Su kuo gerti arbatą. Naudingi patarimai

Su kuo gerti arbatą. Naudingi patarimai

Ar išties arbata su cukrumi kenksminga? Kokia arbatos su citrina ar pienu nauda? Kokie prieskoniai sustiprina, o kokie atvirkščiai, sumažina šio gėrimo savybes?


Cukrus
Klasikinis derinys – arbata ir cukrus, kurio pirmiausia atsisako sekantys savo figūros linijas. Ir veltui! Pasirodo, arbata su cukrumi skiriama stresams ir nerviniam išsekimui malšinti, o taip pat tiems, kurie jaučia vitamino B1 trūkumą. Be to, nedidelis kiekis cukraus leidžia geriau atsiskleisti arbatžolių aromatui (tiesa, didesnis cukraus kiekis, priešingai – jį slopina). Adekvačia cukraus pamaina gali būti razinos arba medus.


Miltiniai gaminiai
Pyragaičiai, sausainiai, sumuštiniai rekomenduojama valgyti tik geriant stiprią arbatą – ji padeda virškinimo organams suvirškinti sunkų maistą, o kartu padidina ir jų maistingumą. Vartojant miltinius gaminius su silpna arbata neigiamas šių produktų poveikis mūsų organizmui padvigubėja. Apkraunant jį angliavandeniais ir tuo pat metu dideliu pervirinto vandens kiekiu, mes sukuriam papildomą krūvį skirtingiems organams, tame tarpe širdžiai bei kraujotakai.

Pasirodo...
Europiečių įprotis saldinti arbatą atsirado tik XVIII amžiaus viduryje, po 300 metų kai atsirado šis gėrimas. Beje, tada cukrumį saldinti ėmė ir kakavą.


Pienas
Arbata su pienu, taip mėgiama anglų, - itin maistingas bei lengvai įsisivinimas gėrimas, turintis stimuliuojančių bei stiprinančių savybių. Kaip žinia, pats pienas – produktas su sudėtingiausia chemine sudėtimi, į kurio sudėtį įeina daugiau nei 100 skirtingų medžiagų, reikalingų mūsų organizmui. Be to, skrandis jį ne taip gerai virškina. O arbata kaip tik gerina pieno įsisavinimą, kartu praturtina jį augaliniais riebalais, baltymais ir vitaminais. Savo ruožtu pienas taipogi „padeda“ arbatai: jis „suminkština“ kofeino bei kitų alkaloidų poveikį.

* Stipri arbata su pienu labai naudinga iš ryto arba po įteptos dienos. Ji suteikia jėgų, skiriama sergant kepenų bei širdies ligomis, centrinei nervų sistemai stiprinti.

Kaip teisingai paruošti arbatą su pienu

* Tam tinka tiek juoda, tiek žalioji arbata, o taip pat ir jų mišinys.

* Dėl „minkštinančių“ pieno savybių arbatžolių reikia berti daugiau (vienu arbatiniu šaukšteliu).

* Pieno neužvirti, o pašildyti iki 40-60 °С laipsnių.



Citrina
Citrina gardinant arbatą savaime suprantama padidėja arbatos vertingosios savybės. Dėl vitamino C dozės puodelis arbatos su citrina padės atgauti jėgas, jei karšta - atgaivins.

Citrinos skiltelė šviesina arbatą, tačiau tai visai nereiškia, jog sumažėja jos stiprumas. Arbata gardinta įvairiais vaisiais keičia tik spalvą ir skonį, tačiau tikrai ne jos naudingąsias savybes. Tiesa, dėl šios priežasties prisiekę mėgėjai nepageidauja citrinos manydami, jog ji visiškai „sunaikina“ specifinį arbatos aromatą ir labai klysta.

Žalioji arbata su cukrumi ir citrina - naudingesnė>>

Pasirodo...

Citrina su arbata – tikrų tikriausias rusų atradimas. Tvirtinama, jog iki 1980 metų niekam pasaulyje netopltelėjo mintis sujungti šiuos du produktus. Barai ir restoranai mikliai griebė šį receptą ir pateikė lankytojų vertinimui.


Prieskoniai
Aromatingą arbatą su prieskoniais įvertins tie, kurie ieško skonio pojūčių. Pamėginkite į arbatą įdėti cinamono, kardamono, gvazdikėlio, muskato riešuto.

Būkite atsargūs: arbata su prieskoniais – stipriai stimuliuojantis gėrimas, kuriuo nevertėtų piktnaudžiauti!

Pats nekalčiausias prieskonis – kvepiantieji pipirai (žirnelį reikia perpjauti prieš dedant į virdulį), pipirmetės, kmynai, čiobreliai, raudonėliai, imbieras.

Arbata pakeliuose pavojinga sveikatai>>

Arbata iš mėgstamo puodelio – skanesnė>>

Parengė Raminta Skripkaitė
Nuotraukos: inmagine.com
MENIU.LT informacija

2010 08 25

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną