Susipažinkite: „World Class“ barmenai Tadas Beržis ir Vilius Aleksandravičius

Susipažinkite: „World Class“ barmenai Tadas Beržis ir Vilius Aleksandravičius

Šiemet pirmą kartą Lietuvoje vykstantis prestižinis barmenų čempionatas „World Class“ įgauna pagreitį. Didžiųjų šalies miestų barmenai intensyviai ruošiasi birželį vyksiantiems Lietuvos bei Baltijos šalių čempionatų finalams, po kurių paaiškės, ar kuris nors pelnys galimybę susirungti su geriausiais pasaulio barmenais „World Class“ finale Meksike.

Kol vyksta pasiruošimo darbai – mes pabandysime susipažinti su visais „World Class“ Lietuvos čempionato dalyviais. Šį kartą – interviu su Klaipėdoje įsikūrusio kokteilių baro „Mr. Bond“ barmenu Tadu Beržiu bei Viliumi Aleksandravičiumi, savo meistriškumą demonstruojančiu Kauno bare „Klimas“.

Kaip atradote barmeno profesiją bei pasinėrėte į jos subtilybes? Ar seniai dirbate barmenais?
Tadas: Esu kilęs iš Biržų, bet kai man buvo keturiolika metų – persikėliau gyventi į Vilnių. Ten ir baigiau mokyklą. Barmenu pradejau dirbti sulaukęs vos aštuoniolikos metų. Šiandien man jau 29-eri ir esu vieno sekmingiausių barų Lietuvoje – „Mr. Bond“ – vadovas. Su barmeno profesija mano darbas susijęs jau daugiau nei dešimtmetį, tiesa, dabar už baro stoviu jau retokai.


Vilius:
Man šiuo metu 26-eri, o kaip barmenas profesionalas dirbu jau penkerius metus. Nors pats esu kilęs iš Šiaulių, tačiau kone šešerius metus gyvenau Vilniuje, o šiuo metu – dirbu ir gyvenu Kaune.

Progą pasirodyti prestižiniame „World Class“ finale gauna tik geriausieji. Kokios, jūsų manymu, yra svarbiausios barmeno savybės?
Tadas: Klausimas ir sudėtingas, ir tuo pačiu paprastas. Mano manymu, geras barmenas yra tas, kuris padaro savo klientą bent kiek laimingesnį ir būtent dėl to, klientas ir vėl, ir vėl grįžta pas tą patį barmeną. Tačiau kaip to pasiekti – priklauso nuo kiekvieno profesionalo asmeninių sąvybių.
Vilius: Komunikabilus, gebantis užkalbinti bet kokį žmogų, prie jo prieiti, ne tik įpilti ar pagaminti gėrimą. Taip pat, labai tvarkingas, įdomus ir inovatyvus. Manau, kad geras barmenas, kaip ir bet kuris savo srities profesionalas, turi domėtis gėrimų tendencijomis, naujovėmis, gerai išmanyti pačių gėrimų ir kokteilių istoriją bei gamybos subtilybes.

Dalyvavimas „World Class“ čempionate reiškia nemažą iššūkį. Kodėl nusprendėte dalyvauti šiame konkurse?
Tadas: Dalyvauti nusprendžiau dėl kelių priežasčių. Visų pirma, todėl, kad tai pats rimčiausias barmenų čempionatas pasaulyje. Antra, mano asmeniniu įsitikinimu, jei niekur nedalyvauji – nustoji tobulėti, o dirbant barų sferoje tobulėti privalai nuolat. Ir galiausiai, dalyvavimas „World Class“ yra iššūkis sau pačiam. Įdomu, kiek toli galiu nueiti.
Vilius: Juk tokia galimybė pasitaiko tik kartą gyvenime! Todėl, kodėl gi nepabandžius savo sėkmės. Tačiau didžiausias motyvatorius – galimybė gauti daugiau profesinių žinių ir patirties iš pačių geriausių pasaulio barmenų bei pabandyti atrasti kažką naujo pačiam.

Kodėl, jūsų manymu, būtent jūs esate tie žmonės, kurie gali laimėti „World Class“? Kokios yra stipriosios jūsų profesinės savybės?
Tadas: Tikriausiai, didžiausia mano kaip profesionalo striprybė – nebijojjimas eksperimentuoti. Aš nuolat ieškau naujovių. Visur. Ir kas įdomu, kad dažnai naujų idėjų randu ten, kur mažiausiai tikiuosi. Mano mėgstamiausia vieta – prekybos centro prieskonių skyrius. Ten ir gimsta įdomiausi kokteiliai.
Vilius: Domiuosi gėrimais, gėrimų, kokteilių, barų naujovėmis. Svečiui užėjus į barą, visuomet galiu pasiūlyti gėrimą pagal jo norus ir poreikį, papasakoti apie skonines savybes, gėrimų skirtumus. Būtent tuo galiu svečią nustebinti. Taigi, trumpai tariant, mano stipriosios savybės būtų komunikabilumas, azartas, kokteilių gamyba ir greitis.

Kaip ir viskas šiame pasaulyje, kokteilių kultūra taip pat turi savo madas ir tendencijas. Koks bus ateities kokteilis?
Tadas: Ateitie kokteilis bus nealkoholinis kokteilis, kurio skonis niekuo nesiskirs nuo tokio pačio alkoholinio kokteilio (šypsosi).
Vilius: Ateities kokteilis bus gaivus, turintis egzotinių prieskonių, galbūt šiek tiek aštrumo. Manau, kad tai bus mažoje ir įdomioje taurėje pateiktas gėrimas, kuris stebins įvairiapusiu skoniu, labai trauks akį ir svečiui bus „wow“.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną