Sulaikykite kvapą – Surströmming

Sulaikykite kvapą – Surströmming

Pirmoji ritualo dalis – Surströmming valgykite lauke

Nors panašūs produktai gaminami daugelyje šalių, Surströmming tai nacionalinis Švedijos patiekalas, kurio pagrindas – rauginta Baltijos jūros silkė. Surströmming, kaip ir įprasti žuvų konservai, pardavinėjamas skardinėse. Nenustebkite jei apsilankius užsienyje teks pirkti išsipūtusią skardinę, taip atsitinka dėl jos viduje besitęsiančių rūgimo procesų.

Atidarius skardinę...na Jūs patys suprantate, kokį kvapą galėtų skleisti rūgstanti silkė. Tai paaiškina, kodėl šio patiekalo degustavimas dažniausiai vyksta lauke.

Surströmming – sprogmenys ant Jūsų stalo

Silkė, iš kurios gaminamas Surströmming, pagaunama pavasarį prieš pat nerštą. Statinėse silkė rauginama vieną arba du mėnesius, tada konservuojama, bet rūgimo procesai nesustoja. Po pusės ar vienerių metų, dujų skardinėje prisipildo tiek, kad skardinė iš įprastos formos tampa beveik apvali. Kai kurios avialinijos atsisakė gabenti šį silkės produktą, prilygindamos Surströmming sprogmenims.

Už nuolatinį rūgimą, netgi skardinėse, „atsakingos“ Haloanaerobium bakterijos, gaminančios anglies dioksidą ir kitus junginius, sukuriančius unikalų Surströmming aromatą. Jei įdomu į ką jis panašus sumaišykite acto ir pūvančių kiaušinių kvapą – efektas turėtų būti panašus.

Surströmming tai pavyzdys, kaip išsaugoti senovėje taikyti žuvies konservavimo metodai. Sūdyti maistą būdavo per brangu dėl aukštos druskos kainos. Todėl konservuojant žuvį būdavo dedama tik tiek druskos, kad ji nesupūtų. Švedijoje netgi atidarytas Surströmming muziejus, ir rengiama šio patiekalo ragavimo šventė „ surströmmingsskiva“.

Jei originaliai tai iki pat galo – silkė su pienu

Surströmming įprasta valgyti su plona duona panašia į lavašą. Toje Švedijos dalyje, kur atsirado šis patiekalas yra tradicija gaminti sumuštinį vadinamą „surströmmingsklämma“. Sumuštinis gaminamas iš 2 gabalėlių duonos su sviestu, gabalėliais pjaustytų virtų bulvių arba bulvių košės, ir žuvies gabalėlių tarp jų. Pietinėje Švedijos pusėje įprasta naudoti daugiau pagardų: svogūnų, grietinės, česnakus, pomidorus ar krapus.

Nors toks sumuštinis dažniausiai pateikiamas su alumi ar vandeniu, prisiekę jo mėgėjai tvirtina, kad geriausias gėrimas prie šio patiekalo – šaltas pienas.

MENIU.LT informacija
Parengė: Ieva Malaiškaitė
Nuotraukos: tagmartin.wordpress.com, villa-alps.blogspot.com

2010 10 21

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną