Švedijos viskio mėgėjų sapnas, virtęs realybe

Švedijos viskio mėgėjų sapnas, virtęs realybe
Galbūt daugeliui Švedija nėra žinoma kaip viskio šalis. Tačiau 1999 metais užgimusi distilerija, pavadinimu „Mackmyra“, visiems laikams perrašė skandinaviško viskio istoriją.

Ji įsikūrusi netoli Stokholmo esančiame to paties pavadinimo miestelyje. Jei kalbėtume konkrečiau, švediško viskio gamintojai okupavo nebenaudojamas geležės rūdos kasyklas Mackmyra miestelyje. Jų teritorijoje plytintys tuneliai yra puiki vieta viskio brandinimui: čia pastovi ir žema temperatūra. Tuneliuose taip pat įrengti asmeniniai sandėliai, kur jūs galite laikyti iš distilerijos įsigytą statinaitę su viskiu.

„Mackmyra“ distileriją įkūrė aštuoni buvę Stokholmo Technologijos Universiteto grupiokai. Jie kasmet kartu vykdavo slidinėjimo atostogoms į Švedijos šiaurę. Kaskart kiekvienas iš jų įsimesdavo į lagaminą po butelį (ar du) stipraus gėrimo. Taip jau nutiko, kad 1998 metais visi atsivežė po salyklinio viskio butelį. Vakarais prie židinio, ragaujant kiekvieno parinktą viskį, vyko diskusijos: kodėl negalime paragauti švediško viskio, kas trukdo tokį gaminti, kaip viską reikėtų pradėti...

Vaikinai viskio gamyboje patirties neturėjo, bet būdami inžinieriais nusprendė įrangą gaminti patys. Bendraminčiai juokavo, kad nesėkmės atveju, blogiausia kas gali nutikti – kiekvienas iš jų turės po kelias statines viskio. Tad netgi pesimistinis variantas atrodė visai viliojančiai.

Aplankę kelias distilerijas Airijoje ir Škotijoje, bei pagilinę žinias viskio gamybos srityje kolegos suprato, kad gamybos būdai visur yra panašūs. Didžiausias skirtumas yra mažos gamybos paslaptys, bei specifiškumai, kuriuos dažnai padiktuoja vietinės gamtinės sąlygos ir tradicijos. Būtent tai kiekvieną viskį daro išskirtiniu, tad buvo nuspręsta gamybos procese naudoti kuo daugiau švediškų „priedų“.

„Mackmyra“ gamintojai statinėms gaminti naudoja švedišką ąžuolą. Durpės salyklo gamybai kasamos Švedijos plotuose, kuriuose kažkada plytėjo Baltijos jūra. Tai tiek durpėms, tiek salyklui suteikia unikalų, kiek sūroką skonį. Džiovinant dalį miežių yra naudojami kadagiai. Būtent taip salyklas Švedijoje buvo gaminamas šimtmečiais, o šiais laikais tai „Mackmyra“ viskiui suteikia dar vieną švedišką atspalvį.

Dar vienas aspektas padėjęs sukurti unikalų skonį, bei kiek vėliau pastūmėti pardavimus, buvo sprendimas viskį brandinti 30 litrų statinėse. Būtent tokią statinę gali įsigyti kiekvienas viskio mėgėjas iš bet kurios pasaulio vietos. Viskis pradedamas gaminti ir brandinti tik užsakius statinę. Kiekvienam įsigijusiam šį turtą yra suteikiamos ir saugojimo paslaugos. Per tris viskio brendimo metus, jūs bet kuriuo metų laiku galite atvykt ir aplankyti savo kūdikį, augantį ir bręstantį Mackmyros sandėlių tuneliuose.

Šiuo metu didžioji dalis „Mackmyra“ viskio brandinama nuo 30 iki 100 litrų statinėse. Šiek tiek viskio brandinama ir didesnėse statinėse, o štai mažiausių statinių talpa nesiekia nė dviejų litrų.

Pilną švediško viskio istoriją skaitykite: http://viskiobaras.blogspot.com


Viskio baro„W1640“ nformacija
2011-07-30

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną