„Švyturio Tradicinę kolekciją“ papildė išraiškingas „Adler Bock“

„Švyturio Tradicinę kolekciją“ papildė išraiškingas „Adler Bock“

„Stipriname „Tradicinę Švyturio kolekciją“ prie jos prijungdami penktąją gilias tradicijas menančią rūšį. Drauge su šiuo alumi siekiame lavinti alaus vartojimo kultūrą. Tai pasimėgauti skirtas alus, jame svarbiausia skonis ir kokybė, – teigia UAB „Švyturys-Utenos alus“ vadovas Rolandas Viršilas. – Tikime, jog Europoje populiarus, subtiliai stiprus bock kategorijos alus turėtų patikti mėgstantiems stiproką, daugiau „kūno“ turintį alų.“

Europoje šis alus turi gilias tradicijas ir pasižymi turtingu skoniu, sodria spalva ir natūraliu stiprumu.

„Ragaujant šį vidutinio kartumo alų, gerai juntamas salyklo skonis. „Adler Bock“ išskirtinumą užtikrina su pertraukomis vykstantis fermentacijos procesas, alus brandinamas neskubant, leidžiant jam įgauti savitą bei išraiškingą charakterį. Šis alus gaminamas vien iš salyklo, nenaudojant sirupo, kuris dažnai naudojamas siekiant išvirti stipresnį alų“, – pastebi vyriausioji „Švyturio“ aludarė Džuljeta Armonienė.

„Adler Bock“ („Adler“ – vokiškai „erelis“) buvo pavadintas „Švyturio“ įkūrėjo – Klaipėdos pirklio J. V. Rainkės – garbei. Jo giminės herbe puikavosi jūrinis erelis – narsios jūreivystės simbolis, kuris iki šiol puošia „Švyturio“ alaus daryklos logotipą.

Istoriniai šaltiniai liudija, kad viduramžių lietuviams bock alus buvo puikiai žinomas. XV a. pabaigoje Liubeko uosto muitinės knygos liudija apie šio alaus eksportą į Dancigą, Karaliaučių ir Skandinaviją, todėl galima būti tikriems, kad apie 1495 m. šis alus pirklių buvo atvežtas ir į Mėmelį – Klaipėdą.

Pats bock alaus vardas yra kilęs iš viduramžių Žemutinės Saksonijos miesto Einbeko, kuriame įsikūrusi, manoma, seniausia Vokietijos alaus darykla „Einbecker Brauhaus“. Pirmieji duomenys apie čia gaminamą bock alų siekia 1368 m. Istoriniai šaltiniai teigia, kad bock alus buvo gaminamas ir geriamas Vokietijos katalikų vienuolijose. Istorija byloja, kad jį jėgoms atgauti gėrė net Martynas Liuteris garsiajame Vormso suvažiavime, kurio metu savo iškalba apgynė protestantizmo teisę gyvuoti.

„Švyturio „Adler Bock“ aromato ir skonio savybės geriausiai atsiskleidžia ragaujant jį iš specialios – plačios, tulpės formos taurės su tvirta kojele.

„Adler Bock“ reiktų derinti su atitinkamais patiekalais. Šis alus puikiai dera su sodraus skonio troškinta ar kepta ant grotelių tamsia mėsa, vytintais ir rūkytais mėsos gaminiais, šveicarišku sūriu ir desertais, kuriuose vyrauja medaus, riešutų ir baltojo šokolado deriniai“, – komentuoja gerai žinomas virtuvės šefas, alaus ir maisto derinimo ekspertas Donatas Dabrovolskas.

Iki tol „Tradicinę Švyturio kolekciją“ sudarė keturių rūšių ilgametes tradicijas turintis alus: nepasterizuotas – gyvas alus – „Ekstra Draught“, tamsusis „Švyturio Baltijos“, kvietinis „Švyturio Baltas“ bei „Švyturio Nefiltruotas“.

Labiausiai prie „Adler Bock“ tinkančių patiekalų receptai >>

MENIU.LT ir BVRG informacija

2011 01 20

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną