Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Šokolado savybės

2008-03-05
Paskelbk savo straipsnį

Tarp mokslininkų ir maisto specialistų kyla daugybė ginčų dėl šokolado. Daugelis galvoja, jog šis skanėstas puikus stimuliatorius, geras maistas smegenims, palaima gomuriui.

Šokolade yra triptofano – svarbios aminorūgšties, gaminančios seratotiną ir melatoniną. Sumažėjus šių hormonų, žmogui pablogėja nuotaika, kankina nemiga, susergama depresija. Dažnas pablogėjus nuotaikai griebia gabalėlį šokolado, o dalis žmonių užmiega tik užvalgę šio skanėsto.

Kasdien valgant juodąjį šokoladą galima sumažinti chroniško nuovargio požymius. Tokius rezultatus bandoma pagrįsti tuo, kad juodajame šokolade gausu polifenolių, kurie teigiamai veikia sveikatą, reguliuoja seratonino, kurio trūkumas susijęs su chroniško nuovargio sindromu, kiekį smegenyse.

Nors ir daug malonių pojūčių suteikia šokoladas, mitybos specialistai juo piktnaudžiauti nepataria, nes ir šis produktas gali sukelti priklausomybę. Remiantis įvairiais tyrimais, daugiausia nuo šokolado priklausomų žmonių yra Anglijoje. Šia liga sergantys asmenys per dieną suvalgo keturias penkias šokolado plyteles. Pasak JAV mokslininkų, dėl šokolado gali sapnuotis košmariški sapnai. Po atliktų tyrimų analizės teigiama, kad šokolade esantis kofeinas gali sumažinti organizmo išskiriamų cheminių medžiagų, kurios paralyžiuoja žmogaus kūną miego metu, gamybą.

Receptas karšto šokolado mėgėjams:
200 g trupinto šokolado;
1 litras virinto karšto pieno ir cukraus pagal skonį.

Šokoladą suberkite į virimui skirtą indą, užpilkite trupučiu karšto pieno ir laikykite ant liepsnos, kol šokoladas ištirps. Tuomet nukelkite puodą ir gumulėlius gerai sutrinkite šaukštu. Suberkite cukrų ir maišykite tol, kol gausite tirštą kremą. Palaipsniui pilame karštą pieną, plakdamos šluotele, kad gerai susimaišytų. Karšto šokolado daugiau nebekaitiname ant ugnies, o tik perkošiame per sietelį ar koštuvą, kad nebūtų grietinėlės ir šokolado gumulėlių. Skanaus!

Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotrauka www.dndiet.com
Meniu.lt informacija