Stilingai ir be įsipareigojimų (Vilnius)

Stilingai ir be įsipareigojimų (Vilnius)

Austrių valgymas smagus ir nė kiek neįpareigojantis malonumas, tai gali būti tiek pagrindinis jūsų vakaro užsiėmimas, tiek įžanga į pašėlusias nakties pramogas. Juk apie šeštą vakaro suvalgę pusę tuzino austrių galite suspėti ir į teatrą, ir į Filharmoniją, o į vakarėlį nepavėluosite tuziną jų užsisakę ir likus valandai iki vidurnakčio. Nelygu kur širdis pašauks. Kitą vertus, įvertinę austrių skonį, jūs galite pasikviesti kelnerį ir atidžiau panagrinėti meniu, tada austrės bus tik jūsų pietų simfonijos preliudija. Žinoma, austres valgyti smagiau ramioje ir stilingoje aplinkoje, bet tam visiškai nebūtinas smokingas ar vakarinė suknelė.

Karališka dieta
Austres labai rekomenduoja dietologai, ir ne be reikalo – jose ne tik gausu vitaminų ir mineralų, bet tai ir dietinis produktas. Austrėse nėra riebalų, o 100 g produkto turi tik apie 70 kalorijų. Austrėse daug mūsų organizmui reikalingų baltymų ir angliavandenių, tai ekologiška maistas, nes austrės gyvena tik švariame vandenyje. Austrėse gausu amino rūgščių, todėl jos – puikus afrodiziakas. O žinant, kad austrės sveika odai, plaukams ir nagams, beveik neįmanoma joms atsispirti.

Tradiciškai austrės pateikiamos su citrina, juoda duona, sviestu ir užgeriamos šampanu. Bet vietoj šampano puikiai tiks bet koks kitas putojantis ar baltasis vynas. Geruose restoranuose prie austrių siūloma specialių, paryškinančių jų skonį padažų. Tačiau citrina valgant šiuos moliuskus nepakeičiama, ji nušveičia specifinį austrių skonį ir leidžia mėgautis kitais patiekalais.

Nauji mados vėjai
O štai paskutinis mados klyksmas – austrės tsarskaya – vertos atskiros kalbos. Kol kas jų galima paskanauti tik Vilniuje šalia „Ramada“ viešbučio  įsikūrusiame bare California.

Tai gerokai didesnės nei įprastai (140 g ir daugiau) austrės, kurias labai vertino Rusijos carai, iš čia joms visame pasaulyje prigijo ir šis iki mūsų dienų išlikęs pavadinimas.

Californijoje penktadieniais rengiamos austrių dienos. Austrės, supakuotos į specialias kartonines dėžes kartu su jūros augmenija, skraidinamos iš Prancūzijos, tad į Vilnių jos patenka dar kvepiančios jūra. Prie austrių siūlomi keturių rūšių padažai (klasikinis svogūnų ir acto, imbiero, saldžiųjų paprikų ir Porto vyno), šampanas, ispaniškas putojantis vynas Cava, baltieji vynai. Beje, skirtingai nei daugelyje kitų vietų, šampanas parduodamas ir taurėmis.

Penktadieniais siūlyti austres California pradėjo prieš kelias savaites. Iš pradžių apie tai sužinojo tik nuolatiniai lankytojai, o eksperimentui pavykus, penktadienio popietėmis baras pradėjo priminti gurmanų klubą. Prieš einant į barą California ragauti tsarskaya austrių, visad verta užsisakyti staliuką iš anksto. Tiesiog taip patikimiau. Jei jūros gėrybių užsimanytumėte eilinę savaitės dieną, taip pat nepamirškite baro California – čia visada galima paragauti ispaniškai paruoštų midijų. Šis paruošimo būdas gerokai skiriasi nuo mums jau įprasto belgiško, todėl tai taip pat gali tapti šiokiu tokiu kulinariniu nuotykiu.

Baras California tel.: +370 652 65 551; Subačiaus g. 2, Vilnius.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną