Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Baimės dėl E.coli daržovėse pagrįstos?

2011-09-07
Paskelbk savo straipsnį

Sveika mityba neįsivaizduojama be įvairių vaisių ir daržovių. Jeigu norite sveiko, stipraus organizmo, privalote sveikai maitintis kasdien. Žmogaus organizmas juk nesugeba pats pagaminti vitaminų, išskyrus vitaminą D, o turi juos gauti iš, pavyzdžiui, daržovių, kuriose gausu naudingų medžiagų. Tačiau nenumatyti įvykiai kartais priverčia kiek primiršti šiuos elementarius dalykus. Šių metų gegužę Vokietijoje kilusi, o po to ir į dar kelias šalis persimetusi E.coli bakterijos sukelta infekcija ne juokais išgąsdino Europos Sąjungos gyventojus. ES ūkininkai turėjo sunaikinti didelius kiekius visiškai saugių daržovių, nes pirkėjai jų nepirko. Liepą Europos Komisija jau pradėjo informavimo kampaniją, kuria bus bandoma paneigti nepagrįstas baimes. Tačiau ar tai bus lengva padaryti?

E.coli sukelti nuostoliai siekia šimtus milijonų eurų

Turbūt visi dar prisimena gegužės pabaigoje kilusią paniką, kurią sukėlė E.coli bakterija. Pirmiausia Vokietijoje pradėjusi siautėti infekcija nusinešė 48 žmonių gyvybes. Galų gale buvo atsekta, kad pavojingoji bakterija pirmiausiai atsirado vaistinės ožragės sėklose, kurios buvo įvežtos iš Egipto. Tačiau tai ne kažin kiek nuramino eilinius europiečius. Daržovių ir vaisių jie pradėjo vengti. Šiuolaikiniai žmonės ir šiaip jų valgo per mažai. Retas suvartoja rekomenduojamus 400 gramų per parą. Po E.coli incidento daržovės ant europiečių stalo atsiduria dar rečiau. Žmonių neįtikina net ir griežčiausi pasaulyje ES maisto saugos standartai.

Maža to, infekcija sukėlė ir milijoninius finansinius nuostolius. Ypač nukentėjo ES šalių ūkininkai. Štai Rusija, kuri per metus importuoja iš ES daržovių, kurių vertė apie 600 mln. eurų, birželio 2 dieną paskelbė draudimą įvežti jas iš Europos Sąjungai priklausančių šalių. ES pomidorų, agurkų, salotų, cukinijų ir saldžiųjų paprikų augintojams buvo pažadėta 227 mln. eurų kompensacija už patirtus nuostolius. Beje, Lietuvos ūkininkai kompensacijų negavo, nes neapskaitė patirtų nuostolių. Tačiau jokios kompensacijos negali panaikinti svarbiausios problemos – mes vis mažiau valgome vaisių ir daržovių, užkišdami skrandžius pusfabrikačiais ir greitu maistu.

Daržoves valgyti tikrai sveika

Vis dėlto šią paprastą tiesą kuo toliau, tuo labiau primirštame. Šviežius vaisius ir daržoves keičia kebabai, mėsainiai ir greitai paruošiami pusfabrikačiai. Taigi vien E.coli infekcijos dėl suprastėjusių europiečių maitinimosi įpročių kaltinti tikrai negalima.

Vis didesne problema tampa nutukimas. Ypač nuo viršsvorio kenčia vaikai. ES šalys praeitais metais gegužės 25-ąją net pradėjo minėti Europos nutukimo dieną. Vien tai, kad tokios dienos apskritai prireikė, sako itin daug.

Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė teigė, kad Lietuvoje labiausiai nutukę yra suaugę, pagyvenę žmonės, bet juos sparčiai vejasi ir vaikai. Jų tendencija tukti taip pat yra labai ryški. „Savo ambulatorinėje praktikoje anksčiau per metus susidurdavau su vienu dviem vaikais, o dabar tiek ateina per mėnesį. Jų amžius jaunėja. Anksčiau tai būdavo trylikos ar keturiolikos metų paaugliai, o dabar devynerių, dešimties, kartais net aštuonerių metų vaikai“, – sakė J. Dobrovolskienė.

Kaip pagrindinę plintančio nutukimo priežastį gydytoja pirmiausia išskyrė fizinio aktyvumo stoką. Šiuolaikiniai vaikai valgo daug ir riebiai, bet gautų kalorijų nesudegina, nes per mažai juda. Tad riebalai kaupiasi organizme ir taip užsiauginamas antsvoris. Problemos tikrai nesprendžia ir kebabų, produktų su natrio gliutamatu, maisto priedais ir įvairiais dažikliais besaikis vartojimas.

J. Dobrovolskienė pateikė trumpas rekomendacijas, kiek daržovių ir vaisių reikėtų kasdien suvalgyti, jeigu norite maitintis sveikai. Per dieną reikėtų suvartoti keturis šimtus gramų daržovių, kurių trečdalis būtų troškintos, o likusios – šviežios. Į šį kiekį neįeina lietuvių labai mėgstamos bulvės. Vaisių žmogui kasdien reikia maždaug trijų šimtų gramų. Svarbu, kad riebalai neviršytų 30 proc. per dieną suvartojamų maisto medžiagų kiekio.

J. Dobrovolskienė teigė, kad E.coli infekcija tikrai sumažino daržovių vartojimą. Žiniasklaida, skleisdama grėsmingą informaciją, daržovėms padarė didžiulę antireklamą. Agurkų, salotų vartojimas tikrai buvo kritęs. Dabar panika jau beveik praėjusi ir turėtų būti visiškai pamiršta.

MENIU.LT informacija
Šaltinis: Europos istorijų parkas
Nuotrauka: inmagine.com

2011 09 07