Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Spanguolės - vitaminų užtaisas rudenį

2010-10-06
Paskelbk savo straipsnį

Spanguolių uogas dietologai vadina šiaurės citrinomis, jose gausu vitaminų, antibakterinių, organizmą valančių ir kitų savybių, todėl specialistai jas pataria vartoti ne tik ligotiems, bet ir sveikiems. Beje, spanguolės gydomąsias savybes kaupia ne tik uogose bet ir visame krūme.

Spanguolėse gausu organinių rūgščių, vitamino C, B1, B2, PP, karotino, mineralinių medžiagų - iš viso - 25 cheminiai elementai. Turi antibakterinių savybių, tinka gydyti šlapimo pūslės ir kitų šlapimo takų uždegimus, kai kurių rūšių inkstų akmenligę.

Spanguolių uogos ir jų sultys malšina troškulį, tonizuoja, didina darbingumą, gerina apetitą, tinka vartoti sumažėjus skrandžio sulčių rūgštingumui ir karščiuojant.

Nuo jose esančių organinių junginių pagerėja kraujotaka, širdies, kepenų darbas. Tinka tiems, kurie vartoja didesnį kiekį antibiotikų, žarnyno mikroflorai atstatyti, esant glaukomai ir mažakraujystei. Padeda gydyti reumatą. 

! Šių uogų vertėtų atsisakyti žmonėms, sergantiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige.

Sausainiai su spanguolėmis ir apelsinais

Reikės:
2 stiklinių kvietinių miltų,
2 šaukštelių kepimo miltelių,
¼ šaukštelio druskos,
2 šaukštų cukraus,
šaukšto tarkuotos apelsino žievelės,
70 g sviesto,
2/3 stiklinės pasukų (galima keisti kefyru arba rūgpieniu),
100-150 g spanguolių (galima džiovintų),
sutepimui: šaukšto pieno ir šaukšto cukraus.

Sumaišykite miltus su cukrumi, druska, kepimo milteliais ir sutarkuota apelsino žievele. Rankomis arba peiliu sumaišykite į tešlą sviestą. Po to supilkite pasukas ir sudėkite spanguoles. Suminkykite tešlą. Iškočiokite 2-3 cm lakštą ir formuokite sausainius: galite tai daryti stikline, o galite tiesiog supjaustyti peiliu. Skardą išklokite kepimo popieriumi, palikdami tarpus sudėkite sausainius, sutepkite juos pienu ir apibarstykite cukrumi. Kepkite apie 15-25 minutes, kol gražiai paruduos.

Spanguolių sultys – saugo dantis (naudinga)

Spanguolių sultys įveikia net virusus

Nuotraukos: inmagine.com
www.lsveikata.lt informacija