Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Švenčių organizavimo gudrybės

2016-12-28
Paskelbk savo straipsnį

Gudrybės planuojant vaišes

...kad sutaupytum, netaupydamas žaliavoms

  • Planuodami meniu, pagalvokite, kokius produktus naudoti, kad būtų įmanoma „gamyba be atliekų“, o vieną produktą galima būtų panaudoti įvairiai. Barbekiu vakarėlių organizatorius Simonas Bieliajevas siūlo: „Kepkite vištienos filė ir kartu pasiūlykite vištienos salotas (iš mėsos, likusios ruošiant filė), išvirkite sultinį ar sriubą, kurią galėsite elegantiškai pateikti, supilstytą į taures. Jei gaminate kiaulieną, iš mėsos likučių galite užkandžiams iškepti mažus kibinus.“ Universaliausi produktai – daržovės. Iš vienos ar dviejų daržovių galima padaryti ir karštą, ir šaltą garnyrą, keptus daržovių traškučius, papuošimus patiekalui ir kt.
  • Grybai ir daržovės pigiausi rudenį. Menkės skaniausios ir jų daugiausiai sugaunama sausio-balandžio mėnesiais arba jau po rugsėjo. Uogų, kuriomis galite pakeisti pabodusius desertus, pasirinkimas didžiausias, o kaina mažiausia pavasarį-vasarą. Rinkitės sezoninius produktus – jie bus šviežesni ir pigesni. Nebūtina žiemą gaminti iš ispaniškų „gėrybių“ – vietinių šakniavaisių (pvz. salierų, pastarnokų, morkų) piurė bus labai originalus, nebrangus sprendimas. 
  • Kad žmonės neniurnėtų dėl mažesnių nei įprasta porcijų, rinkitės originalesnius sprendimus, kurie paliktų įspūdį ne dėl savo kiekio, o dėl vaizdo, netradicinio derinio ir pan. Pavyzdžiui – ažūriniai sūrio krepšeliai, kepti burokėlių traškučiai, suflė, keptos kriaušės su pelėsiniu sūriu ir spanguolėmis, keptas sūris su miško grybais.
  • Rinkitės kaloringesnius patiekalus, jei norite, kad svečiai greičiau pasisotintų. Tam puikiai tinka įvairios makaronų salotos, risotto, orkaitėje keptos bulvės, įdarytos pelėsiniu sūriu ar šonine.
  • Vietoje porcijų kiekvienam svečiui atskirai, paruoškite didelius šeimyninius stalus (jei svečiai sėdi prie apvalių stalų po 6-10 žm.), ant kurių būtų patiekta po didelį kepsnį, padėti dubenys su pora garnyrų. Taip pats valgymas taps interaktyvesnis. Jei svečiai sėdi prie bendro stalo, kepkite/patiekite visą paršelį ar kumpį vietoj patiekalų, suskirstytų į porcijas.

....skirtingi maisto patiekimo scenarijai
Beveik visada, kai pobūviui pirmiausia patiekiami šalti užkandžiai, o po to – karštas patiekalas, viskas patogiai suvalgoma ir stalas lieka tuštokas, t.y. ne toks šventinis. Sprendimas – pirmiau patiekti pagrindinį patiekalą, o po to – šaltus užkandžius (furšeto atveju patiekiami karštas ir šaltas vienu metu). Taip stalas visą vakarą atrodys pilnas ir bus sutaupyta produktų, kadangi po karšto patiekalo svečiai užkandžių suvalgys žymiai mažiau.

...kad būtų įdomu ir interaktyvu

Dabar itin populiaru ruošti maistą ant gyvos ugnies. Barbekiu vakarėlis ar tiesiog maisto gamyba svečiams ant gyvos ugnies gali tapti puikia atrakcija. Ruošti maistą gali profesionalūs virėjai, tuomet svečiai gali stebėti ir ragauti maistą tiesiog nuo iešmo. Galima net organizuoti mini barbekiu čempionatą, kuriame patys svečiai gamintų maistą ant kepsninės (su ar be profesionalių virėjų pagalbos). Kokį scenarijų bepasirinktumėte, stenkitės, kad daugiau veiklos, susijusios su maistu, turėtų patys svečiai. Tegul gamina maistą patys, juk žinote, kad šeimininkės, gaminančios maistą, dažniausiai jo suvalgo labai mažai, nes prisiragauja procese. Taip bus ir su svečiais – atrakcija gaminant maistą atneš didesnį malonumą ir pasisotinimą nei prikimšti pilvai. Tai gali būti tradicinis sūrio fondiu ant kiekvieno stalo, arba fondiu su įkaitintu aliejumi mėsos ar žuvies kepimui, taip pat sushi gaminimo pamoka ir kt.

Gudrybės pateikiant gėrimus


...kada ir kaip
„Pradedant pobūvį, pateikiamas aperityvas (putojantis vynas, punšas, kokteiliai ar net stiprus gėrimas, kuris sužadina apetitą). Tai kitaip vadinamas „pasitikimo gėrimas“. Furšeto metu žymiai praktiškiau nekeisti tuščių taurių pilnomis. Geriau, kai padavėjas nešioja butelius ir pripildo ištuštėjusias taures – tai ir saugiau (nei nešioti visą padėklą su taurėmis), ir elegantiškiau, kai padavėjas laiko porą butelių ir rankšluostuką, permestą per ranką,“ - pataria Darius..

...kad nereikėtų daug

Pasitikdami pasiūlykite netikėtą saldų, sūrų ar aštrų užkandį, po kurio žmogus pasirinks, kuo užgerti. Santykinai nedaug alkoholio sunaudojama maišant kokteilius (išskyrus, žinoma, stipriuosius). Furšete, kai vaikštoma ir bendraujama, visada išgeriama mažiau, o bankete, sėdint prie stalo – alkoholis „liejasi laisviau“.“
Banketo metu nestatykite alkoholinių gėrimų ant kiekvieno stalo, tegul jie būna sustatyti ant atskiro gėrimų stalo arba juos pilsto padavėjai.