Sveikas maistas ar sultingas mėsainis?

Sveikas maistas ar sultingas mėsainis?

Viena opiausių Maskvos gyventojų problemų – nesveika mityba. Nuolat skubantys didžiųjų miestų gyventojai pirmenybę teikia greitajam maistui. Vėliau, deja, tenka kovoti su pasekmėmis – negalavimais ir antsvoriu.

Taigi sveikas maistas ar sultingas mėsainis? Miestiečiai vis dažniau renkasi antrąjį variantą. Greitasis maistas muša pardavimų rekordus. Dažikliai, stabilizatoriai, emulgatoriai, konservantai – gastritui ir opai – vienas džiaugsmas. Dažnas šildytų pusfabrikačių vartojimas sukelia daug rimtų susirgimų: širdies sutrikimus bei onkologines ligas. Nutukimas – pirmas požymis, jog prasideda sveikatos problemos.

„Svoris pradėjo augti sulaukus šešiolikos. Pakeičiau mokymosi įstaigą, kuri nuo namų buvo gana toli. Sveikai maitintis nepakako laiko. Vis dažniau tekdavo užkandžiauti“, – pasakojo gydomosios mitybos klinikos pacientas Vadimas Barmenas.

Gydytojai pataria geriau po truputį karts nuo karto užkąsti, nei išvis likti alkanam. Sveikai maitintis nėra taip paprasta.

„Žmogus ateina į darbą nepapusryčiavęs. Pietauti neina, nes nėra laiko. Grįžęs namo suvalgo tiek, kiek turėjo suvalgyti per visą dieną. Skrandis apkraunamas. Būtų kur kas geriau, jei jis rastų 15-20 minučių nubėgti iki kavinukės užkąsti šilto maisto. Juk būtina pakeisti aplinką, pailsėti nuo darbo“, – teigia profilaktikos ir reabilitacijos klinikos, dietologijos skyriaus specialistas Zainudinas Zainudinovas.

„Kartais, kai matai aplink valgančius tokį maistą, negali ir pats atsisakyti. Pradedi valgyti ir nebegali sustoti. Atrodo, kad pakliuvai į užburtą ratą, iš kurio ištrūkti sudėtinga. Padėti gali dietologai. Jie įsitikinę, jog kalti tik patys žmonės, rinkdamiesi čeburekus, mėsainius ir kitus tokio pobūdžio produktus“, – kalbėjo viena klinikos pacienčių.

„Maistą puikiai apibūdina jo pavadinimas: „fast food“, išvertus iš anglų kalbos, reiškia „greitą maistą“. Laikas tarp maisto pagaminimo ir jo pardavimo neviršija 10-ies minučių. Įsigyto produkto suvartojimui skiriama tiek pat laiko. Jei atėjai į greitojo maisto įstaigą, prisikimšai mėsainių, užkandai bulvyčių ir viską užgėrei kola – kaltink save, nes problemą susikūrei pats. Greitasis maistas nekaltas“, – pabrėžė mitybos specialistas Borisas Kaganovas.

„Alkanus maskviečius eiti į greitojo maisto įstaigas priverčia ekonominiai bei finansiniai veiksniai. Tai vienintelis būdas užmušti alkį pietų metu. Kitų alternatyvų paprasčiausiai nėra. Taip, greitai paruošiamas maistas sutaupo laiką, nereikia laukti, kol patiekalas bus pagamintas, kaip nutinka restoranuose. Kita vertus, kas dienos metu eina į prabangius restoranus?“, – klausia Borisas Kaganovas.

Metų pradžioje Maskvos meras įmonių atsakomybę už darbuotojų mitybą pasiūlė įtvirtinti įstatymiškai. Iniciatyva buvo svarstoma miesto Dūmoje, tačiau galutinis sprendimas dar nepriimtas. Kągi, smagu, jog žengtas toks svarbus žingsnis ir valdžiai rūpi ne tik darbo rezultatai, bet ir gurgiantys skrandžiai.

Pagal www.kuking.ru informaciją parengė Raminta Skripkaitė
Nuotraukos: www.sxc.hu
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną