Turkijos virtuvė garsėja ne tik kebabais

Turkijos virtuvė garsėja ne tik kebabais

Turkijos gastronominė tradicija – viena turtingiausių pasaulyje, savo svarba ir išskirtinumu prilyginama tik Prancūzijos bei Kinijos virtuvėms. Nors daugeliui iš mūsų turkiškas maistas pirmiausiai asocijuojasi su kebabais, iš tiesų Turkijos virtuvėje rasite daugybę skonių, ingredientų, o patiekalų įvairovė nustebins ir didžiausią gurmaną.

Kadaise šeimininkavę milžiniškoje Osmanų imperijoje, turkai iš kitų tautų perėmė daugybę skirtingų kulinarinių tradicijų – taip atsirado labai įdomus ir savitas Centrinės Azijos, Artimųjų Rytų ir Balkanų virtuvių mišinys. Pasižvalgykime po nepakartojamą Turkijos virtuvę ir susipažinkime su skaniausiais turkų valgiais.

Daržovių patiekalai - kepti alyvuogių aliejuje

Turkai yra dideli mėsos mėgėjai, tačiau daržovių jų mitybos racione taip pat netrūksta. Populiariausios – vietoje užaugintos sezoninės daržovės, tokios kaip špinatai, kalafioras, porai, artišokai, kopūstas, salierai, baklažanas, paprikos, šparaginės pupelės. Be mėsos gaminami patiekalai dažniausiai patiekiami šalti ir vadinami zeytin yağlı – tai reiškia, kepti alyvuogių aliejuje.

Vienas mėgstamiausių zeytin yağlı patiekalų yra Dolma. Tai įvairios daržovės – dažniausiai paprikos, pomidorai, cukinijos ar baklažanai – pripildytos ryžių ir prieskonių įdaro. Kimštos daržovės kepamos alyvuogių aliejuje, o įdarui gardinti dažnai naudojami svogūnai, mėtos, pipirai ir net saldesni ingredientai – serbentai, razinos bei cinamonas. Labai panašus valgis, kai ryžiai sukami ir kepami alyvuogių lapuose, vadinasi Yaprak Sarma.

Tiek Dolma ir Yaprak Sarma, tiek kiti šalti daržovių patiekalai Turkijoje dažnai valgomi kaip meze dalis. Meze – tai Artimuosiuose Rytuose ir Balkanų šalyse be galo populiarus valgymo būdas, kuomet mažyčiuose indeliuose patiekiama daugybė skirtingų užkandžių: salotų, keptų ir raugintų daržovių, alyvuogių, sūrio ir jogurto užtepėlių. Jeigu nežinote, nuo ko pradėti pažintį su Turkijos virtuve – meze gali būti puikus pasirinkimas.

Mėsos patiekalai - gerai pažįstama Turkijos klasika

Puikiai ruošiama mėsa turkai garsėja visame pasaulyje. Vienas žinomiausių turkiškos virtuvės patiekalų yra kebap – ant iešmo užmauta ir virš medžio anglių ugnies lėtai kepta ėriena, jautiena arba vištiena. Mėsa gali būti kepama viena arba kartu su įvairiomis daržovėmis.

Tai, ką mes Lietuvoje vadiname kebabais, Turkijoje ir kitur pasaulyje yra žinoma kaip Döner arba Döner kebap. Šis patiekalas – tai ant iešmo lėtai kepta mėsa, kartu su daržovėmis, prieskoniais ir padažu patiekiama bandelėje, pitoje arba lavaše. Döner kebabai yra taip išpopuliarėję pasaulyje, kad kiekvienoje šalyje galima atrasti įvairių vietinių variacijų. Tačiau Turkijoje jie dažniausiai valgomi su ėriena ir jogurto padažu.

Be kebabų, turkai didžiuojasi ir kitais mėsos patiekalais – ši šalis yra tikras mėsėdžių rojus. Štai Köfte vadinami maltos ėrienos arba avienos kukuliai, gardinami džiūvėsėliais, svogūnais ir įvairiais prieskoniais. Mantı – savotiški koldūnai, gaminami su maltos jautienos arba ėrienos įdaru ir valgomi su turkų pamėgtu jogurtu. Norintiems kažko ypatingo, verta išbandyti Karnıyarık — keptus baklažanus, pripildytus maltos mėsos, svogūnų, petražolių, česnakų ir pomidorų mišinio.

Smaližiams - desertai ir turkiška kava

Turkijai gamta nepagailėjo turtų – šioje šalyje gausiai auginamos figos, pistacijos, migdolai, lazdyno ir graikiniai riešutai, vyšnios, persikai, obuoliai, melionai, citrusiniai vaisiai... Šiuos gardumynus turkai ne tik valgo šviežius, bet ir gamina iš jų nepakartojamus desertus.

Vienas populiariausių – baklava, tai sluoksniuotos tešlos ir smulkintų riešutų pyragėlis, apšlakstytas cukraus sirupu ar medumi. Iš ožkos sūrio ir tešlos gaminamas, pistacijų drožlėmis gardinamas kitas saldumynas, künefe, patiks kiekvienam smaližiui. Na o lauktuvėms puikiai tiks lokum, dar vadinamas „Turkish delight“ (liet. „Turkiškas malonumas“) – tai iš želatinos, krakmolo ir cukraus gaminamas saldumynas, kurio viduje rasite riešutus, datules, apelsinų ar citrinų žieveles ir kt.

Prie deserto verta išgerti puodelį stiprios turkiškos kavos, kurią patys turkai tiesiog dievina. Osmanų imperijos sostinėje Stambule XVI a. atsiradusi, šiandien turkiška kava (kahve) yra neatskiriama šalies kultūros dalis. Nuo „kahve“ netgi kilo turkiškas žodis „kahvaltı“, reiškiantis pusryčius, o išvertus pažodžiui – „prieš kavą“.

Turkiškai kavai naudojamos labai smulkiai sumaltos kavos pupelės – tuomet kartu su vandeniu ir (dažniausiai) cukrumi viskas verdama specialiame puodelyje, vadinamame cezve. Kava patiekiama mažyčiuose puodukuose – kahve finjanı, o tuomet gurkšnojama ilgas valandas plepant su šeima ar draugais.

***

Turkijos virtuvė – įvairių kultūrų katilas. Čia sumišę Europos, Azijos ir Artimųjų Rytų valgiai turėtų įtikti ir išrankiausiam skoniui. Visame pasaulyje žinomi döner kebabai – tai tik nedidelė (nors ir svarbi) šalies virtuvės dalis – be jų, Turkija didžiuojasi ir daugybe kitų mėsos patiekalų, iš sezoninių daržovių ruoštais šaltais užkandžiais, nepakartojamo skonio desertais ir stipria turkiška kava. Tikrai nenusivilsite pasileidę į kulinarinę kelionę po nepakartojamą Turkijos virtuvę!

Akvile Ben Haim @Meniu.lt

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną