Tinkama mityba sumažina prostatos vėžio susirgimo riziką

Tinkama mityba sumažina prostatos vėžio susirgimo riziką

Lietuvoje kasmet apie trys tūkstančiai vyrų išgirsta prostatos vėžio diagnozę. Per pastaruosius kelis dešimtmečius susirgimų skaičius šia liga padaugėjo 2,7 karto. Amerikoje tai antra vėžio atmaina, nuo kurios miršta daugiausia vyrų, su prostatos vėžiu per visą gyvenimo laikotarpį susiduria kas šeštas amerikietis. Tai klastinga liga, kuria dažniausia suserga vyresnio amžiaus vyrai. 70 procentų atveju liga jau būna pažengusi, todėl yra didelė tikimybė mirti nuo prostatos vėžio. Remiantis naujausiais tyrimais, šios ligos profilaktikai ir gydymui gali padėti tinkama mityba.

Tyrimą atliko Robert W.-L. Ma ir K. Chapman, kurie surinko faktais paremtas rekomendacijas, siekiant užkirsti kelią arba gydyti prostatos vėžį, koreguojant mitybą. Pasak mokslininkų, reikėtų vartoti mažai riebalų turintį maistą bei mitybą praturtinti vaisiais ir daržovėmis. Patartina vengti produktų, kurie suteikia daug energijos, vengti raudonos mėsos, pieno produktų perteklinio vartojimo. Kalbant konkrečiau, pomidorų, žiedinių kopūstų, brokolių, žaliosios arbatos ir vitaminų, įtraukiant vitaminą E ir seleną, gali sumažinti susirgimo prostatos vėžiu riziką. Ir atvirkščiai, mityba, kurioje daug stipriai apdorotų maisto produktų, smarkiai apkepusios mėsos, pieno produktų, o taip pat riebalų, atrodo susijusi prostatos vėžiu.

Nors tai nėra galutinė išvada, rezultatai rodo, kad mitybos pakeitimas turi teigiamą poveikį, siekiant išvengti prostatos vėžio. Tuo tarpu, pacientams, sergantiems prostatos vėžiu, mitybos terapija padeda pacientams aktyviai dalyvauti jų gydymo procese.“ Straipsnis publikuotas Journal of Human Nutrition and Dietetics.

Elena Germanovič
Šaltinis: medicalnewstoday.com; cancer.org
Nuotraukos: corbis.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną