Tinklaraštininkas Paulius Balčiukynas: apie desertus ir jo virtuvėje gimstančius receptus

Tinklaraštininkas Paulius Balčiukynas: apie desertus ir jo virtuvėje gimstančius receptus

Saldžiausiai atrodantys desertai, aukščiausi blynų bokštai ir gardžiausių patiekalų receptai – visą tai randame užklydę į Pauliaus Balčiukyno, socialiniuose tinkluose labiau žinomo kaip pauliusweets, „Istagram“ paskyrą. Vien iš Pauliaus slapyvardžio akivaizdu, jog saldumynai jo gyvenime tikrai ne retas svečias, tai įrodo ir jo kuriamas turinys – šiandien tinklaraštininkas kuruoja du su maistu susijusius projektus: „Virtuvėje pas pauliusweets“ ir „Skaniausi desertai mieste“.

Projektų pradininkai – blynų bokštai

Tikriausiai nerastume nei vieno socialiuose tinkluose aktyvaus žmogaus, kuris nebūtų matęs žymiųjų Pauliaus „blynų bokštų“. Pagardinti šokoladu, saldainiais ir kitomis saldžiomis detalėmis šie desertai priverčia nuryti seilę net ne tokius didelius saldumynų mėgėjus. Laikui bėgant šie blyneliai tapo tinklaraštininko skiriamuoju ženklu ir padėjo pamatus naujiesiems Pauliaus projektams.

„Instagram auditorijai patiko toks turinys, todėl reikėjo kažkur plėstis. Pradėjau daryti tiesiogines kulinarines transliacijas, kur kviesdavau influncer‘ius ar kitus gerai Lietuvoje žinomus žmones kartu gaminti maistą. Pirminio projekto principas buvo tas, kad labiau gamino patys svečiai, o aš daugiau kalbinau. Norėjau parodyti, kad gaminti gali ne tik virtuvės šefai, bet ir kiekvienas iš mūsų,“ – pasakoja Paulius.

Daugiau nei metus trukęs „Virtuvėje su pauliusweets“ projektas šiandien patobulėjęs ir turintis naujų tikslų – pats Paulius pasitraukė už kadro, nes, kaip tikina, suprato, jog yra mažiau gamintojas, o daugiau ragautojas. Pervadinęs projektą į „Virtuvėje pas pauliusweets“ savo virtuvę užleido labiau gaminimą mėgstantiems svečiams: „Viso projekto metu turėjau apie 70 svečių, tiek influencer‘ių, tiek tinklaraštininkų, todėl pajaučiau, kurie svečiai turi didžiausią charizmą gaminti, kurie labiausiai tinkami kameroms. Šie labiau nei aš gaminimą mėgstantys žmonės ir pasirodo naujojoje laidoje,“ – sako tinklaraštininkas.

Kiekvieną savaitę – nauja vieta

Kita Pauliaus veikla – skaniausių desertų mieste paieška. Prieš daugiau nei metus užgimęs projektas šiandien jau didžiuojasi aplankęs daugiau nei 70 skirtingų vietų, turinčių ką pasiūlyti smaližiams. „Dauguma turi norimų aplankyti kavinių ar restoranų sąrašą, tokį turėjau ir aš. Užsibrėžiau sau tikslą, kad per savaitę turiu išbandyti bent vieną naują vietą, todėl supratau, kad tai gali būti ne tik mėgstama veikla, bet ir projektas,“ – nuo ko viskas prasidėjo pasakoja vaikinas. Šio projekto metu skaniausių desertų paieška vyksta ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, todėl tinklaraštininko socialinių tinklų paskyrose galima pamatyti ne vienos šalies desertų rekomendacijas.

Paulius neslepia, jog dažnai sulaukia klausimų, kur, visgi, desertai skaniausi, tačiau vienos vietos išskirti negali: „Visada pasitikslinu, ko konkrečiai ieško. Vienoje vietoje skaniausias sūrio pyragas, kitoje – „instagamiškiausias“ pateikimas. Be to, visų vietų greitai ir neprisiminsi, dažniausiai galvoje sukasi paskutinį mėnesį aplankytos kavinės, todėl parekomenduoju kažką iš jų“.

Pirmiausia – mityba, tada – desertai

Pažiūrėjus į Pauliaus socialinius tinklus gali susidaryti įspūdis, jog vaikinas gyvas vien desertais, tačiau tinklaraštininkas tikina, jog taip tikrai nėra: „Esu ir sporto bei aktyvaus  gyvenimo entuziastas,  todėl žinau, kur yra ribos. Pirmiausia turiu savo bendrą mitybą, o tik po to atsiranda visi desertai bei kiti skanėstai, kurių taip pat nevalgau be saiko“.

Namuose Paulius gamina retai, dažniau renkasi valgymą mieste, taip kartu išbandydamas ir daugiau naujų vietų. „Kai prisigamini daug maisto, atsiranda bėda, kad arba tu jį pats turi iš karto suvalgyti, arba tenka ieškoti kompanijos. Kad jausčiau saiką, man daug lengviau pavalgyti nukeliauti į kokią kavinę ar restoraną,“ – sako vaikinas.

Svarbiausia – aptarnavimas

Kaip jau supratome, Paulius – dažnas kavinių svečias. Vaikinas neslepia, jog aplankytoje vietoje jam svarbiausia – aptarnavimas. „Tas kontaktas su žmogumi, kuris tau pateikia maistą ar desertus, dažniausiai ir palieka tą geriausią emociją. Antroje vietoje būtų kavinės jaukumas ir tik tada sektų pats skonis. Žinoma, kad desertas ar kitas patiekalas turi būti bent kiek skanus“, - sako tinklaraštininkas ir dalinasi savo mėgstamiausiomis vietomis, norintiems pasmaližiauti:

Backstage cafe“, Vilnius – jauki vieta atsigerti kavos su skaniu desertu, rekomendacija: amerikietiškas pyragas su laimais;

Old Town Grill“, Birštonas – skaniausias „lava cake“ pyragas;

Desertinė „Atostogos“, Vilnius – rekomendacija: Valentino desertas;


Receptas: šakšuka

Nors Paulius Balčiukynas neatsiejamas nuo saldumynų, šiandien su mumis dalinasi sūrių pusryčių recepto idėja – lengvai ir greitai paruošiama žydiška kiaušiniene su avinžirniais, kitaip vadinama šakšuka.

Ingredientai:

  • skardinė (400 g) smulkintų konservuotų pomidorų,
  • mažas svogūnas (tinka ir baltas, ir raudonas),
  • nedidelė raudonoji paprika,
  • 2-3 česnako skiltelės,
  • 100 g avinžirnių (aš asmeniškai iš tingumo naudoju konservuotus, bet galima pakeisti virtais),
  • 4 kiaušiniai,
  • 1 a. š. saldžiosios paprikos miltelių,
  • pusė a. š. malto kumino,
  • žiupsnis aitriosios paprikos (šviežios, džiovintos arba miltelių),
  • druskos pagal savo poreikius,
  • 1 a. š. cukraus,
  • 1 valg. š. trupinto fetos sūrio,
  • gabalėlis sviesto kepimui,
  • sauja šviežių petražolių.
  • Gaminimo eiga:

1. Susmulkinu visas daržoves. Į keptuvę įdedu gabalėlį sviesto, pakepinu pirmiausia papriką, tada svogūną, česnaką, galiausiai, kai viskas gražiai apkeps, sudedu nusausintus avinžirnius.

2. Ant bekepančių daržovių supilu prieskonius – druską, saldžiąją papriką, kuminą, aitriąją papriką.

3. Kai prieskoniai šiek tiek apkepa, supilu pomidorus. Pramaišau, įdedu cukraus, jeigu trūksta – druskos, ir leidžiu visai masei bent 10 minučių pasitroškinti.

4. Keptuvės turiniui išsitroškinus, padaže šaukštu padarau duobutes ir atsargiai įleidžiu kiaušinius.

5. Kai kiaušiniai iškepa (baltymas iškepa, o trynys lieka skystas), pabarstau feta ir petražolėmis.

Skanaus!

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną