Surinamio kulinarija (pasaulio virtuvės)

Surinamio kulinarija (pasaulio virtuvės)

Surinamis – valstybė, esanti šiaurinėje Pietų Amerikos dalyje. Ribojasi su Prancūzijos Gviana rytuose, Brazilija pietuose, Gajana vakaruose ir Atlanto vandenynu šiaurėje.

Šios šalies kultūra yra persipynusi su kitų kraštų kultūromis, o į šalį atkeliavę imigrantai atsinešė ir savų kraštų virtuvių bruožų. Surinamio virtuvėje galima atrasti amerikiečių, olandų, kinų, libaniečių ar žydų kulinarijos skonių.

Suriname žmonės valgo tris kartus per dieną bei vieną ar du kartus užkandžiauja. Pienas kaip gėrimas paprastai nevartojamas, iš jo gaminama grietinė arba juo gardinama kava. Pusryčiams valgomas labai lengvas maistas – išgeriamas arbatos ar kavos puodelis, kartais vaisių sulčių stiklinaitė, užvalgoma duonos su sviestu ir uogiene.

Dominuoja grūdai, kiauliena, pupos, sūriai. Galima paskanauti ant grotelių įvairiai paruoštų daržovių, žuvies, nes jūrų produktai Surinamio virtuvėje užima svarbią vietą. Populiarūs valgiai – džiovinta menkė „Bacalhau“ bei pupelių patiekalas „Feijao“.

Surinamio virtuvėje populiarūs ir indonezietiški valgiai, tad galima paskanauti „Rijsttafel“ – virtų/pakepintų ryžių su aštria mėsa bei daržovėmis, „Nasi goreng“ – keptų ryžių ar „Bami goreng“ – kepintų lakštinių.

Šalyje populiari indiška duona, ypač paskaninta kariu bei patiekiama su paukštiena ir bulvėmis, mėgiamas kiniškas ragu.

Šalies virtuvėje labai dažnai vartojamas kokosas. Jis naudojamas sriuboms, mėsos, žuvies patiekalams, desertams pagardinti, maišomas į kokteilius.

Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotrauka: www.turizm.net
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną