Tradicinis humuso receptas

Tradicinis humuso receptas

Kalbiname „Wok to Walk“ frančizės plėtros vadovą, Rami Lev, kuris Vilniuje svečiuojasi vos kelias dienas. Nors vyro gimtinė Izraelis, jis jau kurį laiką gyvena Amsterdame. Rami tikina, kad Nyderlandų virtuvė labai skurdi, nesveika ir „nuobodi“, o eilinis šios valstybės pilietis dieną pradeda nuo stiklinės pieno ir pyrago, pietus irgi užsigeria pienu: „Matyt dėl to olandų vyrai tvirtai sudėti ir aukšti. Tradiciniai olandų virtuvės patiekalai gaminami iš bulvių, čia galima rasti panašumų su lietuviais.“

Rami tęsia, jog vakarienei dažniausiai ruošiami karšti patiekalai. Vyras ir pats mėgsta sukiotis virtuvėje, dažnai gamina maistą draugams ir žino geriausius itališkus restoranus Amsterdame: „Kadangi pats dievinu itališką virtuvę, todėl jei apsilankysite šiame mieste rekomenduočiau nueiti į „Yam Yam“ restoraną. Tuo tarpu jei atsidursite Milane, būtinai užsukite į „La preferita “, kuri veikia ir kaip trattoria . Šiame restorane dirba vienas geriausių picos kepėjų Milane. 60 metų vyro gimtinė – Neapolis. Jis garsėja ne tik tuo, kad gamina nuostabias picas, tačiau ir skaičių magija nubaido moskitus, kurie alina šio miesto gyventojus. Stebėti procesą gana įdomu – vyras paima tuščią popieriaus lapą, užrašo ant jo didelį skaičių „58“ ir pakabina ant sienos – moskitų kaip nebuvę, nė vienas neįskris į restoraną. Kiti bandė tai pakartoti, tačiau atrodo, kad tik šio vyro užrašyti skaičiai turi mistiškos galios – skaičių magija plačiai naudojama jo gimtinėje.“

Rami teigia, kad olandų restoranuose servisas nėra geras, o iš apkeliautų šalių jam labiausiai patinka aptarnavimas Italijoje bei Ispanijoje: „Italijoje užsukęs į restoraną jautiesi tikrai gerai, aptarnavimas aukšto lygio, Ispanijoje, tuo tarpu, aptarnaujama šiek tiek prasčiau, tačiau su tavimi bendraujama - gali maisto laukti pusvalandį, tačiau tikrai iki soties prisijuoksite, nuobodžiauti nebus kada.“

Vyras pasakoja, kad keliaudamas pastebėjo ir dar vieną skirtumą – kebabai Europoje ruošiami visai kitaip nei tradiciškai Izraelyje ir kitose vidurio Azijos šalyse: „Tikras kebabas gaminamas ne iš maltos mėsos, tačiau iš filė – kiekvienas gabalėlis atrenkamas su meile ir lipdomas ant iešmo. Tradicinis kebabas neturi nieko bendra su tiekėjų pristatomais šaldytais maltos mėsos blokais, kurie dažniausiai naudojami Europos kebabinėse. Skonis tikrai skiriasi. Tradiciškai prie kebabo siūloma išsirinkti priedų iš salotų baro – gali krauti kiek nori ir valgyti iki soties.“

Paklausus apie restoranus vyro gimtinėje, Rami pasakoja, jog žydų virtuvė labai turtinga ir negali apsieiti be alyvuogių aliejaus, česnako bei pipirų. Telavive yra daug gerų restoranų, vienas geresnių „Ali Okaravan“. Populiariausias patiekalas yra humusas. Jį pagaminti reikia laiko, tačiau vis daugiau žmonių Europoje jį pamėgsta ir gamina namuose dėl maistinių savybių. Rami papasakojo, kaip pasigaminti humusą.

Jam paruošti reikės:
1 kilogramo avinžirnių (nutas) (ang. „chick peas“)
4-5 skiltelių česnako
druskos, juodųjų pipirų pagal skonį
2 citrinų
150 ml alyvuogių aliejaus
300 gramų sezamo sėklų pastos
1 mažas plokščias šaukštelis sodos.

Iš pradžių parai laiko avinžirnius paliekame vandenyje, kad išbrinktų. Tada išėmę iš vandens, verdame ant mažos ugnies apie 5 valandas paprastame puode, greitpuodyje trumpiau – 2,5 h, verdant į vandenį įmaišome sodos. Avinžirniams išvirus, vandens neišpilkite – jo dar prireiks. Visus ingredientus sudedame į puodą ir sumaišome mikseriu. Paliekame, kad šiek tiek atvėstų. Įpilame likusio vandens reikiamai konsistencijai išgauti. Humusą patiekiame lėkštėje, į vidurį įpilame šiek tiek alyvuogių aliejaus, nesutrintais avinžirniais papuošiame lėkštės kraštus. Humusas valgomas rankomis, su pitos duona.

Vyras taip pat išdavė, kad „Wok to Walk“ tinklas planuoja plėstis ir naujos kavinės atsiras Lenkijoje bei Rumunijoje. Vilniuje „Wok to Walk“ rasite Vilniaus g.19.

Daugiau apie įstaigą>>

Elena Germanovič
Nuotraukos: Rami Lev
Meniu.lt informacija


Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną