieno žvaigždės“ generalinis direktorius, tvirtino, kad pieno produktų kainos kyla ne todėl, kad gamintojai prekybininkai ir perdirbėjau pasilieka sau didesnį kainos procentą, o todėl, kad jau metai smarkiai – beveik 50 proc. – pakilusi žaliavinio pieno supirkimo kaina. Ji sudaro 60 proc. pieno, parduodamo vartotojams, savikainos.

„Pieno produkciją turėjome branginti dar praėjusių metų pabaigoje arba šių metų pradžioje. Tačiau to nepadarėme. Iki šiol vietos rinkoje patiriamus nuostolius kompensuodavome eksportuodami gaminius. Bet eksporto rinkose jaučiamas štilis, todėl esame priversti peržiūrėti produkcijos kainas“, – aiškino L.Sasnauskas.

Per devynis šių metų mėnesius Lietuvos ūkininkams už supirktą žaliavinį pieną sumokėta 240 mln. litų daugiau nei prieš metus. Didesnės ūkininkų pajamas įmonės finansavo pajamomis eksporto rinkose ir savo rezervais. Tačiau toliau kylant žaliavinio pieno supirkimo kainai, įmonės įrodinėja esančios priverstos mažinti nuostolį, kurį neša prekyba vidaus rinkoje.

Tiesa, trys didžiosios šalies pieno perdirbimo įmonės – „Pieno žvaigždės“, „Rokiškio sūris“ ir Vilkyškių pieninė – šiuos metus tikisi užbaigti dirbdamos pelningai.

Dalius Trumpa, „Rokiškio sūrio“ valdybos pirmininkas, prognozavo: kadangi žaliava turėtų brangti apie 8-10 proc., maždaug 4-5 proc. didės ir pieno produktų kainos.

Galutinę pieno produktų kainą parduotuvių lentynose lemia keturi rinkos dalyviai: gamintojai, perdirbėjai, prekybininkai ir valstybė. Pagal šiandienos kainodarą 17 proc. galutinės pieno kainos tenka valstybei, 18 proc. – prekybininkams, 24 proc. – pieno perdirbėjams, 41 proc. – ūkininkams ir bendrovėms.

Perdirbimo įmonės esą išnaudojo turimus rezervus, tad atsakomybę už maisto kainas galėtų prisiimti ir Vyriausybė, nes pridėtinės vertės mokestis yra vienas didžiausių ES.

Kol neaišku, kas pelnosi iš brangstančių maisto produktų, vartotojai negali būti tikri ar tikrai gauna tai, ką perka

Pieno produktai – sveika širdžiai (sveikata)

Nuotraukos: inmagine.com



2010 09 30

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną