Tradiciniai patiekalai (pasaulio virtuvės)

Tradiciniai patiekalai (pasaulio virtuvės)

Pasaulio virtuvėse apstu patiekalų, dėl kurių kilmės kyla daug ginčų. Vieni skuba patentuoti, kiti įrodinėti, o mes pasmalsaukime, ar skiriasi tas pats patiekalas įvairiose pasaulio šalyse, o gal pavyks nustatyti ir tikrąją jų atsiradimo vietą.

Sriubos iš žarnokų, skrandžių…
Turkai įrodinėja, kad iš žarnokų ir skrandžių virta sriuba yra senas, iš Otomanų laikų atkeliavęs patiekalas. Savo nacionaliniu valgiu šią sriubą laiko ir lenkai.

Iskembe corbasi – turkiška sriuba, prie kurios tradiciškai patiekiami trinti česnakai savo sultyse, vyno actas, „čili“ pipirai ir prieskoniai. Prieš valgant sriuba pagardinama pageidaujamu kiekiu česnakų ir vyno actu. Valgoma su tradicine duona. Po valgio atnešama gvazdikėlių, kuriuos pakramčius dingsta nemalonus kvapas. Turkai sako, kad ši sriuba dažniausiai valgoma po balių.

Flaczki – lenkiška žarnokų sriuba, kuri paskaninama mairūnu.

Shkembe Chorba – bulgariška žarnokų sriuba (vadina tiesiog „pagirių sriuba“), maišoma su pienu ir patiekiama su česnakais, vyno actu, „čili“ pipirais.

Ciorba de burta – rumuniška žarnokų sriuba su morkomis, salierais, česnakais…

Philadelphia Pepper Pot – amerikietiška (Pensilvanijos valstija) jautienos žarnokų sriuba, verdama su svogūnais, pipirais, daržovėmis…

Patsas – graikiška žarnokų sriuba, taip pat vadinama „pagirių sriuba“.

Menudo – meksikietiška žarnokų sriuba, gaminama keliais būdais. Populiari ir Ekvadore, o Naujajame Meksike ir Teksase ši sriuba valgoma pusryčiams ir vadinama „čempionų pusryčiais“.

Mondongo – kai kuriose Pietų Amerikos šalyse ir Karibuose verdama žarnokų ir karvės skrandžių sriuba, pagardinta įvairiomis daržovėmis ir žolelėmis. Kartais dedama kukurūzų ir ryžių. Venesueliečiai ją mėgsta pagardinti tamarindais arba citrina ir valgo su arepa (tradicinis Venesuelos patiekalas – kukurūzų duona).

Khashi – gruziniška žarnokų sriuba, į kurią dar įmaišoma veršių kojų, pieno, baltos duonos gabalėlių...

Busecca – milanietiška (Italija) žarnokų sriuba, į kurią įmaišoma pomidorų pastos, sviesto, morkų, pupelių... Paprastai valgoma su česnakine duona.

Tokia sriuba gaminama daugelyje pasaulio šalių (pvz., Vietname, Japonijoje, Balkanų šalyse, Australijoje), tad sudėtinga nustatyti tikrąją jos atsiradimo vietą. Kaip ten bebūtų, mėgstantiems paįvairinti savo kasdienišką meniu, šios sriubos tikrai verta paragauti.

Jolanta Bagurskienė (virtuves@meniu.lt)
Nuotr. turkiška „iskembe corbasi“ (asmeninės nuotraukos)
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną