Sūrio skandalas Italijoje (svetur)

Sūrio skandalas Italijoje (svetur)

Italijoje kilo dar vienas skandalas dėl netinkamų vartoti sūrių perdirbimo. Vienas žinomas Italijos dienraštis perspėjo vartotojus, kad jie nepirktų paruošto trinto Parmigiano Reggiano ir Grana Padano sūrio.

Tai jau ne pirmas kartas, kai žiniasklaidoje pasirodo panašios žinutės. Tas pats laikraštis liepos mėnesį paviešino straipsnį apie tai, kad keletas italų įmonių vykdo nelegalią veiklą – perdirba sūrius, kurie yra netinkami vartoti, t. y. pasibaigęs jų tinkamumo vartoti terminas bei prasidėjęs puvimo procesas. Švelniai tariant, tokie „sūriai“ turėtų būti išmesti, o ne pakartotinai tiekiami į rinką. Po dienraščio „La Repubbka“ tyrimo paaiškėjo, kad vartotojų labai vertinami kietieji Parmigiano Reggiano bei Grana Padano, o taip pat keletas kitų yra nelegaliai perdirbami, todėl gali pakenkti žmonių sveikatai. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad tokią nelegalią veiklą vykdo gerai žinoma bendrovė „Delia“, kuri pardavinėja populiarius trinto sūrio produktus, tinkamus patiekti kartu su makaronais ir kitais patiekalais.

„La Repubbka“ tvirtina, jog pastaroji įmonė per paskutinius 3 metus perdirbo tūkstančius tonų sūrio, kuris buvo sugedęs ir netinkamas vartoti. Labiausiai stebina „sąmokslo“ prieš vartotojus mastas: išsiaiškinta, kad net apie 60 sūrio gamyklų atiduodavo sugedusius sūrius į „sūrio valymo“ gamyklas, t. y. savo noru bendradarbiavo su jomis. Iš pastarųjų sūrio produktai keliaudavo į prekybos centrų bei mažų parduotuvių lentynas sutrinto sūrio ar sūrio griežinėlių pavidalu.

Sūrio perdirbimo arba valymo gamyklose inspekcija rado ir labai išlaikytų eksponatų: vienas sūris buvo 20 metų senumo. Individualių ūkininkų sąjunga „Coldiretti“ išreiškė pasipiktinimą tokiu gamintojų elgesiu. „Coldiretti“ tvirtino, kad reikia stoti į kovą, kad žinomi sūrių vardai Parmigiano Reggiano bei Grana Padano būtų apginti, nes jie yra Italijos „vizitinė kortelė“ visame pasaulyje.

Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl
Nuotraukos: www.sxc.hu
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną