Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Patarimai, kaip neišmesti maisto bei sutaupyti

2018-05-30
Paskelbk savo straipsnį

Maistas mums ne tik suteikia energijos, bet pripažinkime, valgydami skanų patiekalą patiriame ir daug malonių emocijų, todėl maisto perkame ir suvartojame išties daug. Tačiau dažniausiai net nesusimąstome, kiek daug įsigyto maisto tiesiog išmetame. Skaičiuojama, jog Europos Sąjungoje kasmet išmetama daugiau nei 88 milijonai tonų maisto. Jeigu rūpinatės aplinka, o dar ir norite sutaupyti, štai keli paprasti patarimai, kurie padės sumažinti maisto atliekas namuose.

Pradėkite nuo gėrimų

Kasdien ryte pusryčiaudami išgeriate kavos puodelį? Neskubėkite išpilti tirščių į šiukšliadėžę. Kavos tirščių granulės gali atlikti papildomą funkciją gražindamos jūsų kūną. Kavos tirščius sumaišykite su mėgstamomis prausimosi priemonėmis ir be jokių pastangų pasigaminsite kūno šveitiklį. Ne tik galėsite džiaugtis lygia ir švelnia oda, bet ir neišleisti pinigų brangiam naujam kūno šveitikliui.

Greitai nokstantys vaisiai ir daržovės

Tikriausiai ne vienam yra tekę išmesti kurį laiką pastovėjusį juodomis dėmėmis pasidengusį bananą. O ką jau kalbėti apie avokadus! Atrodo vieną dieną jie dar kieti kaip akmuo, o po poros dienų jau pernokę. Tačiau vėl verta pagalvoti prieš išmetant.

Pajuodavę bananai viduje beveik niekada nėra sugedę, tiesiog jie nebe atrodo estetiškai iš išorės, bet iš tikrųjų, kuo bananai labiau sunokę, tuo juose daugiau natūralaus cukraus, o tai reiškia, kad galite pasigaminti minkštutėlius sveikuoliškus bananinius keksiukus ar bananų duoną.

Dar vienas patarimas, jei įsigijote didesnį kiekį sunokusių avokadų ir bananų. Užšaldykite juos vėlesniam naudojimui. Bananus supjaustykite gabaliukais ir vėliau pagardinkite jais kokteilius ar košes. Sunokusius avokadus užšaldykite su visa žievele, o kai nuspręsite jį naudoti patiekale, tiesiog porą minučių palaikykite po šiltu tekančiu vandeniu.

Daržovių lupenos

Norėdami paruošti patiekalą su morkomis, bulvėmis ar moliūgais net nesvarstydami traukiame skustuką ir pirmiausia nulupame ir išmetame šių daržovių lupenas. Net ir čia galite elgtis kūrybiškiau ir sumažinti maisto atliekas.

Daržovių skūrelėse/žievelėse be galo daug vertingų medžiagų, jose gausu vitaminų ir virškinimą gerinančių skaidulų. Svarbu daržoves gerai nuplauti prieš lupant, kad žievelės būtų švarios. Kai jau nulupote daržoves, galite iš žieveles išvirti kvapnų daržovių sultinį ir užšaldyti sultinio kubelius šaldiklyje, kol prireiks. O žieveles sumaišę su šlakeliu alyvuogių aliejaus, žiupsniu druskos ir paprikos ar česnakų milteliais bei pakepę orkaitėje, pasigaminsite sveikus daržovių traškučius.

Paruošto maisto likučiai

O ką daryti tuomet, kai ketindami maitintis sveikiau, sutaupyti laiko ir pinigų, iš anksto pasiruošėte nemažai maisto kelioms dienoms, bet netikėta vakarienė mieste pakeitė jūsų planus. Likęs maistas po poros dienų gali sugesti, todėl geriau iš anksto padalinkite paruoštą maistą porcijomis ir dalį užšaldykite.

Jei maisto liko po namuose ruoštos šventinės vakarienės ar draugų vakarėlio, peržiūrėkite, kokius maisto likučius galėtumėte inkorporuoti į kitus patiekalus. Likę vištienos gabaliukai gali įgyti antrą gyvenimą, jei juos smulkiai supjaustysite ir pagardinsite salotas, pagaminsite blynelių įdarą. Iš likusių sūrio ar daržovių juostelių, kitą rytą galite pasigaminti tirpstantį burnoje omletą. O likusias šiek tiek apdžiūvusias pjaustytos duonos riekeles pakepinkite orkaitėje kelias minutes ir supjaustykite mažais kvadratėliais skrebučiams į salotas arba sumalkite maisto smulkintuvu ir turėsite džiūvesėlius sutirštinti sriuboms ar apvolioti daržovėms.

***

Kartais reikia tik truputėlio fantazijos, šiek tiek pastangų ir net nepastebėsite kaip sumažinsite išmetamo maisto kiekį. Suteikite kavos tirščiams antrą progą pagaminę kūno šveitiklį, greitai nokstančius vaisius iškart užšaldykite ar pasaldinkite jais kepinius. Neskubėkite išmesti daržovių skūrelių, nes iš jų galite pasigaminti aromatingą sultinį ar traškučius. Na, o maisto likučius po švenčių ir šeimos vakarienių įmaišykite į omletus, suktinukus ar blynelius kitą dieną. Visi šie patarimai ne tik sumažins maisto atliekas, bet ir padės gerokai sutaupyti.



Lauryna Nelkinė @Meniu.lt