Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Vyrams labai naudingi riešutai (II dalis) (sveika)

2009-12-14
Paskelbk savo straipsnį

Migdolai

I straipsnio dalis>>

Migdolų yra dvi rūšys – saldūs ir kartūs. Kalbame apie saldžiuosius migdolus: būtent šie vartojami maistui. Kartusis migdolas naudojamas migdolų aliejams ir ekstraktams, kuriais gardinami patiekalai. Migdolai laikomi elitiniais riešutais. Pasak legendos, juos labai mėgo karaliai. Vienok tokią garbę jiems suteikė ne tik karaliai. Dažnai šie riešutai minimi grožio industrijoje. Juose gausu vitaminų B2 ir B3, kurie gerina medžiagų apykaitą ir nepakeičiama priemonė odai, plaukams ir dantims. Taip pat migdoluose yra B ir E grupės vitaminų, baltymų, geležies, cinko, apytiksliai 40% dienos normos kalcio ir magnio, o fosforo juose daugiau, nei kituose riešutuose. Šie riešutai gerina smegenų veiklą, regėjimą, o taip pat valo vidinius organus. Juos rekomenduoja valgyti sergant astma ir padidėjus cholesterino kiekiui.

* Patarimas: migdolais nederėtų mėgautis tiems, kurių jautrus skrandis ir žarnynas – šie riešutai sunkiai virškinami.

Pistacijos

„Laimingas riešutas“ - taip Kinijoje vadinamos pistacijos. Praviras jų kevalas daugeliui primena šypseną. Tačiau „laimingi“ riešutai ne vien dėl to. Rytuose pistacijos laikomos gyvybės medžiu. Tūkstančius metų šie riešutai linksniuojami kaip puiki gydomoji priemonė, iš organizmo šalinanti toksinus. Pistacijose gausu vitaminų A, B1, E. Jie suteikia žvalumą, tonizuoja ir bendrai stiprina organizmą. Gerina smegenų bei kepenų veiklą.

Šiuose riešutuose gausu kalcio, geležies, magnio, fosforo ir cinko. Pictacijos – puiki kepenų bei skrandžio negalavimų profilaktika, tinka gydyti kosulį, sergant tuberkulioze. Taip pat gerina potenciją bei „maitina“ organizmą daug užsiimant fizine bei protine veikla.

Remiantis Rytų medicinos tracijomis, pistacijos organizmą šildančiai veikia. O Sirijos ir Persų medikai pistacijas skiria, norintiems sulieknėti.

* Patarimas: šiuos riešutus r inkitės kuo žalesnius – tuomet jie naudingesni.

Anakardžio riešutai

Šie riešutai turtingi baltymais bei angliavandeniais. Taip pat juose yra vitaminai A, B1, B2, B3, C, taip pat geležies, kalcio, magnio, fosforo ir nikotino rūgšties. Anakardžiuose esantys vitaminai padeda baltymų ir riebiųjų rūgščių organizme mainų procesams, mažina cholesterino kiekį kraujyje, stiprina imuninę sistemą. Šie riešutai naudingi širdžiai, sergant anemiją, mažina dantų skausmą. Dar gi padeda sutrikus medžiagų apykaitai bei atsikratyti depresijos. Be to, Brazilijoje anakardžiai laikomi afrodiziaku.

Dauguma šių riešutų vengia, manydami, kad jie labai kaloringi. Išties, anakardžiuose kalorijų mažiausiai iš visų riešutų.

* Patarimas: ypač naudinga anakardžius valgyti su mineraliniu vandeniu.

Graikinius ir lazdyno riešutus geriausiai valgyti smulkintus – taip jie geriau įsisavina. Nederėtų kimšti saujomis. Geriau vartoti nedideliais kiekiais, gardinti patiekalus: salotas, košes, desertus, kepsnius ir kt.

Nepamirškite, riešutai gali sukelti alergiją. Todėl, jei turite polinkį į alergiją maisto produktams, prieš mėgaudamiesi riešutais, pasikonsultuokite su gydytoju.

Laikyti patariama tamsioje, vėsioje vietoje – taip jie ilgiau išliks šviežūs ir neapkars. Pirkite negliaudytus riešutus, tuomet nereikės spėlioti ar jie tinkami.


Jei nežinote ką dovanoti savo brangiausiam, po Kalėdų egle padėkite mielą riešutų maišelį ar dailią dėžutę, o pridėjus originalų riešutų gliaudytuvą gausis rūpestinga ir labai naudinga dovana. Riešutų negailėkite, pamaišykite skirtingų rūšių. Palepinkite savuosius ir gardžiais kalėdiškais patiekalais, gardintais įvairiais riešutais: iškepkite sausainių, pyragų, mėsos vyniotinių, paruoškite salotų... Žodžiu, leiskite savo fantazijai pasireikšti.

Raminta Skripkaitė
Šaltiniai: healthylife.net; menshealth.com
Nuotraukos: inmagine.com
Meniu.lt informacija