Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Netikėti produktai, saugantys nuo ligų ir padedantys pasveikti

2020-01-09
Paskelbk savo straipsnį

Prasidėjus žiemai, pats metas stiprinti imunitetą – sirgti vargu ar kam patinka, todėl geriausia visais būdais vengti sezoninių ligų. Mityba gali padėti  - tokius klasikinius atsparumą ligoms gerinančius ir visokeriopai sveikatą stiprinančius produktus kaip medus, imbieras, česnakas ar nepakeičiamoji citrina žinome visi. Kita vertus, virtuvėje galime rasti ir daugiau žiemą mums labai naudingų gėrybių, padėsiančių išlikti sveikiems arba greičiau nugalėti peršalimą. Įdomu tai, kad apie kai kurių produktų sveikatą stiprinančias savybes tikriausiai nė nenutuokiame. Štai keletas įdomesnių, kiek netikėtų imuniteto stiprinimo  priemonių.

Kakava (natūrali, nesaldinta) ir juodasis šokoladas

Kakavoje gausu antioksidantų,  kurie turi priešuždegiminių ir antibakterinių savybių. Esama įrodymų, kad kakava stimuliuoja imuninę sistemą ir padeda organizmui kovoti su peršalimą sukeliančiomis bakterijomis. Antioksidantų rūšis, vadinama polifenoliais, stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą, teigiamai veikia smegenų funkcijas ir taip pat pasižymi antibakteriniu poveikiu. Kaip gauti daugiausia naudos iš kakavos? Rinkitės kokybiškus, nesaldintus ir niekaip kitaip neapdorotus kakavos miltelius be priemaišų. Iš jų galite gaminti kvapnų kakavos gėrimą, jų įmaišyti į kavą, pyragus, blynus, kakava tinka pagardinti pusryčių dribsnius ar jogurtą. Šokoladą taip pat sveikiausia valgyti juodą, ne pienišką, jame turėtų būti bent 70 procentų kakavos.

Ramunėlės

Kai kurie moksliniai tyrimai rodo, kad ramunėlės gali pasižymėti antibakterinėmis savybėmis. Bet šios vaistažolės naudingos ir dėl savo raminamojo ir migdomojo poveikio –geras poilsis ir gilus miegas padeda organizmui gaminti daugiau antikūnų ir optimizuoja imuninės sistemos veiklą. Natūralios, švelniai veikiančios migdomosios priemonės, tokios kaip ramunėlių nuoviras – pačios geriausios, norint atsipalaiduoti ir ramiai sveikti.

Aštrūs prieskoniai

Aštrūs prieskoniai, tokie kaip čili pipirai, turi medžiagos, vadinamos kaipiscinu, kuri ir sukelia deginimo pojūtį prisilietus. Įdomu, kad dideli kaipiscino kiekiai atvirkščiai, nedirgina,  o turi skausmą malšinančių savybių. Jei skauda gerklę, suvalgyti aštriais pipirais gardinto maisto -  nebloga mintis - ne tik atlėgs gerklės skausmas, bet ir ne taip vargins užsikimšusi nosis. Nustatyta, kad kaipiscinas skystina nosyje susikaupusias gleives, taigi, nors ims bėgti nosis ir prireiks servetėlių, netrukus palengvės kvėpavimas. Gaminami net nosies purškalai su kaipiscinu, o jei tokių neturite, pakaks pauostyti labai aštrių maltų pipirų, garstyčių ar krienų. Kaipiscinas taip pat padeda atsikosėti.

Anyžių sėklos

Šios kvapnios sėklos padeda atsikosėti ir išvalyti užsikimšusius viršutiniuosius kvėpavimo takus, be to, jos turi desinfekcinių savybių. Gerkite anyžių nuovirą, įmaišykite anyžių sėklų į maistą (sausainius, kitus kepinius, košes, jogurtą) arba tiesiog palikite atvirus indelius su šiomis sėklomis, pvz., nakčiai miegamajame, kad jų kvapas pasklistų kambaryje.

Morkos ir batatai

Oranžinės spalvos  vaisiuose ir daržovės, pavyzdžiui, morkose, moliūguose, batatuose (saldžiosese bulvėse) gausu beta-karotino. Šį elementą mūsų organizmas paverčia vitaminu A, kuris labai svarbus daugeliui organizmo funkcijų, taip pat ir efektyvaus imuninės sistemos darbo užtikrinimui. Taip pat šis vitaminas padeda išsaugoti optimalią gerklės bei nodies gleivinės drėgmę ir elastingumą, o juk būtent šios gleivinės yra pirmoji mūsų kūno apsauga nuo grėsmingų bacilų. Be to, manoma, kad linksma oranžine spalva gerina nuotaiką ir padeda išvengti tamsiojo metų laiko depresijos, o juk įrodyta, kad depresija bei stresas menkina atsparumą ligoms. Tegu atvėsus orams kvapnūs, saule švytintys apelsinai, moliūgai ir batatai dažniau puikuojasi ant jūsų stalo!

Raudososios saldžiosios paprikos

Jų nauda paaiškinama paprastai – šios daržovės yra vienas geriausių vitamino C šaltinių, o vitaminas C, kaip žinome, yra galingas ginklas kovojant su ligų sukėlėjais. Pamirškite citrinas ir apelsinus - paprikose šio vitamino yra keliskart daugiau negu citrusiniuose vaisuose!

Natūralūs, nesaldinti rauginto pieno  produktai

Kefyre, jogurte, rūgpienyje daug gerųjų rūgimo bakterijų kurios, kaip daugelis jau žino , naudingos žarnyno veiklai. Pasirodo, šios bakterijos atlieka ir daugiau funkcijų.  Jos padeda kovoti su visomis blogosiomis bakterijomis - ne tik tomis, kurios patenka į mūsų virškinamąjį traktą, bet tomis, kurios sukelia peršalimo ligas ir kitus susirgimus. Gerosios raugintų produktų bakterijos stiprina viso organizmo gynybinius rezervus, o 2011 JAV atliktų tyrimų serija nustatė, kad šios bakterijos ypač padeda kovoti su kvėpavimo takų ligomis. Panašu, kad tikrai verta į racioną įtraukti daugiau jogurto ir rūgpienio – galbūt šaltibarščiai pietums būtų visai neblogas pasirinkimas ir žiemą?..