Šveicarijoje pavogta daugiau nei tona kaštainių

Šveicarijoje pavogta daugiau nei tona kaštainių

Nors valgomieji kaštainiai Lietuvoje prastai dera, jie gana populiarūs užsienyje: kepami didelėse keptuvėse ir parduodami vietoje. Kai kurie žmonės juos dievina – kaštainiai populiarūs ir Šveicarijoje. Deja, neseniai Dietikono miestelyje, netoli Ciuricho buvo pavogti 46 maišai kaštainių, kurių kiekviename – po 25 kilogramus vaisių.

Šveicarų žiniasklaida praneša, kad nuostolis siekia apie 25 tūkstančius frankų. Kaštainiai pastaraisiais metais šioje šalyje ypač pabrango, kadangi kelis metus iš eilės jų derlius buvo palyginti menkas. Vertinant tai, jog per pastaruosius metus kaštainių rinkos kaina išaugo net 50 procentų, o šis skanėstas ypač mėgiamas šveicarų – tai gana didelis nuostolis.

Kaštainiai natūraliomis sąlygomis auga Viduržemio ir Juodosios jūrų pakrantėse, Vakarų Užkaukazėje ir Šiaurės Kaukaze. Tai naudingas ir maistingas vaisius. Kitaip nei įprastuose riešutuose, kaštainiuose mažai riebalų (vos 3 procentai), daug krakmolo, o taip pat vitaminų B1, B2 ir C. Kaštainių branduoliai gali būti valgomi švieži, virti ar kepti. Kaštainiai dažnai valgomi kaip užkandis: pakepinami su lukštu, tačiau iš jų taip pat gaminami įdarai, jie naudojami pyragų, desertų, sriubų gamybai.

Lietuvoje kaštainių rasti sunku, nebent periodiškai didesnėse prekybos centruose. Jie nėra pigūs, tačiau kartą paragavęs – negali sustot. Jei vis dėlto rasite šių skanėstų ir nuspręsite pasigaminti, prisiminkite, jog prieš kepant reikia įpjauti viršūnėles, kadangi kepami kaštainiai pučiasi ir gali sprogti. Kaštainius reikėtų kepti 200 oC temperatūroje, apie 10-15 minučių, nuolat maišant.

Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl
Nuotrauka: www.sxc.hu
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną