Tailandas – gurmanų rojus? (I dalis)

Tailandas – gurmanų rojus? (I dalis)

„Blusynės“ restorano ir „Bobo“ baro, esančių Vilniaus senamiestyje, savininkė Margarita Ustinavičiūtė, neseniai grįžusi iš Tailando, su mumis dalinasi kelionės įspūdžiais.

„Į Tailandą keliavau jau trečią kartą. Tai kulinarine prasme užburianti šalis: ten, kaip bebūtų keista, gausu aukšto gastronominio lygio restoranų, o dauguma vietinių žmonių namuose neturi virtuvės – maisto jie nusiperka iš gatvės prekeivių. Jei matai pravažiuojantį motorolerį su puodais, greičiausiai juose bus gardžios sriubos, kartais – su azijietiškais makaronais ir visada – su daug žalumynų. Jei prikrauta daržovių, galėsi pavalgyti žaliųjų papajų salotų, dažniausiai – su krabais ar krevetėmis ir aitriųjų „paukščiuko akies“ pipirų padažu. Prieš ragaujant dėl viso pikto patariu ištarti visiems tailandiečiams žinomą burtažodį „Not spicy!“. Daugelis vietinių jaunuolių Tailande išvis nemoka gaminti, todėl gatvės maistas yra plačiai išvystyta viešojo maitinimo sritis. Tailando virtuvėje labai svarbus skonių balansas: aštru, saldu, rūgštu, riebu, sūru… Kiekvienas skonis derinamas su kitais, todėl sukuriamos nepakartojamos aromatingos ir sudėtingos kombinacijos. Įdomūs ir specifiniai yra saldumynai, vizualiai atrodantys nuostabiai. Jie paprastai gaminami iš ryžių, kokoso produktų ir gėlių bei prieskonių, tačiau man jie pasirodė per saldūs.

Kur verta apsilankyti?
Ši šalis turi turtingas maisto gaminimo tradicijas. Geografiškai virtuvę galima suskirstyti į derlingąsias centrines lygumas, sukūrusias tokį maistą, kokį daugelis užsieniečių laiko tikrąja thai virtuve, šiaurę, kur maistas ne toks aštrus ir naudojami lipnieji ryžiai, Šiaurės rytus (vadinamoji Isarn virtuvė), kur valgiai tikrai labai aštrūs, ir pietų Tailandą – kokosų pieno, jūrų gėrybių ir aštrių prieskonių karalystę… Kiekvieno regiono virtuvė dar skirstoma į tris kategorijas: kaimietišką, miestietišką bei Royal Thai. Pastaroji – aristokratiškasis kulinarinis paveldas, šimtmečius tobulintas freilinų ir dvariškių, gyvenusių karalių rūmuose. Norintiems paragauti Royal Thai virtuvės skanumynų, siūlau apsilankyti Bankoke esančiame labai populiariame restorane „Mėlynasis dramblys“ („Blue Elephant“). Tai autentiškiausias prestižinio „L‘Elephant Bleu“ tinklo restoranas, įkurtas pačiame Bankoke, ten, iš kur meilė tailandiečių maistui pasklido po pasaulį. „Mėlynasis dramblys“ įkurtas reto grožio kolonijinio stiliaus name ir yra labai pamėgtas turtingųjų vietinių bei Royal Thai maistą vertinančių europiečių. „Blue Elephant“ įkūrėjams taip pat priklauso kulinarijos mokykla, kurioje ruošiami virėjai, vėliau siunčiami į „L‘Elephant Bleu“ tinklui priklausančius restoranus Briuselyje, Paryžiuje, Londone, Kopenhagoje, Naujajame Delyje, Dubajuje ir Beirute. Restoranuose ypač kruopščiai prie tailandietiškų patiekalų parenkami vynai, netgi siūlomas specialiai gaminamas „Blue Elephant“ vynas ir šampanas“, – pasakojo Margarita.

Paklausus, kur dar vertėtų apsilankyti, moteris išvardino jos mėgstamiausias vietas: „Tailande europiečiai gali pajusti tikrą prabangą – už tokį patį arba net prastesnį maistą Prancūzijoje sumokėtume 10 kartų brangiau. Draugams, vykstantiems į šią šalį, visada rekomenduoju apsilankyti dviejuose baruose-restoranuose, kurie yra įkurti ant dangoraižių stogų. Pirmasis yra „Vertigo Grill & Moon bar“, esantis 78 aukšte, iš kurio atsiveria nuostabus vaizdas į Bankoką (gali stebėti naktinį miestą, vienoje pusėje matyti audrą, kitoje – žaibus, tiesiog pasaka). Antrasis restoranas, „Scirocco“, veikia 64 „State Tower lebua“ viešbučio aukšte. Jame, po kolonomis paremtu apšviestu kupolu, kas vakarą groja aukšto lygio džiazo muzikantai, o romantiškiausią vakaro kokteilį galima išgerti „Sky“ bare. Nepamirškite, kad Tailande būtina paisyti aprangos kodo – su šortais ir šlepetėmis į restoraną neįeisite.

Apie „Blusynę“>>

Elena Gemanovič
Nuotraukos: banyantree.com, at-bangkok.com, bangkokpersonaltours.net
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną